Dieta chorego na chorobę Leśniowskiego-Crohna
13-03-2024Dieta chorego na chorobę Leśniowskiego-Crohna
Pacjenta z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinno się potraktować indywidualnie,
gdyż każdy element jego leczenia w tym żywieniowego jest uzależniona od jego stanu,
a w szczególności od występujących u niego dolegliwości. W leczeniu choroby
Leśniowskiego-Crohna nie należy przeceniać sposobu żywienia. Stan pacjenta decyduje
wprowadzanej terapii żywieniowej, przez którą nie należy rozumieć tylko dietę naturalną.
Interakcje leków z żywnością
13-03-2024Interakcje leków z żywnością
Stosując wszelkiego rodzaju lekarstwa człowiek oczekuje aby działały szybko
i skutecznie. Aby sprostać tym wymaganiom muszą być zachowane pewne warunki.
Należy stworzyć odpowiednie środowisko do wchłonięcia leku, jego rozprowadzenia,
metabolizmu a także wydalenia z organizmu. Na wszystkie te elementy wpływać może
wiele czynników. Jednym z nich jest spożywana żywność. Oddziaływanie pożywienie
- lek może skutkować powodzeniem lub brakiem powodzenia w przeprowadzanej
terapii a nawet wywierać działania uboczne. Interakcje leków z żywnością niekiedy
są korzystne dla organizmu człowieka, ponieważ mogą się przyczyniać do poprawy
wchłaniania składników leku lub zmniejszać niekorzystne skutki uboczne
będące wynikiem stosowanego leczenia.
Celiakia z czym to się je? – Dieta bezglutenowa
08-03-2024Celiakia z czym to się je? – Dieta bezglutenowa
Jeszcze do niedawna sądzono, że celiakia to choroba typowa dla wieku dziecięcego,z której wyrasta się po kilku latach diety. Otóż nic bardziej mylnego. Poprzez powtarzanie
tych błędnych informacji, coraz częściej spotyka się osoby „wyleczone” z celiakii w młodości,
które w późniejszym życiu zapadają na poważne schorzenia wynikające z nieprzestrzegania
diety bezglutenowej.
Dieta nisko-histaminowa w zespole nietolerancji histaminy
08-03-2024Dieta nisko-histaminowa w zespole nietolerancji histaminy
W dobie żywności przetworzonej, różnego rodzaju dodatków poprawiającychwalory sensoryczne artykułów spożywczych, o wystąpienie niepożądanych reakcji
na pokarm jest bardzo łatwo. Nadwrażliwość pokarmowa ujawnia się zazwyczaj
w dzieciństwie na skutek braku tolerancji organizmu na białka lub inne składniki zawarte
w produktach, które u ludzi zdrowych nie wywołują niekorzystnych objawów. Obejmuje
na alergie pokarmowe i nadwrażliwość niealergiczną, do której zalicza się
m.in. nietolerancję na histaminę.
Napoje energetyzujące – co to takiego?
08-03-2024Napoje energetyzujące – co to takiego?
W obecnych czasach napoje energetyzujące (NE) są bardzo popularną używką wśród dorosłych,
młodzież oraz niestety dzieci. Pierwszy napój energetyzujący został wyprodukowany w Japonii
w latach 60 XX wieku i był sprzedawany pod nazwą „Lipovitan”, zawierał on 2-3g tauryny i 300mg argininy.
Natomiast w Polsce po raz pierwszy napoje tego typu pojawiły się później, blisko lat 90.
Dzisiaj dostęp do nich jest niewiarygodnie łatwy, można je znaleźć niemalże w każdym sklepie
pożywczym, a także na stacjach benzynowych.
Zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania
08-03-2024Zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania
Zespół złego wchłaniania definiowany jest często jako niezdolność organizmu
do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Pojawienie się tego zjawiska
wynika z różnego rodzaju dysfunkcji w układzie pokarmowym.
Częstą przyczyną tych dysfunkcji bywa notoryczne łamanie zasad racjonalnego żywienia.