Mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna – chwasty czy panaceum?
10-04-2024Mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna – chwasty czy panaceum?
Żyjąc w XXI wieku często zapominamy o darach dzikiej natury, uważając, że „zioła” to tylko i wyłącznie rośliny pochodzące z upraw prowadzonych przez człowieka. Tymczasem zioła to pojęcie tradycyjne i ogólne, często nazywanymi pojęciem „rośliny zielone” czy po prostu „chwasty”. Ogólna definicja opisująca znaczenie wyrażenia „zioła” mówi, że są to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczają surowców zielarskich. Do ziół zaliczmy jednoroczne i dwuletnie rośliny zielone, drzewa, krzewy, byliny i warzywa. Rośliny zielarskie dzielimy na lecznicze, przyprawowe i olejkodajne.Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży
10-04-2024Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży
Kwas foliowy jest witaminą mającą istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Grupą, która szczególnie narażona jest na jej niedobór są kobiety w ciąży. Niedostateczna podaż może powodować m.in. wady cewy nerwowej u noworodków. Źródłem folianów są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego jaki i roślinnego. Kobietom w ciąży, a także tym planującym poczęcie dziecka zaleca się suplementację. Kwas foliowy jest dobrze przyswajalny z produktów farmaceutycznych – stanowią one jego uzupełniające źródło. Ponadto kwas foliowy jest również związkiem wrażliwym na czynniki zewnętrzne, a jego biodostępność może być ograniczona przez składniki pożywienia.
Fizjologia głodu i sytości
03-04-2024Fizjologia głodu i sytości
Umiejętność odróżniania apetytu od fizjologicznego głodu jest ważne dla zachowania prawidłowej masy ciała.
Za fizjologiczną regulację odczucia potrzeby jedzenia odpowiadają ośrodki głodu i sytości. Zlokalizowane są one w części międzymózgowia zwanej podwzgórzem. Ośrodek głodu zlokalizowany jest w jego bocznej części, a ośrodek sytości w brzuszno-przyśrodkowej. Do podwzgórza docierają sygnały informujące o aktualnym stanie organizmu i potrzebie, bądź jej braku, poszukiwania jedzenia.
Przewlekłe zapalenie trzustki
03-04-2024Przewlekłe zapalenie trzustki
Przewlekłe zapalenie trzustki jest to nienowotworowa choroba przebiegająca przewlekle, dotycząca trzustki. Choroba ta charakteryzuje się postępującym włóknieniem miąższu, któremu towarzyszy zanik tkanki gruczołowej. Przewlekłe zapalenia trzustki ma charakter nieodwracalny oraz stały, świadczy o tym fakt, iż nawet po ustaniu działania czynnika przyczynowego nadal przebiega. Ważne jest to, że zaburzenia czynności trzustki mogą przebiegać z przerwami – stan taki można określić jako nawracające zapalenie trzustki.
Antyoksydanty w diecie sportowca
02-04-2024Antyoksydanty w diecie sportowca
Wynika to z faktu, iż w trakcie wysiłku powstają w organizmie wolne rodniki tlenowe, które w nadmiarze mogą prowadzić do uszkodzeń DNA komórki i powodować zmiany w genach (mutacje). Odpowiedzialne są za szereg utleniająco-redukcyjnych reakcji łańcuchowych. Jedną z takich reakcji jest peroksydacja- czyli utlenianie lipidów, która doprowadza do nieodwracalnych szkód w błonie komórkowej.