Dieta kontra atopowe kłopoty

Masz suchą, zaczerwienioną, podrażnioną i swędzącą skórę? Pojawiają się na niej zgrubienia, drobne grudki, które czasem sączą się, tworząc strupy, lub pękają pozostawiając drobne ranki? Objawy te wskazują na atopowe zapalenie skóry (AZS).

Słowo „atopia” wywodzi się z języka greckiego i oznacza: dziwny. Mechanizm jej powstawania nie jest do końca znany. AZS to objaw alergii, czyli patologicznej reakcji układu odpornościowego na pewne czynniki np. na roztocza kurzu domowego, pyłki roślin, czy niektóre produkty żywnościowe jak orzechy, czekoladę, cytrusy, albo obecne w pożywieniu konserwanty, substancje zapachowe i barwniki. Często choroba zaczyna się już w okresie niemowlęcym i niektóre dzieci z niej wyrastają. Ale może też pojawić się u osoby dorosłej. Zdarza się, że towarzyszy nam przez całe życie, co nie oznacza, że nie można jej leczyć. Najważniejsze żeby ustalić co wywołuje uczulenie. Wszystkich alergenów nie sposób wyeliminować z naszego otoczenia oraz diety, ale jeśli uda się to zrobić choćby częściowo, poprawi to stan naszej skóry.

Zatroskani rodzice

Rodzice dzieci dotkniętych atopią borykają się z kwestię właściwego doboru żywności. Pomimo, że nie są nakładane żadne zakazy, to w 75 procentach przypadków samodzielnie wprowadzają pewne ograniczenia żywieniowe.
Co robią? Najczęściej wykluczają z diety dziecka nabiał i jajka winiąc je za występowanie dolegliwości. Są nieświadomi, ze nadmierne wykluczenie poszczególnych grup produktów może zachwiać równowagę żywieniową.
Na co zwracać uwagę począwszy od pierwszych dni dziecka?

Niemowlę – wysokie ryzyko atopii

W sytuacji, gdy przynajmniej jeden z rodziców cierpi na alergię istotne jest aby:

– przedłużyć karmienie naturalne do co najmniej 6 miesiąca życia;

– w przypadku niewystarczającej ilości pokarmu, niemożliwości lub niechęci karmienia piersią należy wybrać hipoalergiczne mleko modyfikowane (oznaczone symbolem HA);

– wprowadzać ostrożnie, jeden po drugim, produkty potencjalnie najbardziej uczulające lub uznane za źle tolerowane.

Mały atopik

Niezbędne jest, aby dziecko miało prawidłowo zbilansowaną dietę:

– Nie wykluczać nadmiernie produktów z jadłospisu

– Dbać o właściwą równowagę flory jelitowej poprzez regularne spożywanie jogurtów naturalnych oraz probiotyków.

Badania wykazały, że probiotyczne szczepy Lactobacillus rhamnosus i reuteri (jedne z bakterii, które jako pierwsze zasiedlają przewód pokarmowy człowieka) podawane dzieciom z AZS zmniejszały przepuszczalność bariery jelitowej (chroniąc tym samym przed pogłębieniem stanu zapalnego).

Kobiety w ciąży

W przypadku, gdy kobieta w ciąży lub jej mąż są alergikami, istnieje ryzyko, że u dziecka wystąpią zmiany skórne (AZS). Aby zapobiec tej dolegliwości, mimo, że nie ma całkowitej zgodności w tej kwestii, zaleca się unikanie spożywania:

– produktów na bazie orzechów ziemnych;
– owoców oleistych.

Gdy występuje skłonność do alergii odradza się także spożywanie jajek, ryb oraz mleka. Jeśli skłonności takie nie występują, spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może zapobiec rozwinięciu się choroby.

Dbaj o siebie

  • Nie pal papierosów, nie pij alkoholu, mocnej kawy i czarnej herbaty, bo sprzyjają pojawianiu się zaczerwienień na skórze;
  • Zrezygnuj z opalania się, ponieważ ciepło powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych;
  • Unikaj klimatyzowanych pomieszczeń, nie stosuj zwykłego mydła, chlorowanej wody i kosmetyków zawierających alkohol. Powodują wysuszenie skóry, przez co staje się ona bardziej podatna na podrażnienia;
  • Trzymaj stres na wodzy, gdyż nasila zmiany skórne. „To co dzieje się w twoim umyśle, ma wpływ na to, co dzieje się na twojej skórze”- twierdzą amerykańscy naukowcy.

Piśmiennictwo
1. Chevallier L.,”51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych”, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
2. Łysiak – Szydłowska W.,”Żywienie kliniczne. Wybrane zagadnienia”, Wydawnictwo Via Medica, Gdańsk 2000.

autor:
mgr Monika Gackowska
dietetyk, analityk medyczny
absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy

Dieta kontra atopowe kłopoty
3 (60%) 2 votes