Zapraszamy do kontaktu we wszystkich miastach od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Szkolenie: Trudne przypadki w gabinecie dietetykaPowrót do spisu aktualności

Zapraszamy na szkolenie  „Trudne przypadki w gabinecie dietetyka”, poświecone najnowszej wiedzy z zakresu żywienia pacjentów z wrodzonymi błędami metabolizmu i chorobami neurorozwojowmi – autyzm, ADHD. Problematyka żywienia osób z tego typu zaburzeniami stanowi wyzwanie współczesnej dietetyki.

Słuchacze podczas szkolenia będą mogli dowiedzieć się o zaburzeniach uwarunkowanych genetycznie, dla których dieta jest niezastąpionym sposobem leczenia, a także jak wspomagać rozwój dziecka z autyzmem i ADHD. Ponad to, w jaki sposób łagodzić objawy charakterystyczne dla tego typu zaburzeń oraz poznają szereg wyzwań, przed którymi muszą stanąć rodzice dzieci autystycznych oraz osoby zawodowo zajmujące się leczeniem tych chorób.

Na dwie edycje szkolenia zapraszamy: do Łodzi (25-26.08.18) i do Warszawy (20-21.10.18).

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat po szkoleniu.

Dla kogo szkolenie?

Szkolenie przeznaczone jest dla dietetyków, lekarzy i studentów kierunków medycznych, chcących zdobyć aktualną wiedzę z zakresu sposobu żywienia pacjentów z:

– zaburzeniami metabolizmu uwarunkowanymi genetycznie

– autyzmem i ADHD

z którymi specjalista może spotkać się w swojej pracy.

 

Program szkolenia

1 DZIEŃ SZKOLENIA

„Dietoterapia genetycznie uwarunkowanych zaburzeń metabolizmu”

dr n med. Elżbieta Trafalska

9.00-10.00

Co to są choroby rzadkie i ultra rzadkie?

10.00-11.00

Definicja i rodzaje genetycznie uwarunkowanych błędów metabolizmu

11.00-11.15

Przerwa kawowa

11.15-13.00

Przyczyny i skutki zdrowotne wrodzonych zaburzeń metabolizmu

13.00-13.30

Przerwa obiadowa

13.30-15.00

Charakterystyka i leczenie żywieniowe rzadziej spotykanych zaburzeń:

• zaburzenia przemiany węglowodanów:
– galaktozemia
– fruktozemia
– glikogenozy

• zaburzenia przemiany tłuszczów:
– zespół chylimikronemii
– deficyt LCAD, MCAD

• zaburzenia przemiany aminokwasów:
– alkaptonuria
– tyrozynoza

15.00-15.15

Przerwa kawowa

15.15-17.00

Fenyloketonuria – najczęściej spotykana choroba uwarunkowana genetycznie:

• definicja, dziedziczenie

• epidemiologia

• objawy kliniczne

• diagnostyka i leczenie

• dieta w fenyloketonurii:
– zasady ustalania zapotrzebowania na energię i składniki odżywczetyrozynoza
– ustalanie ilości Phe w diecie
– bilansowanie jadłospisów


2 DZIEŃ SZKOLENIA

„Biologiczne leczenie autyzmu i ADHD”

mgr Olga Mrawiec

9.00-10.00

Nakreślenie głównej problematyki autyzmu i ADHD

10.00-11.00

Poprawa funkcjonowania układu pokarmowego kluczem do osiągnięcia znaczących sukcesów terapeutycznych

11.00-11.15

Przerwa kawowa

11.15-12.00

Zaburzenia mikroflory jelitowej jako brakujący element układanki mózg-jelita, czyli jak wiele może pomóc celowana probiotykoterapia

12.00-13.00

Przegląd diet stosowanych w autyzmie i ADHD, a także  ocena ich skuteczności na podstawie badań klinicznych i obserwacji własnych

13.00-13.30

Przerwa obiadowa

13.30-14.00

Alergie, nietolerancje pokarmowe, problem z histaminą, czyli jak „ugryźć” temat zaburzeń immunologicznych u dzieci z zaburzeniami neurororozwojowymi

14.00-15.00

Czy dieta i suplementacja może pomóc zmieniać „chemię mózgu”? – krótki przegląd żywieniowych terapii pozwalających przywrócić odpowiednie stosunki newralgicznych dla autyzmu neuroprzekaźników

15.00-15.15

Przerwa kawowa

15.15-16.00

Postępowanie żywieniowe i suplementacyjne w wybranych problemach dzieci z autyzmem i ADHD takich jak: opóźniona mowa, zaburzenia snu, obniżone napięcie mięśniowe czy nadreaktywność

16.00-16.45

Case study, czyli opis przypadku dziecka z autyzmem w gabinecie dietetyka -omówienie krok po kroku wdrożonych terapii, wraz z analizą ich skuteczności

16.45-17.00

Rozdanie certyfikatów

Szkolenie poprowadzą

Dr n med. Elżbieta Trafalska

Lekarz, specjalista w zakresie żywienia. Absolwentka Akademii Medycznej w Łodzi na Wydziale Lekarskim i studiów podyplomowych Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego na Wydziale o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w  Warszawie. Wykładowca Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Prowadzi prywatny gabinet Poradnictwa  Żywieniowego i Dietetycznego. Bierze czynny udział w konferencjach i sympozjach naukowych o tematyce medycznej i żywieniowej. W badaniach naukowych koncentruje się na szeroko pojętej epidemiologii żywieniowej.

Publikuje w czasopismach naukowych, udziela wywiadów dla mediów i portali internetowych (m.in. Dziennik Łódzki, styl-zdrowia.pl, m-onet.pl). Na kursach szczególną wagę przykłada do stworzenia ciepłej atmosfery, dzięki której miło i z chęcią zdobywa się wiedzę. W wolnej chwili rozwija swoje pasje kulinarne. Interesuje się również kulturą antyczną i rękodzielnictwem.

Mgr Olga Mrawiec

Dietetyk kliniczny, specjalista żywienia osób chorych i zdrowych. Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Szczególną uwagę poświęca zagadnieniom żywieniowym  w chorobach neurorozwojowych charakteryzujących się szeregiem nieprawidłowości dotyczących rozwoju ruchowego, intelektualnego oraz społecznego dziecka (autyzm, ADHD, zespół Aspergera). Dodatkowo zajmuje się spersonalizowaną profilaktyką zaburzeń neurodegeneracyjnych, a także  elementami dietoterapii mającej na celu spowolnienie progresji  tych chorób.

Oprócz pracy z pacjentem w gabinecie zajmuje się również edukacją żywieniową oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu dietoterapii. Publikuje artykuły na łamach czasopism branżowych poświęconych tematyce żywieniowej.

Podstawowe informacje o szkoleniu

Łódź

Warszawa

Termin szkolenia

Termin szkolenia

Dzień: 25.08.18 – 26.08.18

Godziny zajęć: 9.00 – 17.00

Dzień: 20.10.18 – 21.10.18

Godziny zajeć: 9.00 – 17.00

Miejsce szkolenia

Miejsce szkolenia

Akademia Dietetyki w Łodzi
90-252 Łódź
ul. Jaracza 36 B lok. 3

Akademia Dietetyki w Warszawie
02-026 Warszawa
ul. Raszyńska 22 (Gimnazjum nr 20)

 

Cena szkolenia: 290zł (brutto)

Cena ta zawiera wszelkie materiały szkoleniowe, certyfikat, obiad, serwis kawowy oraz ubezpieczenie NNW uczestnika kursu.

 

Certyfikat dla uczestników

Organizator – kontakt

Akademia Dietetyki
90-252 Łódź, Jaracza 36 B lok. 3
tel.  42 637 23 73 / 42 630 06 80
e-mail: biuro@akademiadietetyki.pl

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona niezwłocznego zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Szkolenie: Trudne przypadki w gabinecie dietetyka
5 (100%) 1 vote