Zalecenia żywieniowe w hiperaldosteronizmie

Celem leczenia hiperaldosteronizmu jest normalizacja ciśnienia tętniczego, stężenia potasu w surowicy oraz wydzielania aldosteronu. Ustalając zapotrzebowanie na potas należy wziąć pod uwagę rodzaj stosowanych diuretyków (diuretyki pętlowe/oszczędzające potas). W codziennym menu osoby chorej powinny zagościć produkty obfitujące w potas. Zapotrzebowanie na wodę należy przeliczyć indywidualnie dla danego pacjenta według schematu.

Większość społeczeństwa kojarzy potas z pomidorami lub bananem. Zawartość tego mikroskładnika w produktach spożywczych jest różna. Poniżej przedstawiamy wybrane produkty obfitujace w potas.

Zawartość potasu w 100g produktu

Morele suszone – 1666 mg

Figi suszone – 938 mg

Awokado – 600 mg

Banany – 395 mg

Ziemniaki – 357 mg

Seler – 320 mg

Kiwi – 290 mg

Pomidory – 282 mg

Grejpfruty – 277 mg

Zalecenia żywieniowe w guzie chromochłonnym

Do czynników wyzwalających objawy guza chromochłonnego zaliczamy: wysiłek fizyczny, obfity posiłek, leki (efedryna, fenylefryna, ACTH, fenotiazyna, amfetamina) oraz sytuacje stresowe. Stąd też zaleca się 4-5 mniejszych objętościowo posiłków w regularnych odstępach czasu. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce o wysokim potencjale przeciwutleniającym takie jak: kapusta, brokuł, brukselka, cebula, czosnek, maliny, truskawki, poziomki oraz borówki. Warto włączyć również działające przeciwzapalnie kwasy omega – 3 pod postacią tłustych ryb morskich (sardynki, makrela, łosoś), orzechów (szczególnie włoskich) oraz siemienia lnianego. Ograniczeniu powinny ulec węglowodany proste: słodycze, słodkie pieczywo, miód, substancje intensywnie słodzące.

Zalecenia żywieniowe  w zespole policystycznych jajników

Występująca w zespole policystycznych jajników insulinooporność wymaga ograniczenia ilości węglowodanów do 30-40% wartości energetycznej diety oraz wykluczenia węglowodanów prostych, gwałtownie podnoszących glikemię po posiłku. Ze względu na towarzyszące zaburzenia lipidowe zaleca się ograniczenie tłuszczów nasyconych na rzecz tłuszczy roślinnych. Wartość energetyczną diety należy ustalić indywidualnie dla danej osoby. W przypadku nadwagi bądź otyłości ograniczyć kaloryczność nie schodząc poniżej podstawowej przemiany materii.

 

Piśmiennictwo

  1. Béliveau R., Gringras D.: Dieta w walce z rakiem, Wydawnictwo Delta, Warszawa, 2009, 70-71.
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2008.
  3. Mindell E.: Biblia witamin, Wydawnictwo Muza, 1996: 42-44, 66-68.
  4. Pitchford P.: Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesne wiedza
    o żywieniu, Wydawnictwo Galaktyka, 2011: 170-175.
  5. Szczeklik A.: Choroby wewnętrzne. Przyczyny, rozpoznanie i leczenie, tom I. Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, 2005.

autor:
mgr Monika Gackowska
dietetyk, analityk medyczny
absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy

Zalecenia żywieniowe w hiperaldosteronizmie
5 (100%) 1 vote