Dieta nisko-histaminowa w zespole nietolerancji histaminy
08-03-2024Dieta nisko-histaminowa w zespole nietolerancji histaminy
W dobie żywności przetworzonej, różnego rodzaju dodatków poprawiającychwalory sensoryczne artykułów spożywczych, o wystąpienie niepożądanych reakcji
na pokarm jest bardzo łatwo. Nadwrażliwość pokarmowa ujawnia się zazwyczaj
w dzieciństwie na skutek braku tolerancji organizmu na białka lub inne składniki zawarte
w produktach, które u ludzi zdrowych nie wywołują niekorzystnych objawów. Obejmuje
na alergie pokarmowe i nadwrażliwość niealergiczną, do której zalicza się
m.in. nietolerancję na histaminę.
Napoje energetyzujące – co to takiego?
08-03-2024Napoje energetyzujące – co to takiego?
W obecnych czasach napoje energetyzujące (NE) są bardzo popularną używką wśród dorosłych,
młodzież oraz niestety dzieci. Pierwszy napój energetyzujący został wyprodukowany w Japonii
w latach 60 XX wieku i był sprzedawany pod nazwą „Lipovitan”, zawierał on 2-3g tauryny i 300mg argininy.
Natomiast w Polsce po raz pierwszy napoje tego typu pojawiły się później, blisko lat 90.
Dzisiaj dostęp do nich jest niewiarygodnie łatwy, można je znaleźć niemalże w każdym sklepie
pożywczym, a także na stacjach benzynowych.
Zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania
08-03-2024Zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania
Zespół złego wchłaniania definiowany jest często jako niezdolność organizmu
do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Pojawienie się tego zjawiska
wynika z różnego rodzaju dysfunkcji w układzie pokarmowym.
Częstą przyczyną tych dysfunkcji bywa notoryczne łamanie zasad racjonalnego żywienia.