akademia dietetyki

Kurs dietetyki podstawowy


Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia

zielona herbata

Kurs jest przeznaczony dla wszystkich osób, legitymujących się wykształceniem średnim (wraz z maturą), które sa zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.

Absolwent kursu podstawowego:

kurs dietetyki podstawowy
  •  Zna i stosuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki

          Wie:

  • jak funkcjonuje układ pokarmowy
  • jak składniki diety wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
  • co to są hormony i jak wybrane z nich wpływają na organizm człowieka
  • jak poszczególne składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) wpływają na organizm ludzki
  • Jak przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym poprzez właściwą dietę i tryb życia
  • jak posługiwać się normami żywienia i tabelami składu produktów spożywczych
  • jak układać i oceniać jadłospisy dzienne, dekadowe
  • jakie zagrożenia niosą ze sobą „diety cud”
  • jak stosować suplementy i czy warto po nie sięgać

Program szkolenia: *

 Cały kurs trwa 60 godzin dydaktycznych i obejmuje następujące zagadnienia:

 

1. Podstawy nauki o żywieniu człowieka

  • Historia nauki o żywieniu człowieka
  • Zwyczaje żywieniowe Polaków

2. Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka

  • Budowa organizmu człowieka - wstęp
  • Układ narządów wydzielania wewnętrznego - hormony
  • Budowa układu pokarmowego
  • Budowa organizmu człowieka - narządy wewnętrzne
  • Budowa organizmu człowieka - skóra, włosy, paznokcie
  • Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości
  • Trawienie i wchłanianie skłądników odżywczych i wody
słońce - naturalne źródło witaminy D

3. Zasady racjonalnego żywienia = właściwości składników pokarmowych

  • Bilans energetyczny organizmu
  • Wartość energetyczna pożywienia
  • Rola składników pokarmowych
  • Białka
  • Tłuszcze
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 
  • Cholesterol
  • Węglowodany
  • Błonnik pokarmowy
  • Składniki mineralne 
  • Składniki mineralne - równowaga kwasowo-zasadowa
  • Woda, bilans wodny
  • Witaminy
  • Składniki nieodżywcze
  • Podział produktów spożywczych na grupy

4. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia

  • Zasady racjonalnego żywienia
  • Zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U
  • Piramida żywienia
  • Normy żywienia
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności   

5. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

  • Charakterystyka chorób cywilizacyjnych
  • Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
  • Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka
  • Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
  • Sól kuchenna - wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
  • Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca
  • Zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy

6. Planowanie diety lekkostrawnej

  • Cele i założenia diety lekkostrawnej
  • Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
  • Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
  • Planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej
  • Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów

7. Planowanie diety odchudzającej

  • Analiza masy ciała
  • BMI
  • Przyczyny otyłości
  • Metody leczenia otyłości
  • Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania
  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • Indeks glikemiczny i jego zastosowanie
  • Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
  • Dieta Dukana - dieta proteinowa
  • Ocena jadłospisów proponowanych przez "diety cud" 

8. Suplementy w diecie

  • Rola suplementów w diecie
  • Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
  • Typy suplementów wspomagających odchudzanie

* Program szkolenia podstawowego został opracowany przez dydaktyków "Akademii Dietetyki" i jest chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie części lub całości programu bez zgody "Akademii Dietetyki" zabronione.

Każdy uczestnik szkolenia podstawowego dietetyki otrzymuje:

Materiały szkoleniowe kurs dietetyki podstawowy

 

1. Podręcznik - 194 strony A4 -  zawierający:

  • Podstawowe informacje teoretyczne
  • Schematy i wykresy ułatwiające zrozumienie tematu
  • Wybrane tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
  • Wybrane normy żywienia człowieka
  • Zestaw ćwiczeń dla uczestników kursu
  • Pytania sprawdzające

Więcej informacji o materiałach szkoleniowych -> TUTAJ


2. Zaświadczenie o ukończeniu kursu podstawowego dietetyki i zaświadczenie na druku MEN. 

Więcej informacji o zaświadczeniach -> TUTAJ

Zapisy na kurs dietetyki podstawowy przyjmujemy:

poprzez wypełnienie 

formularza zgłoszeniowego na kursy podstawowe i zaawansowane dietetyki

 

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

piotr-kulawik-dietetyk-krakow.jpg

Piotr Kulawik

Katowice

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Katowice, Kraków

dietetyk-katowice-panel_2.jpg

Marcin Osowski

Katowice, Kraków

joanna-gudan-dietetyk.jpg

Joanna Gudan

Warszawa

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki
jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Poznaniu - opinie

Kurs dietetyki organizowany przez Akademię Dietetyki jest wart polecenia. Wiedza teoretyczna przekazywana podczas kursu stanowi niezbędny element kształcenia. Sposób prezentacji i forma prowadzonych zajęć pozwala przejść ten etap bez zniechęcenia,

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź