Antyoksydanty są szeroką grupą związków chemicznych wystepujących w przyrodzie oraz posiadających właściwości neutralizowania wolnych rodników. Obecnie wiele się mówi o antyoksydantach i ich dobroczynnych właściwościach przeciw-nowotworowych, zmniejszających ryzyko cukrzycy, chorób serca oraz spowalniających starzenie organizmu.
1. Czym są wolne rodniki i na co wpływają wolne rodniki w organizmie człowieka:
-
Wolne rodniki powstają m.in. w procesie metabolizmu tlenu w organizmie, również w procesach niefizjologicznych, np. podczas kąpieli słonecznej, palenia papierosów. Namnażaniu sprzyjają procesy spalania: smażenia potraw, grillowania.
- Stres, niezdrowy tryb życia, nieprawidłowe odżywianie, zanieczyszczenie środowiska to sprzyjające okoliczności do powstawania wolnych rodników.
- Sprzyjają starzeniu się organizmu, są cząsteczkami pozbawionymi jednego lub więcej elektronów, który „kradną”, atakując cząsteczki w zdrowych tkankach organizmu. Wynikiem takiego działania jest uszkodzenie komórek (białek, DNA), konsekwencją uszczerbek na zdrowiu.
2. Do czego potrzebne są człowiekowi antyoksydanty?
- Antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów i problemów ze wzrokiem.
- Zapewniają zwiększoną odporność organizmu na infekcje.
- Pozwalają zachować młodość i piękną skórę na długo (walcząc z niszczeniem komórek).
3. Jakie jest zadanie antyoksydantów?
Antyoksydanty zajmują się „rozbrajaniem” wolnych rodników dochodzi do tego w wyniku działania antyoksydantów, czyli związków chemicznych, wykazujących właściwości neutralizowania pozbawionych elektronu cząsteczek tlenu. Działanie antyoksydantów polega na krążeniu w organizmie i dobrowolnym oddawaniu wolnym rodnikom brakującego im elektronu. W wyniku tego, ANTYOKSYDANTY zamieniają się w neutralne cząsteczki i są wydalane z organizmu.
4. Jak wzbogacić dietę w antyoksydanty? Jak zaspokoić zapotrzebowanie na antyoksydanty bez użycia suplementów?
Aby wspomóc organizm w walce z wolnymi rodnikami należy mu dostarczać ANTYOKSYDANTY zawarte w pożywieniu – głównie w postaci warzyw oraz owoców i przypraw, a także regularnie podejmować wysiłek fizyczny, który wzmacnia komórki organizmu. Do źródeł ANTYOKSYDANTÓW zaliczamy:
- Przyprawy i zioła ( cynamon, oregano, curry ).
- Aronię, czarną jagodę, jeżynę, jeżynę, czarny bez.
- Truskawki, jabłka, mandarynki.
- Kawę, herbatę zieloną.
- Czerwoną kapustę, buraki, fasolę.
- Oleje roślinne.
5. Jaka dieta powoduje niedobór antyoksydantów?
Na niedobór antyoksydantów są też narażone osoby na diecie odchudzającej – pozbawionej owoców i warzyw, stosujące środki przeczyszczające.
6. W czym są antyoksydanty?
Największe ilości antyoksydantów posiadają: większość przypraw, bez względu na to czy są świeże czy suche i zmielone, czekolada czarna półgorzka, jagody, orzechy włoskie.