Pokaż jak jesz, a dowiesz się dlaczego masz kłopoty z dietą


To nieprawdopodobne, ale blisko 90 procent kobiet o normalnej wadze chciałoby ważyć mniej, a połowa z nich zaczyna się odchudzać. Jak pokazują badania Amerykańskiego Instytutu Zdrowia, aż 90-95 procent osób odzyskuje całość utraconych kilogramów w ciągu maksymalnie 5 lat. Około 83 procent uczestniczek polskiego badawczego programu dietetycznego po spektakularnej utracie wagi (20 i więcej kilogramów), posiadających wiedzę na temat wartości odżywczych produktów oraz znajdujących się pod opieką dietetyka – odzyskały z nawiązką utracone kilogramy (Wieczorkowska – Wierzbińska, 2011). Kwestia zmiany masy ciała jest więc priorytetem dla większości z nas.

  • styl jedzenia

Badania informują, że po przekroczeniu pewnej wagi oddziaływania psychologiczne zaczynają być coraz mniej skuteczne. Pomimo, że rośnie liczba dietetyków, wraz z nimi niestety szybciej wzrasta również liczba osób otyłych (GUS 2009). Są pewne czynniki wykraczające poza doskonale ułożony jadłospis, które w znaczącym stopniu warunkują możliwość trwałej utraty wagi.
 

Na podstawie wnikliwych badań, niedawno udało się wyróżnić określone style jedzenia. Każdy z nas jest reprezentantem któregoś z nich, co więcej odnajduje to znaczące odzwierciedlenie przy wyborze produktów, sposobie ich przygotowania oraz spożywania. Niesie również za sobą istotne konsekwencje dla naszej masy ciała. Za dwa style podstawowe zwykło się uważać:
 

1. Styl punktowy
2. Styl przedziałowy

wybory żywieniowe

To preferowane sposoby działania związanego z jedzeniem. Pierwszy styl przedstawia osoba, nazwijmy ją Ada – wyznaczająca sobie określone pory posiłków i ściśle przestrzegająca tego założenia. Zawsze je w określony sposób i tylko produkty spełniające wyznaczone standardy. Kieruje się precyzyjnymi regułami dotyczącymi tego co i kiedy może zjeść, nie ma więc najmniejszych szans żeby zdecydowała się na pizzę z wczorajszego dnia na śniadanie, nawet jeśli jest bardzo głodna. To osoba, która niechętnie zastępuje swoje ulubione potrawy innymi, a w sytuacji w której zabraknie jakiegoś ze składników, gotowa będzie szybciej zrezygnować z posiłku niż zastąpić go innym.
 

To nie Ty? Spójrzmy więc na Agę, która reprezentuje styl przedziałowy. Aga nie ma w zwyczaju planować posiłków - spożywa dokładnie to na co ma w danym momencie ochotę. W trakcie przygotowywania działa dość chaotycznie, nie przejmuje się zbytnio przepisem, przygotowując potrawę za każdym razem w nieco inny sposób. Nie będzie dla niej stanowiło żadnego problemu zjedzenie na śniadanie kawałka wczorajszej pizzy. 

planowanie diety

Co jeszcze różni Adę i Agę? A No przede wszystkim sposób spożywania posiłku. Ada w przeciwieństwie do Agi nigdy nie zdecyduje się na zjedzenie wszystkiego zawsze i wszędzie. Szeroka akceptacja produktów, miejsca i czasu zdecydowanie nie jest dla niej. Nie ma więc szans żeby zechciała spożyć posiłek siedząc na dywanie czy w biegu podgryzając pizzę leżącą na kuchennym blacie, Ada – wolałaby już wtedy nie zjeść niczego.
 

Badania pokazały, że w warunkach nieograniczonego dostępu do żywności, styl przedziałowy prowadzi wprost do podjadania i zwiększenia masy ciała. Bezpośrednio współwystępuje z wyższym BMI oraz trudnościami w utrzymaniu zasad diety. To grupa, której pomimo współpracy ze specjalistą trudniej jest zastosować się do zaleceń i zmienić nawyki żywieniowe. Trudne nie oznacza oczywiście niemożliwego.
 

Do najczęściej występujących czynników powodujących tycie należą:
- dostępność jedzenia połączona z brakiem kontroli procesu jedzenia,
- złe wybory wynikające z braku wiedzy na temat związku między jedzeniem a wagą ciała,
- zbyt niska aktywność fizyczna.
 

Jeżeli nasze nawyki są zdrowe, zachowanie zwyczajowe jest korzystne dla zdrowia, to mamy mniejszą szansę na nadwagę – nawet w niekorzystnym dla nas środowisku (Wieczorkowska – Wierzbińska, 2011). 

dieta odchudzająca -psychodietetyka

Nie jest możliwe wskazanie lepszego stylu jedzenia, ważne jest jednak scharakteryzowanie tego, który należy do nas oraz dostosowanie do niego swoich zwyczajów. Jeśli reprezentujemy punktowy, powinniśmy zadbać o to, aby wszystkie potrzebne nam produkty były zawsze w domu i być przygotowanym na różne trudności. Jeśli jednak charakterystyczny jest dla nas styl przedziałowy, powinniśmy zająć się ograniczeniem bodźców związanych z jedzeniem, ponieważ każdy z nich może przyczynić się do złamania diety.
 

Temat stylu jedzenia nie zamyka się wyłącznie w obszarze punktowym i przedziałowym. Należy wspomnieć o rozróżnieniu dotyczącym dominującej motywacji do spożywania pokarmów. Zawiera ona bardzo istotny aspekt zmysłowy czy emocjonalny.
 

Piśmiennictwo:

1. Dietetycy.org, Rynek Usług Dietetycznych w Polsce, 2013

2. GUS, Problem Nadwagi i Otyłości W Polsce Wśród Osób Dorosłych – Dane Epidemiologiczne, 2009

3. Wieczorkowska – Wierzbińska G., Psychologiczne ograniczenia, Warszawa 2011
 

autor:
mgr psychologii Agata Orłowska
spec. psychologii klinicznej
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

image_1.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

image_3.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

image_5.jpg

Paweł Janus

Kraków

image_20.jpg

Olga Mrawiec

Warszawa

robert-gajda.jpg

Robert Gajda

Wrocław


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...