Specjalista ds. dietetyki

Specjalista ds. dietetyki

  1. Organizuje, prowadzi i nadzoruje proces produkcyjny przygotowywania potraw dietetycznych i monitoruje jego zgodność z recepturą i standardami.
  2. Ocenia wartość dietetyczną i kaloryczną potraw, prawidłowości zastosowanych receptur oraz zachowania norm racjonalnego żywienia.
  3. Udziela porad i konsultacji w zakresie racjonalnego żywienia zarówno dla klientów indywidualnych, jak i zbiorowych (instytucjonalnych) takich jak: sanatoria i uzdrowiska, placówki zbiorowego żywienia (przedszkola, szkoły, restauracje).

Specjalista do spraw dietetyki – zadania zawodowe:

  • kierowanie procesem prawidłowego przyrządzania potraw dietetycznych
  • opracowywanie receptur diet dla dzieci i dorosłych zarówno zdrowych, jak i chorych
  • opracowywanie jadłospisów zarówno dietetycznych, jak i specjalistycznych
  • opracowywanie diet indywidualnych dla dzieci i dorosłych zarówno zdrowych, jak i chorych
  • sporządzanie kalkulacji cenowej opracowywanych jadłospisów i diet
  • organizowanie procesu produkcyjnego potraw dietetycznych
  • kontrola i nadzór stanu higienicznego miejsca przygotowywania potraw zgodnie ze standardami
  • prowadzenie dokumentacji żywieniowej
  • udzielanie porad dietetycznych i prowadzenie edukacji żywieniowej
  • prowadzenie samodzielnej działalności gospodarczej połączonej z wykonywaniem innego zawodu, np. kosmetologa
Specjalista ds. dietetyki
5 (100%) 1 vote