Słodkie napoje winne otyłości dziecięcej
Otyłość w ostatnim czasie stała się głównym zagadnieniem medycyny populacyjnej [1]. Zmiany w trybie życia, spowodowane mechanizacją i cyfryzacją, przy ogólnym wysokim dostępnie do żywności … więcej
Otyłość w ostatnim czasie stała się głównym zagadnieniem medycyny populacyjnej [1]. Zmiany w trybie życia, spowodowane mechanizacją i cyfryzacją, przy ogólnym wysokim dostępnie do żywności … więcej
Niedobory jodu wśród dzieci są istotnym problemem światowej służby zdrowia. Szacuje się, iż w skali globu (dane z 92% populacji), niedobry jodu dotyczą około 1,9 … więcej
Organizm zdrowego niemowlęcia jest gotowy na przyjęcie pierwszych pokarmów uzupełniających zwykle od 4. miesiąca życia. Wtedy przewód pokarmowy i nerki są na tyle dojrzałe, że … więcej
Białko jest jednym z makroskładników pokarmowych, którego codzienne dostarczanie do organizmu jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Szczególnie istotną rolę spełnia ono w żywieniu dzieci, … więcej
Profilaktyka otyłości jest bardzo złożona. Jednak pewne podstawowe zasady żywienia dzieci pozwalają uniknąć dodatniego bilansu energetycznego, a dzięki temu uchronić je przed nadmiernym przyrostem masy … więcej
Masz suchą, zaczerwienioną, podrażnioną i swędzącą skórę? Pojawiają się na niej zgrubienia, drobne grudki, które czasem sączą się, tworząc strupy, lub pękają pozostawiając drobne ranki? … więcej
Mimo iż w dzisiejszych czasach dostęp do żywności jest niemal nieograniczony, wciąż mimowolnie cenimy produkty, które są najdroższe i najtrudniej dostępne. Jeszcze niedawno takim towarem … więcej
Pediatrzy coraz częściej biją na alarm wskazując, iż dzieci coraz częściej dotyka problem nadmiernej masy ciała. Niejednokrotnie, niespójne kryteria rozpoznania nadwagi, czy otyłości powodują trudności … więcej
Jaki jest wpływ żywieniowych praktyk rodzicielskich na wskaźnik masy ciała u dziecka? Z roku na rok zmniejsza się liczba rodzin wielodzietnych. Wile młodych pary zakładających rodzinę ograniczają … więcej
Układ immunologiczny (odpornościowy) nie zawsze funkcjonuje prawidłowo. Czasem wykazuje swego rodzaju nadwrażliwość na czynniki z pozoru zupełnie nieszkodliwe. Alergią na pokarm nazywamy powtarzalną, niepożądaną reakcję … więcej
Wzmianki o diecie i produktach spożywczych, które poprawiają pracę naszego mózgu, zwłaszcza w czasie wysiłku intelektualnego, są coraz częstsze. Wspomina się zwłaszcza o spożywaniu pełnoziarnistych … więcej
Wczesne programowanie żywieniowe pozwala na kształtowanie metabolizmu w najważniejszym okresie rozwoju narządów i tkanek. Dzięki właściwej diecie kobiety ciężarnej i karmiącej, a także niemowlęcia możliwe jest … więcej