Zapraszamy do kontaktu we wszystkich miastach od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Kurs dietetyki specjalistyczny

Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia

Kurs jest skierowany do:

absolwentów kursu zaawansowanego dietetyki realizowanego przez „Akademię Dietetyki” (po zdanym egzaminie potwierdzającym przygotowanie do zawodu dietetyk)

dietetyków pracujących w zawodzie (po studiach magisterskich z zakresu dietetyki)

Absolwent kursu specjalistycznego potrafi:

  • pokierować żywieniem osób aktywnych fizycznie
  • odpowiednio skomponować i ocenić  jadłospis indywidualny i zbiorowy dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących i dzieci
  • monitorować przyrost masy ciała w okresie ciąży
  • stosować właściwe techniki karmienia dzieci (zarówno towarzyszące karmieniu naturalnemu, jak i sztucznemu)
  • prowadzić edukację indywidualną lub zbiorową dotyczącą prawidłowych nawyków żywieniowych
  • stosować techniki pracy z „niejadkiem”
  • określić produkty wskazane i przeciwwskazane w chorobach takich jak: celiakia, nietoleracja glutenu, galaktozemia, fenyloketonuria, mukowiscydoza
  • oceniać zmiany parametrów ciała (takich jak wzrost i waga) dziecka, przeciwdziałać otyłości i wdrażać aktywność fizyczną
  • zaplanować prawidłową i skuteczną dietę odchudzającą
  • pokierować żywieniem osób z zaburzeniami pracy tarczycy
  • rozpocząć działalność w zakresie prowadzenia gabinetu doradztwa żywieniowego
  • edukować pacjenta w zakresie doboru właściwych produktów spożywczych

Program szkolenia:*

Cały kurs trwa 60 godzin dydaktycznych i obejmuje następujące zagadnienia:

I. WŁAŚCIWA DIETA SPORTOWCA = SUKCES

1. Żywienie w sporcie

  • Fizjologia wysiłku fizycznego
  • Źródła energii podczas aktywności
  • Ogólne zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
  • Produkty zalecane przed treningiem i przed zawodami
  • Ładowanie glikogenu
  • Odżywianie w czasie treningu
  • Regeneracja potreningowa
  • Nawadnianie organizmu
  • Triada sportsmenek – konsekwencje zdrowotne niewłaściwego odżywiania
  • Suplementy w sporcie

II. ZADBAJ O SIEBIE I SWOJE DZIECKO

2. Dieta przyszłej mamy

  • Fizjologia ciąży a zapotrzebowanie na składniki odżywcze w diecie
  • Wskazówki dotyczące komponowania diety
  • Produkty zalecane i przeciwwskazane

3. Żywienie w czasie karmienia piersią

  • Skład mleka kobiecego
  • Alergeny w diecie matki
  • Dieta kobiety w okresie laktacji
  • Produkty zalecane i przeciwwskazane

4. Zasady żywienia dzieci

  • Schemat karmienia naturalnego i sztucznego stosowany od 2007 roku
  • Rodzaje mleka humanizowanego
  • Zapotrzebowanie dzieci na składniki odżywcze
  • Normy żywienia według grup wiekowych
  • Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu dzieci
  • Analiza technik kulinarnych
  • Zagrożenia wynikające ze spożywania przez dzieci żywności wysokoprzetworzonej

III. DIETOTERAPIA DZIECI – OTYŁOŚĆ I CHOROBY GENETYCZNE

5. Otyłość u dzieci

  • Diagnostyka otyłości i nadwagi u dzieci
  • Rola aktywności fizycznej
  • Rola edukacji żywieniowej dzieci w zapobieganiu chorobom metabolicznym
  • Kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowych wśród dzieci i młodzieży
  • Techniki radzenia sobie z niejadkiem

6. Dietoterapia w chorobach genetycznych

  • Powszechne schorzenia dzieci wymagające dietoterapii: nietolerancja i alergia pokarmowa, celiakia, nietolerancja glutenu
  • Schorzenia wymagające dietoterapii: rzadkie choroby genetyczne – mukowiscydoza, fenyloketonuria, galaktozemia

IV. ODCHUDZANIE – JADŁOSPIS, TERAPIA, EFEKT

7. Stosowanie w praktyce diety DASH – najlepszej diety  na świecie według rankingu z 2013 roku

  • Karta ryzyka SCORE
  • Dieta DASH – założenia, metody konstruowania jadłospisu
  • Układanie jadłospisu o określonej kaloryczności
  • Samokontrola pacjenta podczas stosowania diety

8. Metody pracy z pacjentem otyłym

  • Pytania kontrolne
  • Analiza nawyków
  • Metoda R – U – O
  • Praktyczne wskazówki dla pacjenta z otyłością

V. GDY NIE MOŻNA SCHUDNĄĆ

9. Otyłość powikłana – wpływ hormonów i innych czynników zdrowotnych

  • Wpływ hormonów tarczycy, insuliny, greliny i leptyny na tworzenie się tkanki tłuszczowej
  • Leki sprzyjające powstawania nadwagi
  • Zmiany metaboliczne związane z wiekiem, rytmem dnia i stresem
  • Uzależnienie psychiczne od jedzenia i powikłania z tym związane

10. Żywienie w chorobach tarczycy

  • Żywienie w niedoczynności tarczycy
  • Żywienie w nadczynności tarczycy
  • Opis produktów wolotwórczych
  • Założenia diety ZONE

11. Zakupy z dietetykiem – praktyczna edukacja pacjenta

  • Czego unikać w produktach spożywczych?
  • Jak kupować i wybierać produkty spożywcze?
  • Czy warto sięgać po produkty light?

VI. MÓJ GABINET

12. Prowadzenie doradztwa żywieniowego

  • Identyfikacja firm z zakresu doradztwa żywieniowego działających na lokalnym rynku
  • Rejestracja i podejmowanie działalności gospodarczej w zakresie usług doradczych
  • Wyposażenie gabinetu dietetycznego
  • Rola testów genetycznych w planowania programów żywieniowych
  • Obsługa urządzeń specjalistycznych
  • Zasady promocji usług niematerialnych
  • Poradnictwo indywidualne
  • Aktywny public relations w środowisku lokalnym
  • Edukacja zbiorowa pacjentów

* Program szkolenia specjalistycznego został opracowany przez dydaktyków „Akademii Dietetyki” i jest chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie części lub całości programu bez zgody „Akademii Dietetyki” zabronione.

Każdy uczestnik kursu specjalistycznego dietetyki otrzymuje:

1. Podręcznik – 299 stron A4 – zawierający:

  • Podstawowe informacje teoretyczne dotyczące żywienia osób aktywnych fizycznie, diety kobiety w ciąży i matki karmiącej, żywienia dzieci i młodzieży, dietoterapii w chorobach genetycznych, prawidłowej i skutecznej diety oschudzającej dobranej do potrzeb klienta, podstaw prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • Schematy i wykresy ułatwiające zrozumienie tematu
  • Zestaw ćwiczeń dla uczestników kursu
  • Pytania sprawdzające

Więcej informacji o materiałach szkoleniowych -> TUTAJ

2. Planszę edukacyjną o rozmiarze B1 – 70 cm x 100 cm o losowo wybranej tematyce

 

 

 

 

Zapisy na kurs dietetyki specjalistyczny przyjmujemy:

Zapraszamy na szkolenia specjalistyczne online

Wszystkich absolwentów kursów – podstawowego i zaawansowanego serdecznie zapraszamy na szkolenia e-learningowe z dietetyki. Nasza oferta kursów online jest bogata w specjalistyczną wiedzę z żywienia w zakresie dietetyki sportowej, pediatrycznej oraz żywienia kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zapoznaj się z naszą platformą – KLIKNIJ TUTAJ!

 

Kurs dietetyki specjalistyczny
4.6 (92.63%) 19 votes