Natura jest bogata w najzdrowsze, najwspanialsze i najtańsze rośliny zielarskie. Dziś kiedy powraca moda na zdrową ekologiczną żywność, warto zwrócić uwagę na właściwości chwastów i zapoznać się z wykorzystaniem ich w codziennym jadłospisie.
Poza podstawowymi naparami, winem, nalewkami, syropami istnieje wiele innych ciekawych i wartych spróbowania potraw i napojów z wykorzystaniem mniszka lekarskiego oraz pokrzywy zwyczajnej. Podane poniżej przepisy są sprawdzone i warte polecenia wszystkim szukającym nowych, ciekawych, zdrowych i naturalnych przekąsek i posiłków.
Jednym z ciekawszych przepisów jest stara receptura wykorzystująca właściwości, skład i smak korzenia mniszka lekarskiego na wspaniały napój jakim jest kawa (smak wyrazisty, wygląd niekoniecznie przypominający znaną ogólnie kawę).

Kawa z korzenia mniszka lekarskiego:
Ususzony korzeń z mniszka lekarskiego 4-5 łyżeczek zmielić i zalać około 400ml wrzącej wody. Smak można urozmaicić dodając kardamon, cynamon lub mleko kokosowe. Oraz kilka innych sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem wszędobylskich chwastów.
Kefirowy koktajl:
10 sztuk młodych liści mniszka lekarskiego zmiksować ze szklanką kefiru. (wspaniała kuracja oczyszczająca – pic 2 razy dziennie przez dwa wiosenne tygodnie.
Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego z pomarańczami:
3-4 garście liści mniszka lekarskiego wymoczyć w ciepłej, osolonej wodzie (stracą goryczkę smakową), porwać na kawałki. 2-3 pomarańcze pokroić w dużą kostkę. 1-2 czerwone cebule pokroić w pół plasterki, pęczek młodych rzodkiewek posiekać wraz z liśćmi, pół sałaty lub kapusty pekińskiej drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Oliwę można zastąpić jogurtem naturalnym.

Duszony korzeń mniszka lekarskiego:
Starannie wyszorowane 200 g korzeni mniszka oskrobać i pokroić w zapałkę (cienie słupki). 4-5 cebul drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Dodać korzeń mniszka lekarskiego i zalać bulionem warzywnym (około pół szklanki) i dusić na małym ogniu godzinę. Następnie dodać obraną, pokrojoną w zapałkę 1 marchew, doprawić solą i sokiem z cytryny, wymieszać i dusić jeszcze 20-30 minut. Wspaniały dodatek do gorących potraw.
Mniszkowe mleczko:
1 łyżeczka drobno pokruszonego suszonego korzenia mniszka lekarskiego zalać 1 szklanką gorącego mleka, przykryć i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Przecedzić, wymieszać z 1 łyżeczką miodu naturalnego. Napój doskonale wpływa na poprawę pracy wątroby i żołądka.
Zupa ryżowa:
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić szklankę posiekanej cebuli i 3 roztarte ząbki czosnku, smażyć, aż się zazłocą. Dodać pół szklanki brązowego ryżu i przesmażyć. Wlać 6 szklanek gorącego bulionu drobiowego i gotować około godziny na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem, dodać szklankę pokrojonych liści mniszka i szklankę pokrojonych liści szpinaku, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.

Pokrzywa = „lodówka biwakowa”:
Obłożenie ryb, mięsa czy raków całymi roślinami pokrzywy zapobiega ich psuciu.
Ciastka z pokrzywą zwyczajną:
15 g nasion pokrzywy, 60 g mąki żytniej plus woda i odrobina miodu naturalnego. Zarobić ciasto i uformować około 6 ciasteczek, upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170° C.
Pokrzywa o smaku szpinaku:
Młoda pokrzywa, liście z rzodkiewek i szczypior, w równych częściach przyrządzić jak szpinak w małej ilości wody, którą należy wyparować. Zaciągnąć jajkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem.
Zupa z młodych pokrzyw:
1 cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła, dodać 1 łyżkę mąki pszennej i sporządzić zasmażkę. Kilka garści młodych pokrzyw opłukać, sparzyć i drobno posiekać, 1 marchew pokroić w plasterki. Następnie połączyć z zasmażką i 0,7 l bulionu (mięsny lub warzywny), zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.
Omlet mnichów:
150 g młodych liści pokrzywy umyć przelać wrzątkiem, posiekać, połączyć z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, liśćmi krwawnika i liśćmi selera (wszystkich po 1 łyżce). Na patelni stopić 1 łyżkę masła, zeszklić na nim 1 posiekaną cebulę, dodać zieleninę i zasmażyć. 3 jajka roztrzepać z 1 łyżką śmietany, solą i pieprzem, wlać na patelnię, wymieszać, przykryć pokrywką i smażyć lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, aby omlet „doszedł”.
Piśmiennictwo
1. Skarżyński A., Magia ziół. , wydawnictwo Alfa, warszawa 1991
2. Szymanderska H. , Z łąki na talerz. , Świat Książki, Warszawa 2015
3. Treben M. , Apteka Pana Boga. , Exlibris Galeria Polskiej Książki, Warszawa 2006
autor:
Jolanta Pacholska
technolog żywności
absolwentka Politechniki Łódzkiej