Szkolenie: Trudne przypadki w gabinecie dietetyka


Zapraszamy na szkolenie  „Trudne przypadki w gabinecie dietetyka”, poświecone najnowszej wiedzy z zakresu żywienia pacjentów z wrodzonymi błędami metabolizmu i chorobami neurorozwojowmi - autyzm, ADHD. Problematyka żywienia osób z tego typu zaburzeniami stanowi wyzwanie współczesnej dietetyki.

Słuchacze podczas szkolenia będą mogli dowiedzieć się o zaburzeniach uwarunkowanych genetycznie, dla których dieta jest niezastąpionym sposobem leczenia, a także jak wspomagać rozwój dziecka z autyzmem i ADHD. Ponad to, w jaki sposób łagodzić objawy charakterystyczne dla tego typu zaburzeń oraz poznają szereg wyzwań, przed którymi muszą stanąć rodzice dzieci autystycznych oraz osoby zawodowo zajmujące się leczeniem tych chorób.

Na dwie edycje szkolenia zapraszamy: do Łodzi (25-26.08.18) i do Warszawy (20-21.10.18).

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat po szkoleniu.


Dla kogo szkolenie?

Szkolenie przeznaczone jest dla dietetyków, lekarzy i studentów kierunków medycznych, chcących zdobyć aktualną wiedzę z zakresu sposobu żywienia pacjentów z:

- zaburzeniami metabolizmu uwarunkowanymi genetycznie

- autyzmem i ADHD

z którymi specjalista może spotkać się w swojej pracy.

 

Program szkolenia

1 DZIEŃ SZKOLENIA

„Dietoterapia genetycznie uwarunkowanych zaburzeń metabolizmu”

dr n med. Elżbieta Trafalska

9.00-10.00

Co to są choroby rzadkie i ultra rzadkie?

10.00-11.00

Definicja i rodzaje genetycznie uwarunkowanych błędów metabolizmu

11.00-11.15

Przerwa kawowa

11.15-13.00

Przyczyny i skutki zdrowotne wrodzonych zaburzeń metabolizmu

13.00-13.30

Przerwa obiadowa

13.30-15.00

Charakterystyka i leczenie żywieniowe rzadziej spotykanych zaburzeń:

  • zaburzenia przemiany węglowodanów:
    • galaktozemia
    • fruktozemia
    • glikogenozy
  • zaburzenia przemiany tłuszczów:
    • zespół chylimikronemii
    • deficyt LCAD, MCAD
  • zaburzenia przemiany aminokwasów:
    • alkaptonuria
    • tyrozynoza

15.00-15.15

Przerwa kawowa

15.15-17.00

Fenyloketonuria – najczęściej spotykana choroba uwarunkowana genetycznie:

  • definicja, dziedziczenie
  • epidemiologia
  • objawy kliniczne
  • diagnostyka i leczenie
  • dieta w fenyloketonurii:
    • zasady ustalania zapotrzebowania na energię i składniki odżywczetyrozynoza
    • ustalanie ilości Phe w diecie
    • bilansowanie jadłospisów


2 DZIEŃ SZKOLENIA

"Biologiczne leczenie autyzmu i ADHD"

mgr Olga Mrawiec

9.00-10.00

Nakreślenie głównej problematyki autyzmu i ADHD

10.00-11.00

Poprawa funkcjonowania układu pokarmowego kluczem do osiągnięcia znaczących sukcesów terapeutycznych

11.00-11.15

Przerwa kawowa

11.15-12.00

Zaburzenia mikroflory jelitowej jako brakujący element układanki mózg-jelita, czyli jak wiele może pomóc celowana probiotykoterapia

12.00-13.00

Przegląd diet stosowanych w autyzmie i ADHD, a także  ocena ich skuteczności na podstawie badań klinicznych i obserwacji własnych

13.00-13.30

Przerwa obiadowa

13.30-14.00

Alergie, nietolerancje pokarmowe, problem z histaminą, czyli jak "ugryźć" temat zaburzeń immunologicznych u dzieci z zaburzeniami neurororozwojowymi

14.00-15.00

Czy dieta i suplementacja może pomóc zmieniać "chemię mózgu"? - krótki przegląd żywieniowych terapii pozwalających przywrócić odpowiednie stosunki newralgicznych dla autyzmu neuroprzekaźników

15.00-15.15

Przerwa kawowa

15.15-16.00

Postępowanie żywieniowe i suplementacyjne w wybranych problemach dzieci z autyzmem i ADHD takich jak: opóźniona mowa, zaburzenia snu, obniżone napięcie mięśniowe czy nadreaktywność

16.00-16.45

Case study, czyli opis przypadku dziecka z autyzmem w gabinecie dietetyka -omówienie krok po kroku wdrożonych terapii, wraz z analizą ich skuteczności

16.45-17.00

Rozdanie certyfikatów

 

Szkolenie poprowadzą

Dr n med. Elżbieta Trafalska

Lekarz, specjalista w zakresie żywienia. Absolwentka Akademii Medycznej w Łodzi na Wydziale Lekarskim i studiów podyplomowych Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego na Wydziale o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w  Warszawie. Wykładowca Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Prowadzi prywatny gabinet Poradnictwa  Żywieniowego i Dietetycznego. Bierze czynny udział w konferencjach i sympozjach naukowych o tematyce medycznej i żywieniowej. W badaniach naukowych koncentruje się na szeroko pojętej epidemiologii żywieniowej.

Publikuje w czasopismach naukowych, udziela wywiadów dla mediów i portali internetowych (m.in. Dziennik Łódzki, styl-zdrowia.pl, m-onet.pl). Na kursach szczególną wagę przykłada do stworzenia ciepłej atmosfery, dzięki której miło i z chęcią zdobywa się wiedzę. W wolnej chwili rozwija swoje pasje kulinarne. Interesuje się również kulturą antyczną i rękodzielnictwem.

Mgr Olga Mrawiec

Dietetyk kliniczny, specjalista żywienia osób chorych i zdrowych. Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Szczególną uwagę poświęca zagadnieniom żywieniowym  w chorobach neurorozwojowych charakteryzujących się szeregiem nieprawidłowości dotyczących rozwoju ruchowego, intelektualnego oraz społecznego dziecka (autyzm, ADHD, zespół Aspergera). Dodatkowo zajmuje się spersonalizowaną profilaktyką zaburzeń neurodegeneracyjnych, a także  elementami dietoterapii mającej na celu spowolnienie progresji  tych chorób.

Oprócz pracy z pacjentem w gabinecie zajmuje się również edukacją żywieniową oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu dietoterapii. Publikuje artykuły na łamach czasopism branżowych poświęconych tematyce żywieniowej.   

Podstawowe informacje o szkoleniu

ŁÓDŹ

 

WARSZAWA

 

Termin szkolenia

Termin szkolenia

 

Dzień: 25.08.18 - 26.08.18

 

Godziny zajęć: 9.00 – 17.00

 

Dzień: 20.10.18 - 21.10.18


Godziny zajeć: 9.00 – 17.00

 

Miejsce szkolenia

Miejsce szkolenia

 

Akademia Dietetyki w Łodzi
90-252 Łódź
ul. Jaracza 36 B lok. 3

 

Akademia Dietetyki w Warszawie
02-026 Warszawa
ul. Raszyńska 22 (Gimnazjum nr 20)

 

 

Cena szkolenia: 290zł (brutto)

Cena ta zawiera wszelkie materiały szkoleniowe, certyfikat, obiad, serwis kawowy oraz ubezpieczenie NNW uczestnika kursu.

 

Zapisy

1. Zarejestruj się na szkolenie wypełnijąc poniższy formularz zapisu

NABÓR ZAMKNIĘTY

2. Dokonaj wpłaty 290 zł na poniższy numer konta

Nr konta: MultiBank 31 1140 2017 0000 4902 1057 7114 

W tytule przelewu prosimy wpisać "imię i nazwisko - miasto"


Uwaga! W przypadku większej liczby uczestników aniżeli ilość przewidzianych miejsc o zakwalifikowaniu na szkolenie decyduje kolejność wpłat, a nie kolejność rejestracji.

Na zgłoszenia czekamy maksymalnie do:

Warszawa - 15.10.18

Liczba miejsc ograniczona !!!

 

Certyfikat dla uczestników

Organizator - kontakt

Akademia Dietetyki 
90-252 Łódź, Jaracza 36 B lok. 3
tel.  42 637 23 73 / 42 630 06 80
e-mail: biuro@akademiadietetyki.pl

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona niezwłocznego zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

« Powrót do strony głównej

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

image_1.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

image_3.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

image_5.jpg

Paweł Janus

Kraków

image_20.jpg

Olga Mrawiec

Warszawa


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...