Futurystyczny suplement – Soylent

W miarę jak upowszechniały się różnorodne diety, powstawały również pomysły jak stworzyć najbardziej optymalne żywieniowo posiłki przy minimalnym nakładzie pracy i pieniędzy. Dodatkowym atutem takich produktów miała być ich nieszkodliwość dla środowiska. Z pomocą przychodzą naukowcy i pasjonaci żywieniowi dysponujący pomysłami i narzędziami do stworzenia takich specyfików.

Najpierw pomysł!

W 2012 roku amerykański inżynier zniechęcony skrupulatnym i mozolnym przygotowywaniem pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia pełnego pracy postanowił opracować napój, który dostarczy mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a przy tym jego przygotowanie będzie łatwe i przyjemne. Mimo braku wykształcenia związanego stricte z naukami biologicznymi (jest programistą komputerowym) nie porzucił pomysłu. Zebrał wszelkie informacje na temat zapotrzebowań żywieniowych człowieka, biochemicznych niuansów związanych z technologią żywienia i rozpoczął komponowanie odpowiedniego składu tego produktu. Uznał, że jedzenie samo w sobie nie jest niezbędne dla organizmu, a jedynie odpowiednie związki chemiczne, które są dostarczane, są esencją. Na podstawie dostępnych badań naukowych i doniesień z dziedziny żywienia wyselekcjonował 35 składników odżywczych, które są niezbędne do przeżycia. Po wielu próbach, które przeprowadzał na sobie samym, uzyskał to czego szukał. Tak powstał Soylent – pożywny napój, przebój na rynku zdrowej żywności ostatnich miesięcy.

Nazwa tego produktu nawiązuje do powieści Harry’ego Harrisona z 1966 roku i jej adaptacji filmowej z 1973, w której pojawia się kontrowersyjny futurystyczny suplement „Soylent Green”, który posiada zgoła inny skład niż zakłada zdrowe żywienie.

Jak wygląda Soylent?

Dostępny na rynku Soylent ma formę proszku. Można go suplementować różnymi składnikami w zależności od indywidualnych zapotrzebowań energetycznych. Cały proces przygotowania napoju to rozpuszczenie odpowiedniej ilości proszku w wodzie i oleju, który jest dołączony do zestawu. Energicznie wymieszany, jest gotowy do spożycia. Odpowiednie zalecenia co do komponowania odpowiedniej mieszanki zostały już opracowane przez producenta i dostępne dla konsumentów. Przydatne staje się poznanie swojej podstawowej przemiany materii (Basal Metabolic Rate). Jest to najmniejsze tempo przemiany materii zachodzące w organizmie człowieka, niezbędne do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych, znajdującego się w stanie czuwania, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego, komfortu cieplnego, który na 12 godzin przed badaniem nie spożywał żadnych posiłków, po 3 dniach diety bezbiałkowej i po co najmniej 8 godzinach snu. Z pomocą przychodzą internetowe kalkulatory umożliwiające szybkie oszacowanie tej wartości. Dzięki temu można określić jakie ilości napoju  należy dostarczyć organizmowi, aby zaspokoić jego potrzeby energetyczne.

Składniki napoju Soylent

Profil odżywczy napoju został zoptymalizowany na podstawie zapotrzebowań statystycznego dorosłego człowieka, zgodnie z zaleceniami amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) i grupy ekspertów czuwającej nad projektem. Składniki używane do produkcji tego produktu należą do grupy „ogólnie uznawanej za bezpieczną” (wg FDA – Generally Rcognized as Safe). Soylent nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Mieszankę olejową przeznaczoną do przyrządzenia napoju stanowi olej pochodzący z mikroalgi z rodzaju Schizochytrium. Jest to jednokomórkowy organizm znany ze swojej zdolności do produkcji dużych ilości oleju bogatego w niezbędne kwasy omega-3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Składniki proszku do przyrządzenia napoju Soylent:

  • węglowodany, w formie oligosacharydów, np. maltodekstryna
  • białka, w formie sproszkowanej, np. białko ryżowe, mąka owsiana
  • tłuszcze, w postaci oliwy z oliwek
  • sód, w formie soli kuchennej (można również dodawać wedle uznania)
  • potas (glukonian potasu)
  • chlorki, w postaci soli kuchennej
  • błonnik
  • wapń (węglan wapnia)
  • żelazo, w postaci chelatu żelaza
  • fosfor (fosforan monosodowy)
  • jod (jodek potasu)
  • magnez (tlenek magnezu)
  • cynk (siarczan cynku)
  • selen (selenian sodu)
  • miedź (glukonian miedzi)
  • mangan (siarczan manganianu)
  • chrom (chlorek chromu)
  • molibden (molibdenian sodu)
  • witamina A (palmitynian)
  • witamina B6
  • Witamina C (kwas askorbinowy)
  • Witamina D
  • Witamina E (octan tokoferylu)
  • Witamina K
  • tiamina
  • ryboflawina
  • niacyna
  • kwas foliowy
  • biotyna
  • kwas pantotenowy
  • cholina (dwuwinian choliny)
  • kwasy tłuszczowe Omega-3

Składniki dodatkowe:

  • likopen
  • wyciąg z wszechleku (Panax )
  • wyciąg z miłorzębu dwuklapowego (Ginko biloba)
  • luteina
  • alfa-karoten
  • wanad

Soylent zawiera również lecytynę sojową, gumę arabską, wanilinę i sukralozę, które nadają ostateczną formę smakowi i konsystencji całego specyfiku. Jak donoszą pierwsi konsumenci Soylent ma specyficzny smak, często zniechęcający przy pierwszym spożyciu. Producent sugeruje, że można dodawać go do owocowych shake’ów, aby smak był bardziej wyrazisty.

Standardowa porcja Soylent, czyli ok.150g proszku, dostarcza ponad 500 kcal, natomiast w formie gotowej do spożycia (rozpuszczonej z mieszanką olejów) jest to ok. 680kcal. Każda tak przygotowana porcja ma dostarczyć ok. 30% dziennego zapotrzebowania na każdy niezbędny składnik odżywczy. Stąd przynamniej 3 porcje tego napoju dziennie powinny zaspokoić nasz organizm. Co ważne, Soylent nie zawiera w ogóle tzw. tłuszczów trans i cholesterolu. Jako produkt w dużej mierze roślinny, jest również bogaty w błonnik.

Czy warto?

Skład mieszanki do przyrządzania napoju wciąż ulega unowocześnieniom i optymalizacji. Wiele osób, które zdecydowały się na wypróbowanie tego suplementu skarżyło się na częstsze bóle głowy lub zwiększoną pracę układu trawiennego. Bóle głowy spowodowane są z pewnością obniżoną zawartością sodu w całej mieszance. Dlatego też zaleca się dodatkowe solenie napoju, nie tylko w celach smakowych. Pobudzenie układu trawiennego, najczęściej w postaci gazów i biegunek, jest zasługą znacznej zawartości błonnika pobudzającego pracę jelit. Wrażliwość na tego typu składnik jest kwestią osobniczą, dlatego aby zapobiec tego typu problemom opracowano mieszankę enzymów trawiących białka i węglowodany na mniejsze cząsteczki, łatwiejsze w przyswajaniu.

Zamierzeniem twórcy Soylent jest stworzenie specyfiku, który całkowicie zastąpi tradycyjnie pojmowane jedzenie. Ma to zaoszczędzić czas, pieniądze, a także przynieść korzyści dla środowiska (np. zmniejszenie zużycia prądu, zmniejszenie produkcji mięsa i produktów odzwierzęcych itp.). Coraz więcej ludzi idzie krok dalej i przestaje stosować Soylent jak suplement zróżnicowanej diety, a jako podstawowy element codziennego żywienia. Z resztą sam twórca przetestował na sobie 30-dniową dietę opartą na samym napoju. I jak twierdzi nigdy nie czuł się lepiej. Pokazał, że jako aktywny zawodowo i fizycznie człowiek można stosować jego napój. Głosy naukowców są wciąż podzielone.

Formuła Soylent nie jest zupełną nowością, ponieważ istnieje wiele mieszanek odżywczych przeznaczonych, np. do rekonwalescencji przy określonych schorzeniach. Są to odżywki przygotowywane indywidualnie dla pacjentów. Soylent ma odpowiadać na wymagania tych konsumentów, którzy nie chcą gotować, a wciąż zależy im na wartościowych posiłkach. Jednak wiedza na temat tego co dzieje się z jedzeniem w naszym organizmie jest wciąż niewystarczająca, aby jednoznacznie ocenić wpływ odżywek typu Soylent.

Czy jesteśmy już na etapie ziszczania pomysłów rodem z science fiction, gdzie królują pożywne amorficzne mieszanki odżywcze? Prawdopodobnie zmierzamy w takim kierunku. A jakie będą skutki tego co już mamy, czas pokaże.

Piśmiennictwo

  1. http://www.soylent.me/ – Strona producenta
  2. Gruel Today, Gruel Tomorrow – The Economist. 25.05.2013
  3. http://www.bmi-calculator.net/bmr-calculator/metric-bmr-calculator.php – kalkulator Podstawowej Przemiany Materii
  4. A Biometric Study of Human Basal Metabolism – J.Harris, F.Benedict (1918); PNAS
  5. Basal Metabolic Rate in Man – Durnin, JVGA (1981); Report to FAO/ WHO/UNU
  6. Soylent Is Like a Productivity Cheat Code — and More Observations from Two Weeks on the Meal Replacement Drink – Bussiness Insider, D.Love 14.07.2014
  7. Testujemy soylent – „syntetyczny substytut pożywienia”. Czy to nasza przyszłość? – Gazeta Wyborcza, M.Rolecki; 05.06.2014
  8. The Future of Food – Now with Less Flatulence: Soylent Forced to Change Recipe for Its Meal Replacement Drinks After Users Complained of Excess Wind– Daily Mail, T.Lorenz, M.Priggs; 03.10.2014
  9. To przyszłość odżywiania? W Kalifornii wynaleziono posiłek jutra, który nas „wyzwoli z niewoli jedzenia” – Gazeta Wyborcza, M.Gawrońska; 30.05.2014
  10. 10.  Rob Rhinehart, 24, Creates Soylent: Why You Never Have to Eat Food Again. – Medical  Daily, A.Varughense; 15.03.2013
  11. 11.  Ars Does Soylent, the Finale: Soylent Dreams for People – arstechnica.com, Lee Hutchinson; 05.09.2013

autor:
Marta Hubisz
biotechnolog
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego

Futurystyczny suplement – Soylent
5 (100%) 2 votes