Kwasy omega-3 – najzdrowsze tłuszcze
Kwasy omega-3 – najzdrowsze tłuszcze
Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważny składnik każdej diety. Kwasy te zaliczane są do tzw. Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Słowo „Niezbędnych” zostało dodane celowo do nazwy grupy tych składników odżywczych ze względy na wagę znaczenia tych związków w diecie człowieka.
1. Co to są kwasy omega-3? Jakie są źródła kwasów omega-3?
Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w których wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się:
- kwas eikozapentaenowy EPA, którego źródłem są: ryby morskie (szprotki, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, dorsz, śledź) oraz kawior i owoce morza.
- kwas dokozaheksaenowy DHA (źródła podobnie jak EPA).
- kwas alfa-linolenowy ALA, którego źródłem są siemię lniane, olej z siemienia lnianego, orzechy włoskie, olej rzepakowy i sojowy, zielone warzywa liściaste.
UWAGA!
Kwasy wielonienasycone występują w postaci „cis” lub „trans”. Większość z nich to pożądana forma „cis”, jednak w produktach takich jak mięso i mleko (krowie, owcze) przeważa forma „trans”, która podobnie jak tłuszcze nasycone podnosi poziom „złego cholesterolu” we krwi.
2. Jaką rolę pełnią kwasy omega-3 w organizmie człowieka?
Kwasy omega-3 spełniają wiele ważnych funkcji w organizmie decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych:
– Wspomagają pracę serca i układ krążenia.
– Wpływają korzystnie na wzrost poziomu we krwi „dobrego cholesterolu” (HDL), obniżając równocześnie poziom„złego cholesterolu” (LDH). Chronią żyły i tętnice przed miażdżycą zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
– Są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego. Kwasowi dokozaheksaenowemu (DHA), na bazie którego w 60% zbudowana jest nasza kora mózgowa, jest niezbędny do właściwego funkcjonowania ośrodka wzroku i koordynacji. Podnosi zdolność do uczenia się.
– Są prekursorami niektórych hormonów odpowiedzialnych za ważne procesy zachodzące w naszym organizmie.
– Mają pośredni wpływ na:
krzepnięcie krwi,
zwężanie oskrzeli,
różnicowanie komórek,
reakcje naczynioruchowe,
reakcje układu odpornościowego.
– Ze względu na udział kwasów OMEGA-3 w budowie serotoniny (hormon szczęścia) wykazują one antydepresyjne działanie. Ich niski poziom, poza wymienionymi stanami depresyjnymi, może wywoływać również zaburzenia emocjonalne.
– Mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
3. Chcesz schudnąć? Zobacz jak kwasy omega-3 wspomagają odchudzanie.
Kwasy omega-3 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Wspomagając pracę mózgu ułatwiają jego odpowiednie reagowanie na hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową – leptynę. Hormon ten wpływa nazmniejszanie apetytu i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi. Poziom leptyny w organizmie człowieka jest proporcjonalny do ilości jego tkanki tłuszczowej.
4. Jak kwasy omega-3 wpływają na zwiększenie odporności organizmu?
Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na podniesienie odporności organizmu na różnego typu bakterie i wirusy.
- Podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne ustroju,
- Po chorobie wspomagają regenerację,
- Przeciwdziałają zmianom nowotworowym, astmom i alergiom,
- Pomagają łagodzić stany zapalne kręgosłupa,
- Łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Interesują Cię kwasy Omega 3? Chciałabyś/Chciałbyś mieć ściągę z produktami zawierającymi kwasy Omega 3? Zajrzyj do naszego działu PLANSZE EDUKACYJNE. Znajdziesz tam planszę z Kwasami Omega 3 i inne przydatne ikonografiki.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Dietoprofilaktyka