Fizjologia głodu i sytości
03-04-2024Fizjologia głodu i sytości
Umiejętność odróżniania apetytu od fizjologicznego głodu jest ważne dla zachowania prawidłowej masy ciała.
Za fizjologiczną regulację odczucia potrzeby jedzenia odpowiadają ośrodki głodu i sytości. Zlokalizowane są one w części międzymózgowia zwanej podwzgórzem. Ośrodek głodu zlokalizowany jest w jego bocznej części, a ośrodek sytości w brzuszno-przyśrodkowej. Do podwzgórza docierają sygnały informujące o aktualnym stanie organizmu i potrzebie, bądź jej braku, poszukiwania jedzenia.
Przewlekłe zapalenie trzustki
03-04-2024Przewlekłe zapalenie trzustki
Przewlekłe zapalenie trzustki jest to nienowotworowa choroba przebiegająca przewlekle, dotycząca trzustki. Choroba ta charakteryzuje się postępującym włóknieniem miąższu, któremu towarzyszy zanik tkanki gruczołowej. Przewlekłe zapalenia trzustki ma charakter nieodwracalny oraz stały, świadczy o tym fakt, iż nawet po ustaniu działania czynnika przyczynowego nadal przebiega. Ważne jest to, że zaburzenia czynności trzustki mogą przebiegać z przerwami – stan taki można określić jako nawracające zapalenie trzustki.
Żywienie chorych na przewlekłe zapalenia trzustki
15-03-2024Żywienie chorych na przewlekłe zapalenie trzustki
Ważnym czynnikiem leczniczym w przebiegu tej choroby jest racjonalne żywienie. Powinno ono uwzględniać oprócz okresu choroby, również jej przebieg i stan fizyczny chorego. Warto podkreślić, że w niektórych mniej zaawansowanych przypadkach, odpowiednia dieta wraz z usunięciem czynnika przyczynowego mogą być jedynymi metodami leczenia w przewlekłym zapaleniu trzustki. Ograniczona ilość wydzielanych enzymów przyczynia się do zaburzeń trawienia wszystkich składników pokarmowych. Dlatego dieta odciążająca trzustkę w procesie trawienia jest tak istotna.Dieta chorego na chorobę Leśniowskiego-Crohna
13-03-2024Dieta chorego na chorobę Leśniowskiego-Crohna
Pacjenta z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinno się potraktować indywidualnie,
gdyż każdy element jego leczenia w tym żywieniowego jest uzależniona od jego stanu,
a w szczególności od występujących u niego dolegliwości. W leczeniu choroby
Leśniowskiego-Crohna nie należy przeceniać sposobu żywienia. Stan pacjenta decyduje
wprowadzanej terapii żywieniowej, przez którą nie należy rozumieć tylko dietę naturalną.
Celiakia z czym to się je? – Dieta bezglutenowa
08-03-2024Celiakia z czym to się je? – Dieta bezglutenowa
Jeszcze do niedawna sądzono, że celiakia to choroba typowa dla wieku dziecięcego,z której wyrasta się po kilku latach diety. Otóż nic bardziej mylnego. Poprzez powtarzanie
tych błędnych informacji, coraz częściej spotyka się osoby „wyleczone” z celiakii w młodości,
które w późniejszym życiu zapadają na poważne schorzenia wynikające z nieprzestrzegania
diety bezglutenowej.
Dieta nisko-histaminowa w zespole nietolerancji histaminy
08-03-2024Dieta nisko-histaminowa w zespole nietolerancji histaminy
W dobie żywności przetworzonej, różnego rodzaju dodatków poprawiającychwalory sensoryczne artykułów spożywczych, o wystąpienie niepożądanych reakcji
na pokarm jest bardzo łatwo. Nadwrażliwość pokarmowa ujawnia się zazwyczaj
w dzieciństwie na skutek braku tolerancji organizmu na białka lub inne składniki zawarte
w produktach, które u ludzi zdrowych nie wywołują niekorzystnych objawów. Obejmuje
na alergie pokarmowe i nadwrażliwość niealergiczną, do której zalicza się
m.in. nietolerancję na histaminę.