Nowe warzywo w Polsce – Kalettes czyli Kalerosse

Kalettes (w Polsce spotykane pod nazwą Kalerosse) to zielono-fioletowa kapustka o falistych listkach. Skąd wzięło się to drobne i delikatne warzywo? Z zachodu. Uprawiane jest przede wszystkim w USA, Wielkiej Brytanii i Australii. Czy jest warzywem egzaotycznym? Otóż nie! Kalettes (Kalerosse) jest hybrydą, czyli krzyżówką kapusty brukselki z jarmużem. Nazwa pochodzi z połączenia dwóch słów (ang.) kale – jarmuż i brussels – brukselka. Pierwszą polską uprawę uruchomiła w tym roku firma z Warszawy – Green Factory.

Nowe warzywo zostało stworzone po 15 latach badań przez brytyjską firmę Tozer Seeds jesienią 2014 roku. Pomysł na Kalettes wynikał z chęci wyhodowania wszechstronnego warzywa o wysokiej wartości odżywczej, atrakcyjnym wyglądzie i funkcjonalnym wykorzystaniu w kuchni. Wbrew pozorom nie jest ono warzywem wyprodukowanym na drodze modyfikacji genetycznej. Zostało stworzone na skutek zapylenia brukselki i jarmużu przy wykorzystaniu tradycyjnych metody, bezpośrednio nieingerującej w kod genetyczny. Kalerosse reklamowane jest jako łatwe w przygotowaniu, nie wymagające długiego gotowania, delikatne warzywo o słodkim, orzechowym smaku.

W kuchni Kalettes może być stosowane w różnych potrawach, zarówno w formie gotowanej, jak i blanszowanej. Polecane jest jako dodatek do sałatek lub na kanapkę. W Stanach Zjednoczonych Kalerosse staje się coraz bardziej popularne i powszechnie dostępne w sklepach. W Polsce będziemy mogli je spotkać w sprzedaży w późniejszym okresie, jeszcze w tym roku.

Piśmiennictwo

„What are Kalettes” www.kalettes.com

autor
mgr dietetyki Jakub Bukowski
absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Nowe warzywo w Polsce – Kalettes czyli Kalerosse
5 (100%) 1 vote