Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
02-04-2024Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
Insulinooporność nie jest uznana jako choroba. Jest to stan, w którym organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę. Zmniejsza się wówczas wrażliwość tkanek na działanie insuliny pomimo prawidłowego lub też podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Warto przy tym wyjaśnić, iż insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę i odpowiada za kontrolę poziomu glukozy we krwi. W związku z tym, iż tkanki coraz słabiej reagują na działanie insuliny, w konsekwencji prowadzi to do wysokiego stężenia glukozy we krwi. Intensywna produkcja insuliny z biegiem czasu hamuje możliwości trzustki.
Błonnik pokarmowy – czym jest? Jaka jest jego historia?
27-03-2024Błonnik pokarmowy – czym jest? Jaka jest jego historia?
Znane są już od dawna korzyści płynące ze spożywania błonnika pokarmowego. Jednak świadomość pacjentów w tym zakresie jest nadal bardzo mała. Pomimo tego, że błonnik pokarmowy nie jest źródłem energii, ani też nie zawiera podstawowych składników odżywczych, pełni istotną rolę w metabolizmie naszego organizmu. W skład błonnika wchodzą niestrawne substancje: celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny, kleje i gumy pochodzenia roślinnego. Coraz więcej uczonych interesuje się tym zagadnieniem, dzięki czemu mamy dostęp do wielu badań poświadczających rolę tego składnika w naszej diecie. Czym dokładnie jest błonnik pokarmowy? Jaka jest jego historia?
Kwasy omega-3 – najzdrowsze tłuszcze
27-03-2024Kwasy omega-3 – najzdrowsze tłuszcze
Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważny składnik każdej diety. Kwasy te zaliczane są do tzw. Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Słowo „Niezbędnych” zostało dodane celowo do nazwy grupy tych składników odżywczych ze względy na wagę znaczenia tych związków w diecie człowieka.
Słodka Wielkanoc
27-03-2024Słodka Wielkanoc
Wielkanoc to świąteczny okres spotkań z rodziną wśród wielu smakołyków przy pięknie zastawionym stole. Długie godziny spędzone przed apetycznymi świątecznymi potrawami sprzyjają konsumpcji, a cukrowe baranki, czekoladowe zające i domowe wypieki są niezwykle atrakcyjne dla naszego oka – co sprawia, że ciężko się im oprzeć. Warto jednak zastanowić się, które ze słodyczy możemy bezkarnie jeść w czasie świąt, a które mogą okazać się zgubne dla naszej sylwetki.
Kwas foliowy – najlepsze źródła w diecie
21-03-2024Kwas foliowy – najlepsze źródła w diecie
Kwas foliowy jest witaminą, której nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „folium” oznaczającego „liść”. Szczególnie wysoką zawartość tej witaminy obserwuje się w warzywach liściastych m.in. sałacie, kapuście i szpinaku. Kwas foliowy wyjątkowo ważny jest dla kobiet cieżarnych, które to potrzebują tej witaminy by zapewnić dziecku właściwy rozwój.Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne i zastosowanie
21-03-2024Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) zwany mleczem, dmuchawcem, brodawnikiem, męską stałością, wilczym zębem, wolim okiem, popią główką, żabim kwiatem, gołębim grochem, mlecznicą, hetmańską buławą, rośnie na łąkach, miedzach, nieużytkach, trawnikach, polach i przydróżkach. Występuje w Azji, obu Amerykach oraz w Europie. W Polsce nie ma chyba człowieka, który nie wiedziałby jak wygląda ta roślina.