Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody
Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody
Początek czerwca to czas kojarzący się wszystkim z truskawkami, które są zapowiedzią zbliżającego się lata. Te sezonowe owoce cieszą wszystkich słodkim smakiem, apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem – ale nie tylko. Okazuje się, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych truskawki są owocami niskokalorycznymi, zawierającymi mało tłuszczu – są cennym źródłem błonnika, a także zawierają antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami [1].
Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych. Zaskakującym może być fakt, że truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż pomarańcze i inne owoce cytrusowe. Witamina C jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed działaniem wolnych rodników, a także zwiększającym odporność i wspomagającym wchłanianie żelaza. Oprócz tego truskawki zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP, która regulują dotlenienie krwi, a także szereg mikroelementów: chroniącego przed anemią żelaza, wzmacniającego kości wapnia oraz fosfor, magnez i mangan. Dodatkowo, zawarty w truskawkach kwas foliowy zapobiega depresji oraz wspomaga pracę i rozwój mózgu [8].
Truskawki 100 g
energia: 28 kcal
węglowodany: 7,2 g
białko: 0,7 g
tłuszcze: 0,4 g
błonnik: 1,8 g
indeks glikemiczny (IG): 40
Porcja truskawek jest cennym źródłem błonnika. Badania wykazały, że może on wpływać na obniżenie poziomu tzw. „złego cholesterolu” we krwi. Ponadto błonnik usprawnia procesy trawienne. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii.Dokładnie 100 g truskawek to zaledwie 28 kcal – można je zatem jadać niemal bezkarnie. Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo truskawki są moczopędne (w 90% składają się z wody) – wspomagają pracę nerek oraz pomagają uzyskać spadek wagi. Jest to idealna przekąska dla diabetyków, gdyż w porównaniu do innych owoców ich indeks glikemiczny jest zdecydowanie niższy (IG=40). W związku z tym organizm nie jest narażony na nagłe skoki poziomu insuliny we krwi [3]. Ponadto, enzym bromelina zawarty w truskawkach rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów, co również wpływa na proces odchudzania.
Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione. Istnieją potwierdzone naukowo dowody, że owoce te przyczyniają się do obniżenia ryzyka chorób układu sercowo- naczyniowego [8, 2]. Regularne spożywanie truskawek bogatych w antocyjany może obniżyć ryzyko zawału serca u kobiet w średnim wieku o niemal 32% – wskazują na to badania przeprowadzone przez naukowców z Norwich Medical School w Wielkiej Brytanii.
Obecna w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który może wpływać na obniżenie ryzyka miażdżycy oraz chronić przed uszkodzeniami powodowanymi przez lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL). Związek ten może również mieć istotne właściwości przeciwnowotworowe. Niemniej jednak konieczne są dalsze badania tej dobrze zapowiadającego się substancji[4,6].
Truskawki są zdrowymi, smacznymi owocami – dostępnymi w sezonie. Ich jedzenie to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także zastrzyk zdrowia dla całego organizmu. Co roku zadowalają nas swoim smakiem, zatem warto korzystać z ich właściwości – dopóki to możliwe!
Piśmiennictwo
1. Benzie IF, Choi SW. Antioxidants in food: content, measurement, significance, action, cautions, caveats and research needs. Adv Food Nutr Res. 2014;71:1-53.
2. Kumar V, Sinha AK, Makkar HP, de Boeck G, Becker K. Dietary roles of non-starch polysaccharides in human nutrition: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(10):899-935.
3. Schaeffer, Juliann. “Latest Scoop on Berries – Harvard Study Shows Heart Health Benefits for Young Women.” Today’s Dietitianâ¨Vol. 15 No. 6 P. 16. Accessed January 15th, 2014.
4. “Quercetin.” University of Maryland. Last reviewed June 2011. Accessed January 2, 2014
5. Antinoro RD, JD, LDN, Linda. „Increasing Dietary Potassium – Find Out Why Most People Need to Consume More of This Mineral.” Today’s Dietitianâ¨Vol. 14 No. 12 P. 50. Accessed January 2, 2014.
6. Kozlowska A, Szostak-Wegierek D. Flavonoids — food sources and health benefits. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(2):79-85.
7. “Flavonoids Could Protect Against Diabetes Complications.” Today’s Dietitian. Accessed January 15th, 2014.
8. Nowicka J., Trych M.TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? (http://poradnikzdrowie.pl)
autor: Aleksandra Nowak biolog
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Dietoprofilaktyka