Estragon (Artemisia dracunculus L.), nazywany również bylicą estragonową bądź bylicą draganek, jest aromatyczną rośliną pierwotnie występująca w środkowej i południowej Rosji, na Syberii oraz w zachodniej części Ameryki Północne. Estragon rozprzestrzenił się także w Europie. Można go spotkać na terenach ruderalnych, a więc przy polnych drogach, starych opuszczonych domostwach lub w zaroślach. Obecnie uprawia się go w wielu krajach Europy, takich jak: Hiszpania, Włochy, Francja, Bułgaria. Powszechnie występuje również w Azji i Ameryce.
Estragon jest bardzo pożyteczną rośliną przyprawową i leczniczą. Szczególnie upodobali go sobie Francuzi i Niemcy, ale znany i ceniony jest także przez Arabów, Turków, mieszkańców Kaukazu, a także w Polsce. We Francji estragon nazywany jest królem przypraw. Dlaczego?
Historia wykorzystania estragonu sięga wielu lat wstecz. W XIX wieku nazywano go wężowcem lub wężowym zielem. Roślina ta wówczas rzeczywiście stosowana była jak lek po ukąszeniach węży – ale prawdopodobną przyczyną takiego nazewnictwa jest charakterystyczny system korzeniowy przypominający wijącego się węża. Łacińska nazwa Artemisia dracunculus pochodzi od imienia greckiej bogini przyrod y- Artemidy, a draco po łacinie określa węża lub smoka. Właściwości lecznicze estragonu znane są już od starożytności, kiedy to rzymski uczony Pliniusz twierdził, że w celu zredukowania zmęczenia pielgrzymów, należało włożyć gałązki estragonu do butów przed rozpoczęciem dalekiej, pieszej wyprawy [4].


Choć estragon stosowany jest głównie w celach kulinarnych, na przestrzeni wielu lat zauważono jego korzystny wpływ na zdrowie. W tradycyjnej medycynie ludowej Iranu wysuszone nadziemne części estragonu były podawane doustnie przy padaczce, natomiast w Persji ziele to stosowano w celu oczyszczenia krwi, a także przy bólach i zawrotach głowy. W Wielkiej Brytanii jedna z odmian estragonu używana była jako środek obniżający poziom cukru we krwi. Publikacje naukowe z ostatnich lat wskazują na zainteresowanie badaczy szerokim spektrum działania składników nadziemnych części bylicy estragonu.Inspiracją do podjęcia takich badań było tradycyjne zastosowanie ziela estragonu i jego przetworów w lecznictwie krajów Bliskiego Wschodu, takich jak Turcja, Iran oraz Irak [1].
Estragon uznawany jest za środek łagodnie uspokajający, przez co stosowany jest w przypadku problemów ze snem. Podobnie jak inne bylice z piołunem na czele, estragon posiada właściwości żółciopędne. Ponadto wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, a także pobudza trawienie. Do innych właściwości estragonu należy działanie moczopędne, rozkurczowe oraz przeciwzapalne.

Estragon stosuje się w postaci naparu przy kuracjach wzmacniających, przy braku łaknienia lub przy zaburzeniach pracy jelit i żołądka.Stanowi również źródło wielu witamin- zawiera m.in prowitaminę A i oraz witaminę C. Bylica estragon posiada też właściwości grzybobójcze, antybakteryjne i pomaga zwalczyć niektóre pasożyty. Przeciwdziała wzdęciom, skurczom jelit i refluksowi. Nalewka na estragonie działa wykrztuśnie, co ma istotne znaczenie w stanach zapalnych dróg oddechowych [2]. Estragon stanowi również doskonałe źródło wielu minerałów, wśród których można wymienić wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, potas i cynk.Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu [5].
Estragon cieszy się dużym zainteresowaniem na całym świecie ze względu na charakterystyczny gorzkawy smak i aromatyczny zapach, dzięki czemu udoskonala smak wielu potraw. Posiada również wiele właściwości leczniczych, które mogą być wykorzystane w leczeniu wielu schorzeń. Nadal jednak konieczne są dalsze badania, które potwierdzą doniesienia o dobroczynnym wpływie składników estragonu.Obecnie jednak nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania ziela estragonu, w związku z tym polecany jest on wszystkim- bez żadnych ograniczeń.
Piśmiennictwo:
1. Balcerek M., Modnicki D.: Estragon odkrywany na nowo. Panacea Nr 1 (22), styczeń – marzec 2008 str. 9-11.
2. http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/estragon-artemisia-dracunculus.html
3. http://www.przyprawowy.pl/estragon.html
4. http://pl.herbs2000.com/ziola/bylica_estragon.html
5. Health benefits of Tarragon: www.healthbenefitstimes.com
Aleksandra Nowak
biolog
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego