Zapraszamy do kontaktu we wszystkich miastach od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Kurs dietetyki podstawowy

Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia

Kurs jest przeznaczony dla wszystkich osób, legitymujących się wykształceniem średnim (wraz z maturą), które sa zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.

Absolwent kursu podstawowego:

  •  Zna i stosuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki

          Wie:

  • jak funkcjonuje układ pokarmowy
  • jak składniki diety wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
  • co to są hormony i jak wybrane z nich wpływają na organizm człowieka
  • jak poszczególne składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) wpływają na organizm ludzki
  • Jak przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym poprzez właściwą dietę i tryb życia
  • jak posługiwać się normami żywienia i tabelami składu produktów spożywczych
  • jak układać i oceniać jadłospisy dzienne, dekadowe
  • jakie zagrożenia niosą ze sobą „diety cud”
  • jak stosować suplementy i czy warto po nie sięgać

Program szkolenia:*

 Cały kurs trwa 60 godzin dydaktycznych i obejmuje następujące zagadnienia:

1. Podstawy nauki o żywieniu człowieka

  • Historia nauki o żywieniu człowieka
  • Zwyczaje żywieniowe Polaków

2. Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka

  • Budowa organizmu człowieka – wstęp
  • Układ narządów wydzielania wewnętrznego – hormony
  • Budowa układu pokarmowego
  • Budowa organizmu człowieka – narządy wewnętrzne
  • Budowa organizmu człowieka – skóra, włosy, paznokcie
  • Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości
  • Trawienie i wchłanianie skłądników odżywczych i wody

3. Zasady racjonalnego żywienia = właściwości składników pokarmowych

  • Bilans energetyczny organizmu
  • Wartość energetyczna pożywienia
  • Rola składników pokarmowych
  • Białka
  • Tłuszcze
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Cholesterol
  • Węglowodany
  • Błonnik pokarmowy
  • Składniki mineralne
  • Składniki mineralne – równowaga kwasowo-zasadowa
  • Woda, bilans wodny
  • Witaminy
  • Składniki nieodżywcze
  • Podział produktów spożywczych na grupy

4. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia

  • Zasady racjonalnego żywienia
  • Zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U
  • Piramida żywienia
  • Normy żywienia
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności

5. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

  • Charakterystyka chorób cywilizacyjnych
  • Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
  • Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka
  • Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
  • Sól kuchenna – wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
  • Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca
  • Zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy

6. Planowanie diety lekkostrawnej

  • Cele i założenia diety lekkostrawnej
  • Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
  • Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
  • Planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej
  • Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów

7. Planowanie diety odchudzającej

  • Analiza masy ciała
  • BMI
  • Przyczyny otyłości
  • Metody leczenia otyłości
  • Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania
  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • Indeks glikemiczny i jego zastosowanie
  • Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
  • Dieta Dukana – dieta proteinowa
  • Ocena jadłospisów proponowanych przez „diety cud”

8. Suplementy w diecie

  • Rola suplementów w diecie
  • Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
  • Typy suplementów wspomagających odchudzanie

* Program szkolenia podstawowego został opracowany przez dydaktyków „Akademii Dietetyki” i jest chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie części lub całości programu bez zgody „Akademii Dietetyki” zabronione.

Każdy uczestnik kursu podstawowego dietetyki otrzymuje:

1. Podręcznik – 194 strony A4 –  zawierający:

  • Podstawowe informacje teoretyczne
  • Schematy i wykresy ułatwiające zrozumienie tematu
  • Wybrane tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
  • Wybrane normy żywienia człowieka
  • Zestaw ćwiczeń dla uczestników kursu
  • Pytania sprawdzające

Więcej informacji o materiałach szkoleniowych -> TUTAJ

2. Zaświadczenie o ukończeniu kursu podstawowego dietetyki i zaświadczenie na druku MEN. 

Więcej informacji o zaświadczeniach -> TUTAJ

Zapisy na kurs dietetyki podstawowy przyjmujemy

Kurs dietetyki podstawowy
4 (80.18%) 109 votes