akademia dietetyki

Kurs dietetyki zaawansowany


kawa - antyoksydant

Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia

Kurs jest przeznaczony dla wszystkich osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem i chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.  Aby zostać uczestnikiem szkolenia zaawansowanego i móc przystąpić do egzaminu potwierdzającego przygotowanie do zawodu, należy mieć ukończony kurs dietetyki o zakresie podstawowym, organizowany przez Akademię Dietetyki lub też inną placówkę (min. 50 godzin dydaktycznych; zaświadczenie MEN). Ewentualnie ukończone studia pierwszego stopnia z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka lub też studia podyplomowe z obszaru dietetyki. Osoby spoza naszych szkoleń są zobowiązane do zaliczenia testu wstępnego z zakresu zagadnień poruszanych na szkoleniu podstawowym. Test odbywa się najczęściej przed pierwszymi zajęciami kursu zaawansowanego. O wynikach testu są Państwo informowani od razu po jego napisaniu. Niezaliczenie testu uniemożliwia uczestnictwo w kursie zaawansowanym (oczywiście, wpłacona zaliczka podlega zwrotowi).   


Absolwent kursu zaawansowanego: 

 

Wie:

  • jak jest zbudowany i jak działa organizm ludzki
  • jak modyfikować dietę w zależności od stanu zdrowia i indywidualnie dostosowywać ją do preferencji pacjenta i jego możliwości finansowych
  • jak oceniać wybrane parametry ciała BMI, WHR, udział tkanki tłuszczowej
  • jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne organizmu PPM, CPM i określić wielkość deficytu energetycznego niezbędnego do ułożenia prawidłowej diety odchudzającej (bez efektu jo-jo)
  • jak wybrane czynniki psychiczne wpływają na powstawanie otyłości i chorób metabolicznych
  • jak efektywnie prowadzić rozmowę z pacjentem
  • jak dobierać indywidualny program treningowy w zależności od stanu zdrowia, wieku

Program szkolenia *

Cały kurs trwa 60 godzin dydaktycznych i obejmuje następujące zagadnienia:

 

1. Charakterystyka funkcji narządów organizmu człowieka:

  • Budowa układu krwionośnego i limfatycznego
  • Budowa układu oddechowego
  • Budowa układu ruchowego
  • Budowa układu nerwowego i mózgu
  • Budowa narządów zmysłu  
  • Budowa układu płciowego i wydalniczego

2. Określenie stanu odżywienia człowieka:

  • Ocena stanu odżywienia
  • Badania antropomentryczne
  • Badania antropometryczne zainteresowanych słuchaczy
  • Ocena sposobu żywienia
  • Wykorzystywanie technik komputerowych do tworzenia i oceny jadłospisów

3. Zalecenia dietetyczne w różnych stanach chorobowych:

  • Żywienie dietetyczne
  • Klasyfikacja diet wg PAN
  • Alergia pokarmowa, nietolerancja pokarmowa
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów
  • Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  • Choroba refluksowa przełyku
  • Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa
  • Zespół jelita drażliwego
  • Choroba uchyłkowa jelit
  • Zaparcia
  • Dieta z ograniczeniem tłuszczu - wytyczne ogólne
  • Przewlekłe i ostre zapalenie trzustki
  • Żywienie w chorobach wątroby 
  • Żywienie w kamicy pęcherzyka żółciowego 
  • Dieta niskobiałkowa - przewlekła niewydolność nerek, niewydolność wątroby
  • Zmęczenie
  • Depresja
  • Cukrzyca typu I i II
aktywność fizyczna a masa ciała

4. Jak efektywnie schudnąć - tworzenie indywidualnego programu odchudzającego:

  • Określenie indywidualnego zapotrzebowania na energię dla osoby otyłej 
  • Żywienie w diecie ubogoenergetycznej - produkty zalecane i przeciwwskazane
  • Dobór produktów i potraw w diecie ubogoenergetycznej
  • Przykłady posiłków w diecie ubogoenergetycznej

5. Elementy psychodietetyki

  • Czym zajmuje się psychodietetyka?
  • Biologiczne, społeczne i kulturowe funkcje jedzenia
  • Rodzaje zaburzeń w stylu odżywiania skutkujące otyłością
  • Zmiany psychologiczne wywołane stosowaniem diety i metody wsparcia psychologicznego
  • Interwencje psychologiczne
  • Praktyczne wskazówki do pracy z pacjentem otyłym
  • Dietocoatching - skuteczny sposób zmiany nawyków
  • Jak skutecznie rozmawiać z pacjentem?
  • Praca z pacjentem o konkretnym typie osobowości 
  • Psychologiczne oddziaływanie sposobu podawania potraw na wielkość spożycia

6. Wysiłek fizyczny we wspomaganiu dietoterapii:

  • Aktywność fizyczna a funkcjonowanie organizmu 
  • Fizjologia wysiłku - paliwa dla aktywności fizycznej
  • Rodzaje wysiłków fizycznych
  • Wspomaganie procesu odchudzania poprzez wdrożenie aktywności fizycznej
  • Podstawowe zalecenia żywieniowe dla osób rozpoczynających treningi 
  • Zasady doboru ćwiczeń do treningu indywidualnego z uwzględnieniem przeciwwskazań zdrowotnych
  • Zasady budowania indywidualnego programu treningu odchudzającego
  • Przeciwwskazania do wysiłku fizycznego
  • Aktywność fizyczna u osób chorych

 

* Program szkolenia zaawansowanego został opracowany przez dydaktyków "Akademii Dietetyki" i jest chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie części lub całości programu bez zgody "Akademii Dietetyki" zabronione.

Program komputerowy Dietetyk

Każdy uczestnik kursu zaawansowanego dietetyki otrzymuje:

 

1. Program komputerowy do komponowania, rejestracji i kontroli posiłków oraz aktywności fizycznej - DIET Management System  czytaj więcej o programie komputerowym

Materiały szkoleniowe kurs dietetyki zaawansowany

Podręcznik - 240 stron A4 - zawierający:

  • Podstawowe informacje teoretyczne dotyczące anatomii, zaleceń dietetycznych, analizy stanu odżywienia, elementów psychodietetyki i komunikacji
  • Schematy i wykresy ułatwiające zrozumienie tematu
  • Siatki centylowe masy ciała, wykazy produktów zalecanych i przeciwwskazanych w określonych jednostkach chorobowych, tabele wymienników węglanowych i białkowych, miary i wagi wybranych produktów, wartości MET dla różnych rodzajów ćwiczeń, klasyfikacje do określonych form wysiłku fizycznego na podstawie BMI
  • Wzory i algorytmy stosowane w analizie przemian metabolicznych
  • Zestaw ćwiczeń dla uczestników kursu
  • Pytania sprawdzające

Zapisy na kurs dietetyki zaawansowany przyjmujemy:

 

Nasi wykładowcy

agnieszka-guligowska.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

karolina-czyrwik-dietetyk-katowice-lublin-warszawa.jpg

Karolina Czyrwik

Katowice, Lublin

aleksandra-trocinska-trener-personalny-katowice.jpg

Aleksandra Trocińska

trener personalny w Katowicach 

jaroslaw-baczyk-trener-personalny-lodz.jpg

Jarosław Bączyk

trener personalny w Łodzi, Poznaniu i Warszawie 


Dla uczestników szkoleń

czerwone-wino-dobre-zrodlo-antyoksydantow.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

Przeczytaj koniecznie!

potas.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki.

Sprawdź, w jaką wiedzę i umiejętności wyposażymy Cię na naszych szkoleniach... 

więcej...

tabele-skladu-i-wartsci-odzywczej-zywnosci.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...



Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź