Psychodietetyka (zwana inaczej psychologią odżywiania się) jest dziedziną wiedzy łączącą dorobek naukowy psychologii i dietetyki. Przedstawione poniżej artykuły z zakresu psychodietetyki nie tylko pozwalają dowiedzieć się - jak trwale i skutecznie wprowadzić zmiany żywieniowe? ale również jak pomóc choremu z zaburzeniem odżywiania.
Baza wiedzy jest współfinansowana przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
w ramach Rządowego programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych
O wzroście popularności suplementów diety
Chcesz mieć piękne włosy i paznokcie? A może marzysz o tym, aby być zawsze w formie i mieć energię do działania? Producenci suplementów kuszą obietnicą uzyskania zadowalającego efektu w sposób łatwy i przyjemny oraz za niezbyt wygórowaną cenę.
Kiedy perfekcjonizm wykracza poza normę
Dokładność czy skrupulatność to przydatna cecha. Ponieważ jednak granica pomiędzy normą, a patologią często jest bardzo płynna, obsesja doskonałości przyjmuje niejednokrotnie obraz skrajnego perfekcjonizmu, sprzecznego z rzeczywistością.
To, że z innymi osobami zawieramy relacje oparte na określonej komunikacji oraz sposobie myślenia – nie dziwi. Jeśli jednak publicznie stwierdzimy, że takie same relacje mogą nas łączyć z jedzeniem, wywołamy zdziwienie niejednego słuchacza - zupełnie niepotrzebnie, w końcu to prawda.
„Nigdy nie jestem zadowolony z tego, co zrobiłem. mam wrażenie, że aby efekt był zadowalający muszę włożyć w to jeszcze więcej pracy, poświęcam więc temu więcej i więcej wysiłku, ale nigdy nie jest dobrze. Czuję się z tym beznadziejnie.”
Ortotreksja - gdzie leży granica racjonalnego odżywiania?
Coraz więcej Polaków przywiązuję wagę do jakości spożywanych produktów. Gdzie właściwie leży granica racjonalnego odżywiania? Co się dzieje, gdy się ją przekroczy?
Mindful eating – czyli "skup się na talerzu"
Żyjemy w czasach, gdy pośpiech stał się nieodłącznym elementem naszego życia. A gdyby spróbować świadomie celebrować każdy posiłek? Jeść tak, aby w pełni rozkoszować się jego smakiem, zapachem i wyglądem?
Odchudzanie a depresja – co mówią badania?
Depresja - któż z nas o niej nie słyszał? Jak wskazują badania problem ten dotyczy co 10 osoby w Polsce.
Jak jeść, żeby nie zjeść zbyt dużo?
W ciągu dnia podejmujemy aż 200 decyzji dotyczących jedzenia, z czego świadomi jesteśmy około 30 z nich.
Co zrobić, żeby jeść odpowiednio dużo?
Ile należy jeść? Większość osób jest zaskoczona faktem, że pojemność żołądka jest równa wielkości ich złożonej pięści. Badania potwierdzają, że jest to równowartość jednorazowej porcji.
Z pewnością po spojrzeniu na tytuł pierwsze nasuwające się pytanie, pojawiające zaraz po przezwyciężeniu odruchu ciekawości wyglądało mniej więcej tak: co!? Owszem, jedzenie od zawsze było symbolem zmysłowości oraz wrażliwości.
Dlaczego zmuszanie dzieci do jedzenia jest szkodliwe?
Jaki jest wpływ żywieniowych praktyk rodzicielskich na wskaźnik masy ciała u dziecka? Z roku na rok zmniejsza się liczba rodzin wielodzietnych. Wile młodych pary zakładających rodzinę ograniczają swoje plany do jednego dziecka.
Motywacja do jedzenia, a tycie
Dlaczego jemy? Proste pytanie, na które jednak niewielu z nas zna odpowiedź. Jesteśmy głodni i już. Czy aby na pewno głód stanowi nasz jedyny napęd?
Bulimia - niebezpieczna choroba psychosomatyczna
Bulimia (bulimia nervosa) określana mianem żarłoczności psychicznej jest przewlekłą chorobą psychosomatyczną z grupy zaburzeń odżywiania.
Fakty, które wpływają na efekt pracy nad masą ciała u pacjenta z depresją
Wbrew powszechnie panującej opinii, depresja nie jest tylko widocznym obniżeniem nastroju. Według dostępnych źródeł, jest utratą zainteresowania czymkolwiek, niemożnością doznawania jakiejkolwiek przyjemności.
Anoreksja - czy lustro kłamie?
Anoreksja (anorexia nervosa) jest zaburzeniem psychosomatycznym z grupy zaburzeń odżywiania. Polega na obsesyjnej kontroli własnej sylwetki wynikającej z subiektywnej oceny masy ciała (postrzeganej jako zbyt duża).
Sześć powodów dla których dieta to za mało
Zniechęcenie do sportu - powodujące zmniejszenie aktywności fizycznej, nagła ochota na słodycze – przyczyniająca się do zwiększenia przyjmowania kalorii – najczęściej to już wystarczy aby utracić kontrolę nad sferą życia związaną z odchudzaniem.
Kto z nas w codziennej drodze do pracy czy szkoły nie mija sklepu spożywczego, piekarenki lub restauracji z daniami typu fast-food? Otoczeni programami i książkami kulinarnymi, śledzimy kulinarne blogi.
Pokaż jak jesz, a dowiesz się dlaczego masz kłopoty z dietą
To nieprawdopodobne, ale blisko 90 procent kobiet o normalnej wadze chciałoby ważyć mniej, a połowa z nich zaczyna się odchudzać.
Złość, radość, zmęczenie, pragnienie… każda zmiana może powodować chęć wyciągnięcia ręki w kierunku jedzenia.
Diabulimia - zaburzenia odżywiania w cukrzycy
Zaburzenia odżywiania stają się coraz bardziej powszechnym problemem, który obejmuje coraz więcej grup społecznych. Dobrze znane - anoreksja i bulimia to choroby już nie tylko dotyczące młodych nastolatek, chcących wbrew wszystkiemu schudnąć.
Praca z pacjentem w depresji - 8 działań, które warto wprowadzić w pracy nad masą ciała pacjenta
Bez wątpienia depresję należy leczyć. To choroba, która wpływa bezpośrednio na motywację, energię czy postrzeganie własnej osoby – czyli kluczowe elementy decydujące o możliwościach pracy nad masą ciała pacjenta.
Bigoreksja - nie zdrowa obsesja
„Nic nie dostarcza mi większej przyjemności niż godziny spędzone na siłowni. To działa jak narkotyk” Autorem tych słów jest z pewnością bigorektyk – niezadowolony ze swojej sylwetki młody mężczyzna.
Wpływ stresu na zachowania żywieniowe
Rosnąca liczba negatywnych zachowań żywieniowych często jest odpowiedzią na codzienny stres, negatywne emocje oraz nowoczesny model piękna kreowany przez media, gdzie szczupła sylwetka jest wyznacznikiem atrakcyjności.
Brak energii, senność, zmiany apetytu i wreszcie - obniżony nastrój niewątpliwie nie pozwalają na pełne odczuwanie zdrowia. Jeżeli objawy te zależne są od zmienności pór roku i mają regularny charakter, mamy do czynienia z depresją sezonową.
Postepowanie dietetyczne u chorych ze spektrum autyzmu - trudności i wątpliwości
Teoria zwana teorią opioidową zakłada, iż pierwotną przyczyną schorzeń ze spektrum autyzmu jest nadmierna przepuszczalność „bariery jelitowej”.
Gdy zdrowe odżywianie staje się obsesją. Rzecz o ortoreksji
Głównym celem ortorektyka jest zdrowie, a zapewnić ma mu je odpowiednie odżywianie. Ortorektyk tworzy podział produktów żywieniowych na: dobre (zdrowe) i złe (niezdrowe).
XXI wiek - era zaburzeń odżywiania
Obecnie bardzo dużo mówi się o zdrowym, ekologicznym stylu życia, w tym także o sposobie odżywiania się. Jednak żywność oraz jej spożywanie nie stanowią jedynie funkcji dostarczania organizmowi niezbędnych do życia składników odżywczych oraz energii.
Kanadyjscy naukowcy z Instytutu Neurologii w Montrealu oraz Szpitala Uni0wersytetu McGill dowiedli, że podczas codziennych wyborów żywieniowych, mózg intuicyjnie kieruje naszą uwagę na produkty o wyższej gęstości kalorycznej.
Nietypowe zaburzenia odżywiania - pregoreksja
Zaburzenia odżywiania to temat bardzo powszechny. Większość społeczeństwa spotkała się z takimi terminami jak anoreksja, bulimia czy też kompulsywne objadanie się.
Dlaczego, jak podaje Amerykański Instytut Zdrowia (National Institute of Health), blisko 95% osób stosujących dietę, po roku waży więcej lub tyle samo?
Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...
Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...
Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi
Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.
Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu
Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.
Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.
Kurs dietetyki w Lublinie - opinie
"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."
Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie
"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."
Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie
"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"
Kurs dietetyki w Warszawie - opinie
Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie żyć powinien takie szkolenie przejść.
Kurs dietetyki w Katowicach - opinie
Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...
Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie
Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)