Antyoksydanty – najwartościowsze składniki odżywcze?
10-06-2024Antyoksydanty – najwartościowsze składniki odżywcze?
Antyoksydanty są szeroką grupą związków chemicznych wystepujących w przyrodzie oraz posiadających właściwości neutralizowania wolnych rodników. Obecnie wiele się mówi o antyoksydantach i ich dobroczynnych właściwościach przeciw-nowotworowych, zmniejszających ryzyko cukrzycy, chorób serca oraz spowalniających starzenie organizmu.
Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody
26-04-2024Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody
Początek czerwca to czas kojarzący się wszystkim z truskawkami, które są zapowiedzią zbliżającego się lata. Te sezonowe owoce cieszą wszystkich słodkim smakiem, apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem – ale nie tylko. Okazuje się, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych truskawki są owocami niskokalorycznymi, zawierającymi mało tłuszczu – są cennym źródłem błonnika, a także zawierają antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami
Zmiana stylu życia i diety – antidotum na refluks przełyku?
18-04-2024Zmiana stylu życia i diety – antidotum na refluks przełyku?
Czym jest refluks przełyku? Jak najczęściej się objawia? Jak sobie z nim radzić? Czy zmiana stylu życia i przestrzeganie odpowiedniej diety przy refluksie może nas uchronić przed niemiłymi dolegliwościami, takimi jak zgaga czy kwaśne odbijanie?
Antyoksydanty w diecie – czyli co jeść aby zachować młody wygląd
02-04-2024Antyoksydanty w diecie – czyli co jeść aby zachować młody wygląd
Organizm człowieka podlega szeregom procesów powodujących jego starzenie się. Na ich przebieg mają wpływ czynniki zewnątrz- i wewnątrzpochodne, które są ściśle ze sobą powiązane. [1] Ważnym elementem z punktu widzenia kosmetologii są wolne rodniki oraz ich wpływ na powstawanie zmian pojawiających się na skórze wraz z upływem czasu. Gdy ilość wolnych rodników przekracza możliwości ich usuwania przez organizm, wówczas pojawia się “stres oksydacyjny”, którego wynikiem są wcześnie pojawiające się zmarszczki, teleangiektazje czy żółte zabarwienia skóry. [2] Zatem pojawia się pytanie: co jeść, aby uniknąć przedwczesnego starzenia się organizmu?Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
02-04-2024Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
Insulinooporność nie jest uznana jako choroba. Jest to stan, w którym organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę. Zmniejsza się wówczas wrażliwość tkanek na działanie insuliny pomimo prawidłowego lub też podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Warto przy tym wyjaśnić, iż insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę i odpowiada za kontrolę poziomu glukozy we krwi. W związku z tym, iż tkanki coraz słabiej reagują na działanie insuliny, w konsekwencji prowadzi to do wysokiego stężenia glukozy we krwi. Intensywna produkcja insuliny z biegiem czasu hamuje możliwości trzustki.
Błonnik pokarmowy – czym jest? Jaka jest jego historia?
27-03-2024Błonnik pokarmowy – czym jest? Jaka jest jego historia?
Znane są już od dawna korzyści płynące ze spożywania błonnika pokarmowego. Jednak świadomość pacjentów w tym zakresie jest nadal bardzo mała. Pomimo tego, że błonnik pokarmowy nie jest źródłem energii, ani też nie zawiera podstawowych składników odżywczych, pełni istotną rolę w metabolizmie naszego organizmu. W skład błonnika wchodzą niestrawne substancje: celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny, kleje i gumy pochodzenia roślinnego. Coraz więcej uczonych interesuje się tym zagadnieniem, dzięki czemu mamy dostęp do wielu badań poświadczających rolę tego składnika w naszej diecie. Czym dokładnie jest błonnik pokarmowy? Jaka jest jego historia?