Strona główna » Dietetyka » Dietoprofilaktyka » Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody

Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody

Data dodania: 26-04-2024

Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody

Początek czerwca to czas kojarzący się wszystkim z truskawkami, które są zapowiedzią zbliżającego się lata. Te sezonowe owoce cieszą wszystkich słodkim smakiem, apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem – ale nie tylko. Okazuje się, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych truskawki są owocami niskokalorycznymi, zawierającymi mało tłuszczu – są cennym źródłem błonnika, a także zawierają antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami [1].

Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych. Zaskakującym może być fakt, że truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż pomarańcze i inne owoce cytrusowe. Witamina C jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed działaniem wolnych rodników, a także zwiększającym odporność i wspomagającym wchłanianie żelaza. Oprócz tego truskawki zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP, która regulują dotlenienie krwi, a także szereg mikroelementów: chroniącego przed anemią żelaza, wzmacniającego kości wapnia oraz fosfor, magnez i mangan. Dodatkowo, zawarty w truskawkach kwas foliowy zapobiega depresji oraz wspomaga pracę i rozwój mózgu [8].

 

alt
Truskawki

Truskawki 100 g

energia:  28 kcal
węglowodany: 7,2 g
białko: 0,7 g
tłuszcze: 0,4 g
błonnik: 1,8 g
indeks glikemiczny (IG):  40

 

Porcja truskawek jest cennym źródłem błonnika. Badania wykazały, że może on wpływać na obniżenie poziomu tzw. „złego cholesterolu” we krwi. Ponadto błonnik usprawnia procesy trawienne. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii.Dokładnie 100 g truskawek to zaledwie 28 kcal – można je zatem jadać niemal bezkarnie. Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo truskawki są moczopędne (w 90% składają się z wody) – wspomagają pracę nerek oraz pomagają uzyskać spadek wagi. Jest to idealna przekąska dla diabetyków, gdyż w porównaniu do innych owoców ich indeks glikemiczny jest zdecydowanie niższy (IG=40). W związku z tym organizm nie jest narażony na nagłe skoki poziomu insuliny we krwi [3]. Ponadto, enzym bromelina zawarty w truskawkach rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów, co również wpływa na proces odchudzania.

Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione. Istnieją potwierdzone naukowo dowody, że owoce te przyczyniają się do obniżenia ryzyka chorób układu sercowo- naczyniowego [8, 2]Regularne spożywanie truskawek bogatych w antocyjany może obniżyć ryzyko zawału serca u kobiet w średnim wieku o niemal 32% – wskazują na to badania przeprowadzone przez naukowców z Norwich Medical School w Wielkiej Brytanii.

Obecna w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który może wpływać na obniżenie ryzyka miażdżycy oraz chronić przed uszkodzeniami powodowanymi przez lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL). Związek ten może również mieć istotne właściwości przeciwnowotworowe. Niemniej jednak konieczne są dalsze badania tej dobrze zapowiadającego się substancji[4,6].
Truskawki są zdrowymi, smacznymi owocami – dostępnymi w sezonie. Ich jedzenie to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także zastrzyk zdrowia dla całego organizmu. Co roku zadowalają nas swoim smakiem, zatem warto korzystać z ich właściwości – dopóki to możliwe!


Piśmiennictwo

1. Benzie IF, Choi SW. Antioxidants in food: content, measurement, significance, action, cautions, caveats and research needs. Adv Food Nutr Res. 2014;71:1-53.
2. Kumar V, Sinha AK, Makkar HP, de Boeck G, Becker K. Dietary roles of non-starch polysaccharides in human nutrition: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(10):899-935.
3. Schaeffer, Juliann. “Latest Scoop on Berries – Harvard Study Shows Heart Health Benefits for Young Women.” Today’s Dietitian
Vol. 15 No. 6 P. 16. Accessed January 15th, 2014.
4. “Quercetin.” University of Maryland. Last reviewed June 2011. Accessed January 2, 2014
5. Antinoro RD, JD, LDN, Linda. „Increasing Dietary Potassium – Find Out Why Most People Need to Consume More of This Mineral.” Today’s Dietitian
Vol. 14 No. 12 P. 50. Accessed January 2, 2014.
6. Kozlowska A, Szostak-Wegierek D. Flavonoids — food sources and health benefits. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(2):79-85.
7. “Flavonoids Could Protect Against Diabetes Complications.” Today’s Dietitian. Accessed January 15th, 2014.
8. Nowicka J., Trych M.TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? (http://poradnikzdrowie.pl)

autor: Aleksandra Nowak biolog
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Dietoprofilaktyka
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ