Słodka Wielkanoc
27-03-2024Słodka Wielkanoc
Wielkanoc to świąteczny okres spotkań z rodziną wśród wielu smakołyków przy pięknie zastawionym stole. Długie godziny spędzone przed apetycznymi świątecznymi potrawami sprzyjają konsumpcji, a cukrowe baranki, czekoladowe zające i domowe wypieki są niezwykle atrakcyjne dla naszego oka – co sprawia, że ciężko się im oprzeć. Warto jednak zastanowić się, które ze słodyczy możemy bezkarnie jeść w czasie świąt, a które mogą okazać się zgubne dla naszej sylwetki.
Kwas foliowy – najlepsze źródła w diecie
21-03-2024Kwas foliowy – najlepsze źródła w diecie
Kwas foliowy jest witaminą, której nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „folium” oznaczającego „liść”. Szczególnie wysoką zawartość tej witaminy obserwuje się w warzywach liściastych m.in. sałacie, kapuście i szpinaku. Kwas foliowy wyjątkowo ważny jest dla kobiet cieżarnych, które to potrzebują tej witaminy by zapewnić dziecku właściwy rozwój.Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne i zastosowanie
21-03-2024Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) zwany mleczem, dmuchawcem, brodawnikiem, męską stałością, wilczym zębem, wolim okiem, popią główką, żabim kwiatem, gołębim grochem, mlecznicą, hetmańską buławą, rośnie na łąkach, miedzach, nieużytkach, trawnikach, polach i przydróżkach. Występuje w Azji, obu Amerykach oraz w Europie. W Polsce nie ma chyba człowieka, który nie wiedziałby jak wygląda ta roślina.
Pokrzywa zwyczajna – niedoceniona źródło zdrowia
15-03-2024Pokrzywa zwyczajna – niedoceniona źródło zdrowia
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) o innych nazwach: pokrzywa dwupienna, pokrzywa wielka, pokrzywa parząca, żagajka wielka, koprywa, żogawka występuje prawie na całej kuli ziemskiej, rośnie na nieużytkach, w lasach, w rowach, w zaroślach, często w przydomowych ogródkach. Ziołolecznictwo wykorzystuje dobroczynne właściwości tej rośliny (liście, łodygi i korzenie) od wieków, mimo to przez wielu traktowana jako niepotrzebny chwast.