Kurs dietetyki podstawowy

Wymagania wstępne dla uczestników kursu podstawowego dietetyki 

Kurs dietetyki podstawowy jest przeznaczony dla wszystkich osób dorosłych, niezależnie od poziomu wykształcenia, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą dietetyką.

Organizacja kursu podstawowego dietetyki  

Zajęcia na kursie podstawowym dietetyki prowadzimy webinarowo, w formie weekendowej (dwie kolejne soboty i niedziele; w godzinach 9:00 – 15:00).  

Kursy webinarowe – podstawowe informacje 

Program kursu podstawowego dietetyki  

Cały kurs trwa 40 godzin dydaktycznych i obejmuje następujące zagadnienia:

Ilość godzin

Tematy zajęć edukacyjnych

Treści szkolenia w ramach poszczególnych zajęć edukacyjnych

10

Wstęp do nauki o żywieniu człowieka 

  • podstawowe pojęcia
  • rola instytucji zajmujących się problematyką żywienia – WHO, IŻiŻ, Sanepid
  • podział produktów spożywczych na grupy
  • budowa i funkcje układu pokarmowego
  • rola hormonów w funkcjonowaniu organizmu człowieka
  • skóra, włosy, paznokcie 
  • antagonistyczne działanie ośrodków głodu i sytości
  • trawienie i wchłanianie składników odżywczych
10

Wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu człowieka 

  • bilans energetyczny organizmu
  • wartość energetyczna pożywienia
  • rola składników pokarmowych
  • białka
  • tłuszcze
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
  • cholesterol
  • węglowodany
  • błonnik pokarmowy
  • składniki mineralne
  • równowaga kwasowo – zasadowa
  • woda, bilans wodny
  • witaminy
  • składniki nieodżywcze w żywności
5

Normy i zasady planowania żywienia 

  • zasady racjonalnego żywienia
  • piramidy żywienia
  • talerz zdrowego żywienia 
  • normy żywienia dla różnych grup ludności 
  • tabele składu i wartości odżywczej żywności
5

Żywienie dietetyczne 

  • główne problemy żywieniowe Polaków 
  • analiza masy ciała – PPM, CPM, BMI, WHR
  • dodatni bilans energetyczny 
  • żywienie dietetyczne
  • klasyfikacja diet
10

Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

  • charakterystyka chorób przewlekłych niezakaźnych (cywilizacyjnych)
  • błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
  • składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 
  • sól kuchenna 
  • choroby układu krążenia
  • osteoporoza

Przykładowy rozkład dnia na szkoleniu*

9:00 – 10:30 – zajęcia
10:30 – 10:40 – przerwa
10:40 – 12:10 – zajęcia
12:10 – 12:30 – przerwa
12:30 – 14:00 – zajęcia

14:00 – 15:00 – dyskusja

* każda grupa szkoleniowa może ustalić z prowadzącym własny rozkład przerw, dostosowany do ich potrzeb

Materiały szkoleniowe

Każdy uczestnik kursu podstawowego dietetyki otrzymuje autorski podręcznik, opracowany przez dydaktyków Akademii Dietetyki. Jest on wysyłany (w wersji PDF) do każdego uczestnika szkolenia indywidualnie – na adres mailowy podany w formularzu zgłoszeniowym, w tygodniu po pierwszym weekendzie zajęć.

Warunki ukończenia kursu podstawowego dietetyki 

Każdy uczestnik kursu podstawowego otrzymuje certyfikat, który poświadcza ukończenie szkolenia – wymagana jest 100 % obecność oraz samodzielna praca na zajęciach. Dokument ten jest wysyłany do każdego uczestnika szkolenia indywidualnie – na adres mailowy podany w formularzu zgłoszeniowym, w tygodniu po zakończeniu zajęć. Należy go pobrać i samodzielnie wydrukować.

Kolejny etap kształcenia – kurs dietetyki zaawansowany – DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Kurs dietetyki podstawowy
3.4 (68.03%) 720 votes