Strona główna » Dietetyka

Dietetyka

Zapraszamy do naszej Bazy Wiedzy zawierającej ponad 300 artykułów z zakresu dietetyki (m.in. dietetyki klinicznej, sportowej, pediatrycznej), dietoprofilaktyki, psychodietetyki, żywienia kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Aby znaleźć interesujący Cię artykuł wystarczy, że skorzystasz z wyszukiwarki lub klikniesz kategorię.


Wyszukaj artykuł korzystając z naszej wyszukiwarki

Mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna – chwasty czy panaceum?

10-04-2024
Mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna – chwasty czy panaceum?

Mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna – chwasty czy panaceum?

Żyjąc w XXI wieku często zapominamy o darach dzikiej natury, uważając, że „zioła” to tylko i wyłącznie rośliny pochodzące z upraw prowadzonych przez człowieka. Tymczasem  zioła to pojęcie tradycyjne i ogólne, często nazywanymi pojęciem „rośliny zielone” czy po prostu „chwasty”. Ogólna definicja opisująca znaczenie wyrażenia „zioła” mówi, że są to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczają surowców zielarskich. Do ziół zaliczmy jednoroczne i dwuletnie rośliny zielone, drzewa, krzewy, byliny i warzywa. Rośliny zielarskie dzielimy na lecznicze, przyprawowe i olejkodajne.

Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży

10-04-2024
Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży

Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży

Kwas foliowy jest witaminą mającą istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Grupą, która szczególnie narażona jest na jej niedobór są kobiety w ciąży. Niedostateczna podaż może powodować m.in. wady cewy nerwowej u noworodków. Źródłem folianów są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego jaki i roślinnego. Kobietom w ciąży, a także tym planującym poczęcie dziecka zaleca się suplementację. Kwas foliowy jest dobrze przyswajalny z produktów farmaceutycznych – stanowią one jego uzupełniające źródło. Ponadto kwas foliowy jest również związkiem wrażliwym na czynniki zewnętrzne, a jego biodostępność może być ograniczona przez składniki pożywienia.

Fizjologia głodu i sytości

03-04-2024
Fizjologia głodu i sytości

Fizjologia głodu i sytości

Umiejętność odróżniania apetytu od fizjologicznego głodu jest ważne dla zachowania prawidłowej masy ciała.
Za fizjologiczną regulację odczucia potrzeby jedzenia odpowiadają ośrodki głodu i sytości. Zlokalizowane są one w części międzymózgowia zwanej podwzgórzem. Ośrodek głodu zlokalizowany jest w jego bocznej części, a ośrodek sytości w brzuszno-przyśrodkowej. Do podwzgórza docierają sygnały informujące o aktualnym stanie organizmu i potrzebie, bądź jej braku, poszukiwania jedzenia.

Przewlekłe zapalenie trzustki

03-04-2024
Przewlekłe zapalenie trzustki

Przewlekłe zapalenie trzustki

Przewlekłe zapalenie trzustki jest to nienowotworowa choroba przebiegająca przewlekle, dotycząca trzustki.  Choroba ta charakteryzuje się postępującym włóknieniem miąższu, któremu towarzyszy zanik tkanki gruczołowej. Przewlekłe zapalenia trzustki ma charakter nieodwracalny oraz stały, świadczy o tym fakt, iż nawet po ustaniu działania czynnika przyczynowego nadal przebiega. Ważne jest to, że zaburzenia czynności trzustki mogą przebiegać z przerwami – stan taki można określić jako nawracające zapalenie trzustki. 

Antyoksydanty w diecie sportowca

02-04-2024
Antyoksydanty w diecie sportowca

Antyoksydanty w diecie sportowca

Wynika to z faktu, iż w trakcie wysiłku powstają w organizmie wolne rodniki tlenowe, które w nadmiarze mogą prowadzić do uszkodzeń DNA komórki i powodować zmiany w genach (mutacje). Odpowiedzialne są za szereg utleniająco-redukcyjnych reakcji łańcuchowych. Jedną z takich reakcji jest peroksydacja- czyli utlenianie lipidów, która doprowadza do nieodwracalnych szkód w błonie komórkowej.

Antyoksydanty w diecie – czyli co jeść aby zachować młody wygląd

02-04-2024
Antyoksydanty w diecie – czyli co jeść aby zachować młody wygląd

Antyoksydanty w diecie – czyli co jeść aby zachować młody wygląd

Organizm człowieka podlega szeregom procesów powodujących jego starzenie się. Na ich przebieg mają wpływ czynniki zewnątrz- i wewnątrzpochodne, które są ściśle ze sobą powiązane. [1] Ważnym elementem z punktu widzenia kosmetologii są wolne rodniki oraz ich wpływ na powstawanie zmian pojawiających się na skórze wraz z upływem czasu. Gdy ilość wolnych rodników przekracza możliwości ich usuwania przez organizm, wówczas pojawia się “stres oksydacyjny”, którego wynikiem są wcześnie pojawiające się zmarszczki, teleangiektazje czy żółte zabarwienia skóry. [2] Zatem pojawia się pytanie: co jeść, aby uniknąć przedwczesnego starzenia się organizmu?

Przejdź do strony głównej
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ