Dieta kopenhaska – zasady diety i jadłospis

Dieta kopenhaska jest dietą bardzo rygorystyczną, polegającą na dużym ograniczeniu kalorycznym. Dieta do krótkotrwałego stosowania, mająca naprawdę dużą skuteczność, jednak obarczona wieloma wadami. Choć wydawać by się mogło, że jest to idealny sposób na szybkie osiągnięcie wymarzonej sylwetki, dietetycy na jej temat wypowiadają się jednomyślnie – jeśli już ktoś koniecznie chce ją stosować, nie może mieć poważnych problemów zdrowotnych. Niestety nie jest polecana, ze względu na jej wyniszczający charakter.

Kto może stosować dietę kopenhaską

W wielu chorobach odpowiednia dieta jest zalecana i stosowana jako niezbędny element leczenia. Ma ona wspomagać leczenie farmakologiczne, a podczas dłuższego i prawidłowego stosowania docelowo zmniejszyć lub nawet wyeliminować leczenie farmakologiczne. Niestety, w  tym przypadku sytuacja wygląda inaczej.

Dieta kopenhaska jest dozwolona do stosowania tylko dla nielicznych. Pierwszym i najważniejszym kryterium jest brak poważnych chorób. Dieta ta jest bardzo wyniszczająca, nie dostarcza odpowiedniej ilości energii. Tak więc organizm. Który musi radzić sobie z chorobą, nie może dodatkowo być obarczany niedoborami w diecie.

Kolejnym przeciwwskazaniem jest nieodpowiedni wiek. Dieta jest przeznaczona tylko i wyłącznie dla osób dorosłych, najlepiej w średnim wieku. Nie mogą jej stosować dzieci i młodzież szczególnie w okresie intensywnego wzrostu, gdyż organizm jest wtedy bardzo wrażliwy na jakiekolwiek niedobry i może to mieć poważne konsekwencje w przyszłości, np. w postaci nieprawidłowego funkcjonowania rozwijających się narządów. Dieta kopenhaska nie jest również polecana osobom starszym, z tego względu, iż ich organizm nie ma już tak dużych zdolności przystosowawczych i nie wiadomo dokładnie jak może zareagować na tego typu dietę.

Dodatkowo, jak już wcześniej było wspomniane, dieta kopenhaska nie dostarcza odpowiedniej ilości energii. Osoba na takiej diecie czuje się znużona, ospała, bez siły, dlatego ten sposób żywienia nie jest przeznaczona dla osób pracujących fizycznie.

Podsumowując – dieta kopenhaska nie jest zalecana przez dietetyków, jednak jeśli ktoś koniecznie chce na nią przejść powinien być świadom ryzyka i wiedzieć że może ja stosować tylko i wyłącznie jeśli jest zdrowy. Warto pamiętać, że mogą ją stosować osoby w średnim wieku, których jedynym problemem zdrowotnym jest nadmierna masa ciała.

Zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska ma ściśle wyznaczone zasady, który pod żadnym pozorem nie można łamać. Dieta ta nie dopuszcza żadnych, nawet najmniejszych odstępstw. Każda modyfikacja zmniejsza jej działanie i skuteczność.

Podstawowe zasady i założenia diety:

  1. Czas trwania – 13 dni
  2. 500-900 kcal w ciągu dnia
  3. 3 posiłki dziennie o konkretnych godzinach
    – Śniadanie 8:00-9:00
    – Obiad do 14:00
    – Kolacja – do 18:00
  4. Minimum 2 litry wody dziennie – żadnych innych napojów
  5. Można zmieniać kolejność posiłków w ciągu dnia, nie można zmieniać posiłków między różnymi dniami
  6. Kawa – czarna parzona lub  rozpuszczalna, bez mleka, cukier – tyle ile podane w jadłospisie
  7. Zakaz stosowania soli i innych przypraw
  8. Dozwolone stosowanie preparatów witaminowych lub suplementów przyspieszających spalanie tłuszczów.
 

Dieta kopenhaska – jadłospis

DZIEŃ DIETY JADŁOSPIS
śniadanie obiad kolacja
1 i 8 1 kubek czarnej kawy,
1 kostka cukru
2 jajka na twardo,
pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułów,
1 pomidor
1 duży befsztyk wołowy (200 g),
5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
2 i 9 1 kubek czarnej kawy,
1 kostka cukru
1 duży befsztyk wołowy (200 g),
1/3 główki sałaty (lub 5 liści) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny,
1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)
1 gruby (100 g) plaster (albo 5 chudszych) szynki (np. drobiowej),
2/3 szklanki (niecała jedna szklanka!) jogurtu naturalnego
3 i 10 1 kubek kawy,
1 kostka cukru,
1 mała kromka pieczywa (grzanka)
pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku,
1 pomidor,
1 surowy mały owoc
2 jajka na twardo,
1 gruby (100 g) plaster szynki (lub 5 chudszych), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
4 i 11 1 kubek kawy,
1 kostka cukru
1 jajko na twardo,
1 duża marchewka,
małe opakowanie serka wiejskiego (twarożku naturalnego) (100-150 g)
pół szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy),
2/3 szklanki (niecała jedna szklanka!) jogurtu naturalnego
5 i 12 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny 1 duża (300 g) chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz lub sola) z sokiem z cytryny.
Rybę można także usmażyć bez tłuszczu.
1 duży befsztyk wołowy (200 g),
5 liści sałaty,
pół paczki (6-8 główek) gotowanych brokułów
6 i 13 1 kubek czarnej kawy,
1 kostka cukru,
1 mała kromka pieczywa (grzanka)
1 duszona pierś kurczaka bez skóry,
5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
2 jajka na twardo,
1 duża starta marchewka
7 1 kubek herbaty (najlepiej zielonej) bez cukru 1 pierś (150 g) kurczaka grillowana lub z piekarnika,
1 świeży owoc
NIC

Dieta kopenhaska – wady i zalety

Największą zaletą diety kopenhaskiej jest jej skuteczność. Jeśli ktoś posiada na tyle dużo silnej woli i wytrwa w postanowieniach diety, może liczyć na zmniejszenie wagi od 4 do nawet 11 kilogramów. Przygotowanie posiłków nie jest bardzo czasochłonne oraz nie wymagają zbyt dużego zaangażowania. To jedyna pozytywna cecha diety.

Wad diety jest bardzo dużo. Przede wszystkim dieta kopenhaska jest bardzo rygorystyczna, wymaga dużego poświęcenia i sporej restrykcji dietetycznej. Wiąże się również z wieloma skutkami ubocznymi. Osoby stosujące dietę kopenhaską często skarżą się na : osłabienie, bóle głowy, bóle brzucha, nudności, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie. Podczas stosowanie diety szybko odczuwany dość silny głód. Dieta jest również obarczona dużym ryzykiem efektu jojo.  

Piśmiennictwo
1. Adrianna Grzelak, Joanna Suliburska, Popularne diety a chorzy z nadciśnieniem tętniczym, Forum Zaburzeñ Metabolicznych 2013, tom 4, nr 3, 122–127
2. Beata Całyniuk i wsp., Ocena jakościowa i ilościowa diet odchudzających stosowanych przez autorki blogów, Probl Hig Epidemiol  2012, 93(2): 399-407
3. http://kopenhaska.eu/index.php
4. http://rankingdiet.pl/dieta-kopenhaska/

autor:
Karolina Wróblewska
dietetyk
absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Dieta kopenhaska – zasady diety i jadłospis
3.6 (71.06%) 161 votes