Czy białko roślinne wystarczy?
11-04-2024Czy białko roślinne wystarczy?
Białko jest niezwykle ważnym elementem, nazywanym źródłem życia. Umożliwia wzrost, rozwój i odnowę komórek. Białko jest głównym składnikiem krwi, limfy oraz mleka matki. Znajduje się w przeciwciałach, które odpowiadają za odporność organizmu. Ważne jest również to, że białko dostarcza nam energii. Z punktu widzenia zdrowotnego konieczne jest nie tylko dostarczenie z pokarmem odpowiedniej ilości danego białka, ale także, aby jego źródło było zróżnicowane. Co więc z osobami, które chcą, lub muszą zrezygnować z białka zwierzęcego? Czy białko roślinne jest wystarczające dla organizmu?
Dieta wegańska w żywieniu sportowców
11-04-2024Dieta wegańska w żywieniu sportowców
Nie jest nowością, iż właściwie dobrany plan żywienia odgrywa kluczową rolę dla prawidłowego działania organizmu. Poza udziałem w procesach energetycznych przyczynia się do budowy oraz regeneracji komórek i tkanek, jest składnikiem błon komórkowych i hormonów. Wraz z odpowiednio dobraną strategią treningową stanowi fundamentalny czynnik na drodze do osiągnięcia sukcesów sportowych.
Dieta wegetariańska u dziecka
11-04-2024Dieta wegetariańska u dziecka
Diety roślinne cieszą się coraz większą popularnością zarówno w Polsce, jak i poza granicami kraju. Wyniki licznych badań sugerują, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych czy niektórych nowotworów. Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego i Dietetyków Kanady, odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska może być stosowana na wszystkich etapach życia, również podczas ciąży, laktacji, okresu niemowlęcego, dziecięcego i młodzieńczego oraz przez sportowców
Mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna – chwasty czy panaceum?
10-04-2024Mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna – chwasty czy panaceum?
Żyjąc w XXI wieku często zapominamy o darach dzikiej natury, uważając, że „zioła” to tylko i wyłącznie rośliny pochodzące z upraw prowadzonych przez człowieka. Tymczasem zioła to pojęcie tradycyjne i ogólne, często nazywanymi pojęciem „rośliny zielone” czy po prostu „chwasty”. Ogólna definicja opisująca znaczenie wyrażenia „zioła” mówi, że są to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczają surowców zielarskich. Do ziół zaliczmy jednoroczne i dwuletnie rośliny zielone, drzewa, krzewy, byliny i warzywa. Rośliny zielarskie dzielimy na lecznicze, przyprawowe i olejkodajne.Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży
10-04-2024Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży
Kwas foliowy jest witaminą mającą istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Grupą, która szczególnie narażona jest na jej niedobór są kobiety w ciąży. Niedostateczna podaż może powodować m.in. wady cewy nerwowej u noworodków. Źródłem folianów są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego jaki i roślinnego. Kobietom w ciąży, a także tym planującym poczęcie dziecka zaleca się suplementację. Kwas foliowy jest dobrze przyswajalny z produktów farmaceutycznych – stanowią one jego uzupełniające źródło. Ponadto kwas foliowy jest również związkiem wrażliwym na czynniki zewnętrzne, a jego biodostępność może być ograniczona przez składniki pożywienia.
Fizjologia głodu i sytości
03-04-2024Fizjologia głodu i sytości
Umiejętność odróżniania apetytu od fizjologicznego głodu jest ważne dla zachowania prawidłowej masy ciała.
Za fizjologiczną regulację odczucia potrzeby jedzenia odpowiadają ośrodki głodu i sytości. Zlokalizowane są one w części międzymózgowia zwanej podwzgórzem. Ośrodek głodu zlokalizowany jest w jego bocznej części, a ośrodek sytości w brzuszno-przyśrodkowej. Do podwzgórza docierają sygnały informujące o aktualnym stanie organizmu i potrzebie, bądź jej braku, poszukiwania jedzenia.