Kurs dietetyki zaawansowany

Wymagania wstępne dla uczestników kursu zaawansowanego dietetyki 

Kurs dietetyki zaawansowany adresowany jest do absolwentów kursu podstawowego dietetyki, organizowanego przez Akademię Dietetyki lub też inną placówkę oświatową oraz absolwentów studiów podyplomowych z obszaru dietetyki lub studiów I-go stopnia z zakresu żywienia człowieka.

Organizacja kursu zaawansowanego  dietetyki  

Zajęcia na kursie zaawansowanym dietetyki prowadzimy webinarowo, w formie weekendowej (dwie kolejne soboty i niedziele; w godzinach 9:00 – 15:00).  

Program kursu zaawansowanego dietetyki  

Cały kurs trwa 40 godzin dydaktycznych i obejmuje następujące zagadnienia:

Ilość godzin

Tematy zajęć edukacyjnych

Treści szkolenia w ramach poszczególnych zajęć edukacyjnych

5

Dieta lekkostrawna 

  • cele i założenia diety łatwostrawnej
  • dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
  • zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
  • planowanie i modyfikacja diety łatwostrawnej 
15

Zalecenia żywieniowe w różnych stanach chorobowych

  • dieta niskopurynowa w hiperurykemii i dnie moczanowej
  • dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  • choroba refluksowa przełyku (GERD)
  • zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa
  • zaparcia
  • dieta z ograniczeniem tłuszczu – wytyczne ogólne
  • przewlekłe i ostre zapalenie trzustki
  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby
  • kamica pęcherzyka żółciowego
  • dieta niskobiałkowa – przewlekła niewydolność nerek, niewydolność wątroby
  • cukrzyca typu I i II
  • alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa
10

Planowanie diety w otyłości 

  • przyczyny otyłości
  • metody leczenia otyłości
  • analiza masy ciała
  • indeks glikemiczny i jego zastosowanie
  • planowanie diety redukcyjnej
  • popularne diety w świetle współczesnej wiedzy 
  • suplementy diety „wspomagające odchudzanie”
5

Wysiłek fizyczny we wspomaganiu dietetoterapii

  • aktywność fizyczna a funkcjonowanie organizmu 
  • rodzaje wysiłków fizycznych
  • wspomaganie procesu odchudzania poprzez wdrożenie aktywności fizycznej
  • podstawowe zalecenia żywieniowe dla osób rozpoczynających treningi 
  • przeciwwskazania do wysiłku fizycznego
5

Praktyczna praca z jadłospisem indywidualnym  

  • jak przeprowadzić prawidłowy wywiad zdrowotno – żywieniowy
  • zasady prawidłowego komponowania jadłospisów
  • obliczanie BMI, NMC, PPM oraz CPM
  • ustalenie założeń diety oraz rozkład wartości na poszczególne posiłki
  • układanie i obliczanie jadłospisu
  • praca z programem komputerowym 

Przykładowy rozkład dnia na szkoleniu*

9:00 – 10:30 – zajęcia
10:30 – 10:40 – przerwa
10:40 – 12:10 – zajęcia
12:10 – 12:30 – przerwa
12:30 – 14:00 – zajęcia

14:00 – 15:00 – dyskusja

* każda grupa szkoleniowa może ustalić z prowadzącym własny rozkład przerw, dostosowany do ich potrzeb

Materiały szkoleniowe

Każdy uczestnik kursu zaawansowanego dietetyki otrzymuje:

  1. Autorski podręcznik, opracowany przez dydaktyków Akademii Dietetyki. Jest on wysyłany (w wersji PDF) do każdego uczestnika szkolenia indywidualnie – na adres mailowy podany w formularzu zgłoszeniowym, w tygodniu po pierwszym weekendzie zajęć.
  2. Dostęp do platformy DietetykPro w wersji EDU na okres 3 tygodni.

Warunki ukończenia kursu zaawansowanego dietetyki 

Każdy uczestnik kursu podstawowego otrzymuje certyfikat, który poświadcza ukończenie szkolenia – wymagana jest 100 % obecność oraz samodzielna praca na zajęciach. Dokument ten jest wysyłany do każdego uczestnika szkolenia indywidualnie – na adres mailowy podany w formularzu zgłoszeniowym, w tygodniu po zakończeniu zajęć. Należy go pobrać i samodzielnie wydrukować.

Kolejny etap kształcenia – kurs planowania żywienia zbiorowego – DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Kurs dietetyki zaawansowany
3.5 (69.62%) 210 votes