Błonnik pokarmowy – otyłość, cukrzyca i choroby układu krążenia
15-04-2024Błonnik pokarmowy – otyłość, cukrzyca i choroby układu krążenia
Korzyści płynące z prawidłowej podaży błonnika są widoczne na wielu płaszczyznach. Choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca typu 2, to tylko niektóre jednostki chorobowe i zespoły objawów chorobowych w których spożycie błonnika ma znaczenie zarówno w prewencji jak i leczeniu. Prawidłowe spożycie włókna pokarmowego zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, obniżając występowanie czynników, które wywołują i pogarszają przebieg tych chorób.
Interakcje leków z żywnością
13-03-2024Interakcje leków z żywnością
Stosując wszelkiego rodzaju lekarstwa człowiek oczekuje aby działały szybko
i skutecznie. Aby sprostać tym wymaganiom muszą być zachowane pewne warunki.
Należy stworzyć odpowiednie środowisko do wchłonięcia leku, jego rozprowadzenia,
metabolizmu a także wydalenia z organizmu. Na wszystkie te elementy wpływać może
wiele czynników. Jednym z nich jest spożywana żywność. Oddziaływanie pożywienie
- lek może skutkować powodzeniem lub brakiem powodzenia w przeprowadzanej
terapii a nawet wywierać działania uboczne. Interakcje leków z żywnością niekiedy
są korzystne dla organizmu człowieka, ponieważ mogą się przyczyniać do poprawy
wchłaniania składników leku lub zmniejszać niekorzystne skutki uboczne
będące wynikiem stosowanego leczenia.