Zapraszamy do kontaktu we wszystkich miastach od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Kurs dietetyki podstawowy

Wymagania wstępne dla uczestników kursu podstawowego dietetyki 

Kurs dietetyki podstawowy jest przeznaczony dla wszystkich osób, legitymujących się wykształceniem średnim wraz z maturą (przed szkoleniem niezbędne jest przesłanie skanu świadectwa maturalnego lub dyplomu ukończenia studiów wyższych), które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.

Organizacja kursu podstawowego dietetyki  

Zajęcia na kursie podstawowym dietetyki prowadzimy webinarowo, w formie weekendowej (trzy kolejne soboty i niedziele; 9:00 – 15:00) lub też tygodniowej (dwa kolejne poniedziałki, wtorki i środy; 9:00 – 15:00). 

Więcej o zajęciach webinarowych -> ZOBACZ 

Program kursu podstawowego dietetyki  

Cały kurs trwa 60 godzin dydaktycznych i obejmuje następujące zagadnienia:

Ilość godzin

Tematy zajęć edukacyjnych

Treści szkolenia w ramach poszczególnych zajęć edukacyjnych

2

Podstawy nauki o żywieniu człowieka

  • historia nauki o żywieniu człowieka
  • zwyczaje żywieniowe Polaków
8

Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka

  • budowa organizmu człowieka – wstęp
  • układ narządów wydzielania wewnętrznego – hormony
  • budowa układu pokarmowego
  • budowa organizmu człowieka – narządy wewnętrzne
  • budowa organizmu człowieka – skóra, włosy, paznokcie
  • antagonistyczne działanie ośrodków głodu i sytości
  • trawienie i wchłanianie składników odżywczych i wody
15

Zasady racjonalnego żywienia i właściwości składników pokarmowych

  • bilans energetyczny organizmu
  • wartość energetyczna pożywienia
  • rola składników pokarmowych
  • białka
  • tłuszcze
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
  • cholesterol
  • węglowodany
  • błonnik pokarmowy
  • składniki mineralne
  • równowaga kwasowo – zasadowa
  • woda, bilans wodny
  • witaminy
  • składniki nieodżywcze
  • podział produktów spożywczych na grupy
5

Stosowanie zasad racjonalnego żywienia

  • zasady racjonalnego żywienia
  • zalecenia żywieniowe Bergera 6U + U
  • piramidy żywienia
  • normy żywienia
  • tabele składu i wartości odżywczej żywności
10

Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

  • charakterystyka chorób cywilizacyjnych
  • błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
  • ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka
  • składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
  • sól kuchenna – wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
  • choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca
  • zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy
8

Planowanie diety lekkostrawnej

 

  • cele i założenia diety lekkostrawnej
  • dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
  • zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
  • planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej
  • jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów
2

Suplementy w diecie

  • rola suplementów w diecie
  • suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
10

Praktyczna praca z jadłospisem

  • prawidłowy wywiad zdrowotno – żywieniowy
  • zasady prawidłowego komponowania jadłospisów
  • analiza masy ciała, obliczanie BMI, NMC, PPM oraz CPM
  • ustalenie założeń diety oraz rozkład wartości na poszczególne posiłki
  • układanie i obliczanie jadłospisu
  • analiza własnego jednodniowego jadłospisu
 

Materiały szkoleniowe

Każdy uczestnik kursu podstawowego dietetyki otrzymuje autorski podręcznik, opracowany przez dydaktyków Akademii Dietetyki, zawierający:

  • podstawowe informacje teoretyczne,
  • schematy i wykresy ułatwiające zrozumienie tematu,
  • wybrane tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych,
  • wybrane normy żywienia człowieka.

Podręcznik jest wysyłany do każdego uczestnika szkolenia indywidualnie – na adres korespondencyjny podany w formularzu zgłoszeniowym, w tygodniu po pierwszym weekendzie zajęć (w przypadku szkoleń weekendowych) lub po pierwszych dwóch dniach zajęć (w przypadku szkoleń realizowanych w dni robocze). 

Warunki ukończenia kursu podstawowego dietetyki 

Kurs dietetyki podstawowy kończy się (obowiązkowym) sprawdzianem, przeprowadzanym na szkoleniach webinarowych – online, najczęściej tydzień po zakończeniu kursu podstawowego (w kolejną sobotę). 

Absolwenci szkolenia otrzymują zaświadczenia o ukończeniu kursu, zgodnie z § 22 pkt. 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. Dodatkowo wydajemy wewnętrzne zaświadczenie Akademii Dietetyki wraz z programem szkolenia. 

 

 

Kurs dietetyki podstawowy
3.4 (68.83%) 659 votes