Przewlekłe zapalenie trzustki
03-04-2024Przewlekłe zapalenie trzustki
Przewlekłe zapalenie trzustki jest to nienowotworowa choroba przebiegająca przewlekle, dotycząca trzustki. Choroba ta charakteryzuje się postępującym włóknieniem miąższu, któremu towarzyszy zanik tkanki gruczołowej. Przewlekłe zapalenia trzustki ma charakter nieodwracalny oraz stały, świadczy o tym fakt, iż nawet po ustaniu działania czynnika przyczynowego nadal przebiega. Ważne jest to, że zaburzenia czynności trzustki mogą przebiegać z przerwami – stan taki można określić jako nawracające zapalenie trzustki.
Antyoksydanty w diecie sportowca
02-04-2024Antyoksydanty w diecie sportowca
Wynika to z faktu, iż w trakcie wysiłku powstają w organizmie wolne rodniki tlenowe, które w nadmiarze mogą prowadzić do uszkodzeń DNA komórki i powodować zmiany w genach (mutacje). Odpowiedzialne są za szereg utleniająco-redukcyjnych reakcji łańcuchowych. Jedną z takich reakcji jest peroksydacja- czyli utlenianie lipidów, która doprowadza do nieodwracalnych szkód w błonie komórkowej.
Antyoksydanty w diecie – czyli co jeść aby zachować młody wygląd
02-04-2024Antyoksydanty w diecie – czyli co jeść aby zachować młody wygląd
Organizm człowieka podlega szeregom procesów powodujących jego starzenie się. Na ich przebieg mają wpływ czynniki zewnątrz- i wewnątrzpochodne, które są ściśle ze sobą powiązane. [1] Ważnym elementem z punktu widzenia kosmetologii są wolne rodniki oraz ich wpływ na powstawanie zmian pojawiających się na skórze wraz z upływem czasu. Gdy ilość wolnych rodników przekracza możliwości ich usuwania przez organizm, wówczas pojawia się “stres oksydacyjny”, którego wynikiem są wcześnie pojawiające się zmarszczki, teleangiektazje czy żółte zabarwienia skóry. [2] Zatem pojawia się pytanie: co jeść, aby uniknąć przedwczesnego starzenia się organizmu?Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
02-04-2024Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
Insulinooporność nie jest uznana jako choroba. Jest to stan, w którym organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę. Zmniejsza się wówczas wrażliwość tkanek na działanie insuliny pomimo prawidłowego lub też podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Warto przy tym wyjaśnić, iż insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę i odpowiada za kontrolę poziomu glukozy we krwi. W związku z tym, iż tkanki coraz słabiej reagują na działanie insuliny, w konsekwencji prowadzi to do wysokiego stężenia glukozy we krwi. Intensywna produkcja insuliny z biegiem czasu hamuje możliwości trzustki.
Błonnik pokarmowy – czym jest? Jaka jest jego historia?
27-03-2024Błonnik pokarmowy – czym jest? Jaka jest jego historia?
Znane są już od dawna korzyści płynące ze spożywania błonnika pokarmowego. Jednak świadomość pacjentów w tym zakresie jest nadal bardzo mała. Pomimo tego, że błonnik pokarmowy nie jest źródłem energii, ani też nie zawiera podstawowych składników odżywczych, pełni istotną rolę w metabolizmie naszego organizmu. W skład błonnika wchodzą niestrawne substancje: celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny, kleje i gumy pochodzenia roślinnego. Coraz więcej uczonych interesuje się tym zagadnieniem, dzięki czemu mamy dostęp do wielu badań poświadczających rolę tego składnika w naszej diecie. Czym dokładnie jest błonnik pokarmowy? Jaka jest jego historia?
Kwasy omega-3 – najzdrowsze tłuszcze
27-03-2024Kwasy omega-3 – najzdrowsze tłuszcze
Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważny składnik każdej diety. Kwasy te zaliczane są do tzw. Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Słowo „Niezbędnych” zostało dodane celowo do nazwy grupy tych składników odżywczych ze względy na wagę znaczenia tych związków w diecie człowieka.