Jak wygląd jedzenia wpływa na nasz apetyt

Już od starożytności ludzie przywiązywali dużą uwagę do wyglądu potraw. Wymyślne dania miały nie tylko zachwycać smakiem, ale także cieszyć oko uczestnika uczty. Przyozdabianie i serwowanie posiłków w ciekawy sposób stało się swego rodzaju sztuką. Czynność jedzenia była wręcz celebrowana. Spożywanie potraw stało się źródłem pozytywnych emocji – rozluźniało i wywoływało uczucie zadowolenia. 

W dzisiejszych czasach nadal można zaobserwować zafascynowanie oryginalnymi i misternie przygotowanymi daniami, których wygląd działa na nasz zmysł smaku, węchu czy też dotyku. Mówi się, że słuch również odgrywa dużą rolę w naszym spostrzeganiu danej potrawy lub produktu spożywczego. Pewnie większość z nas nie raz opukiwała arbuza, aby sprawdzić jego dojrzałość. Odbierane przez nas bodźce dźwiękowe także mają wpływ na odczuwany przez nas apetyt. Dobrym przykładem na zilustrowanie tej zależności jest sytuacja, w której czujemy się jeszcze bardziej głodni, gdy siedząc w restauracji słyszymy dobiegające z kuchni dźwięki przygotowywania potraw. Nie bez powodu powstała psychologia jedzenia, która bada wszystkie wyżej wymienione zjawiska i zależności. Zapotrzebowanie na tego typu informacje jest bardzo duże. Wiele firm spożywczych zatrudnia specjalistów odpowiedzialnych za ustalenie, w jakiej formie dany produkt będzie najatrakcyjniejszy dla konsumenta.Przyjrzyjmy się zatem zależnościom pomiędzy wyglądem jedzenia a naszym apetytem.

Chromoterapia (zwana również koloroterapią) to niekonwencjonalna metoda lecznicza polegająca na oddziaływaniu na samopoczucie danej osoby poprzez odpowiednie barwy.Otaczając się konkretnymi kolorami możemy wyciszyć się, zrelaksować lub wręcz przeciwnie – poczuć energię do działania. Czy w takim razie kolor danej potrawy może wpłynąć na nasz apetyt? Okazuje się, że niektóre barwy mogą go pobudzać, a inne wręcz obniżać i zniechęcać nas do jedzenia. I tak oto żywność w kolorze zielonym jest natychmiast uznawana przez nas za zdrową i bogatą w niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Zielony pobudza nasz apetyt, ponieważ kojarzy nam się ze świeżością. Podobnie dzieje się w przypadku jedzenia pomarańczowych i żółtych produktów. Kolory te wywołuje uczucie komfortu, stymulują aktywność umysłową oraz rozweselają.

Na nasze łaknienie pozytywnie wpływa także czerwona barwa jedzenia. Taka żywność wydaje się apetyczna i soczysta. Ciekawy efekt uzyskujemy w przypadku białych dań. Ponieważ jest to kolor kojarzący się z lekkością, neutralnością i zdrowiem, to nie uznajemy ich za kaloryczne.  Natomiast barwą tłumiącą apetyt jest niebieski. Okazuje się, że instynktownie staramy się wystrzegać żywności w tym kolorze, ponieważ w naturze występuje ona rzadko i na ogół mamy do czynienia ze sztucznymi barwnikami. Warto dodać, że kolor zastawy stołowej czy obrusu również wpływa na nasz apetyt. Dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego jedzenia, dobrym rozwiązaniem jest niebieska lub granatowa zastawa albo nakrycie stołu. Zaleca się korzystać z mniejszych talerzy, ponieważ znajdująca się na nich porcja jedzenia wyda się większa. Natomiast kiedy korzystamy z większych talerzy, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nałożymy sobie więcej niż planowaliśmy. Jeśli jednak zależy nam na wzmocnieniu apetytu, warto sięgnąć po zastawę w intensywnych odcieniach. Podobny efekt uzyskamy, gdy użyjemy obrusu w kolorze żółtym lub zielony.

Warto wykorzystać powyższą wiedzę w codziennym życiu. Spróbujmy poeksperymentować z dobrze znanymi nam potrawami. Bawmy się różnymi kolorami i przekonajmy się, jak wpływają one na nasz apetyt. Jest to również ciekawe rozwiązanie dla rodziców małych niejadków. Kolorowe, ciekawie przygotowane posiłki poprawiają apetyt i nastrój. Odpowiednio przygotowane danie dodatkowo pobudzi wyobraźnię malucha i sprawi, że jedzenie będzie przyjemniejsze.

 

Piśmiennictwo
1. Beresniak D. (2003).Kolory od postaw. Warszawa: Świat Książki.

autor:
Karina Wiśniowska
psycholog
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego

Jak wygląd jedzenia wpływa na nasz apetyt
5 (100%) 1 vote