Witamina B3 i jej rola w organizmie człowieka
Ponad dwa wieki temu hiszpański lekarz Gasper Casal opisał chorobę ubogich rolników, których dieta była uboga w mięso i zależała głównie od kukurydzy. Choroba ta … więcej
Ponad dwa wieki temu hiszpański lekarz Gasper Casal opisał chorobę ubogich rolników, których dieta była uboga w mięso i zależała głównie od kukurydzy. Choroba ta … więcej
Ryboflawina (RF) została po raz pierwszy udokumentowana w 1879 roku jako żółty pigment znajdujący się w mleku. Z chemicznego punktu widzenia to 7,8-dimetylo-10-(1’-D-rybitylo)-izoaloksazyna, która składa … więcej
Tiamina, czyli witamina B1, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, niezbędną do katabolizmu węglowodanów i aminokwasów oraz glukoneogenezy. W szczególności ważną rolę pełni pirofosforan tiaminy (TPP) … więcej
Witamina B12 jest to uogólniona nazwa substancji chemicznej z grupy kobalamin. Występuje w 4 formach chemicznych: metylo- , hydroksyl-, i dezoksyadenozylokobalaminy oraz cyjanokobalaminy. Formy te … więcej