Strona główna » Kurs dietetyki podstawowy » Dietetyka podstawowa - kurs na żywo - 28.06.-6.07.2025
Kurs dietetyki podstawowy
Nowość

Dietetyka podstawowa - kurs na żywo - 28.06.-6.07.2025

Zawiera moduł dla zdrowia i urody.

Kurs weekendowy od 28.06.2025 - 6.07.2025 (2 soboty i 2 niedziele)


Data rozpoczęcia kursu dietetyki : 28.06.2025, sobota godz. 9.00

Data zakończenia kursu dietetyki: 6.07.2025, niedziela godz. 15.00

Kupując kurs otrzymujesz:

Webinar na żywo
, kontakt z wykładowcą i z całą grupą.

Dostęp do zajęć na platformie Clickmeeting.com - każda osoba, która wykupi kurs, otrzyma na swój e-mail zaproszenie na webinar.

Podręcznik do kursu podstawowego - wysyłany na e-mail.

Planszę edukacyjną w formie elektronicznej - wysyłaną wraz z podręcznikiem.

Zaświadczenie ukończenia kursu MEN i Certyfikat - po zaliczeniu testu na zakończenie kursu.

Kurs będzie realizowany przy minimum 5 osobowej grupie uczestników. 

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł

Stan magazynowy: 10 szt.

Cena: 1 190,00 zł

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

Kup za darmo !!!  100 % ceny kursu dietetyki podstawowego  pokrywa Urząd Pracy. 
 

Kto może się starać się o dofinansowanie?

  • każda osoba w wieku 45 lat i powyżej – pracująca lub nie, 
  • osoba bezrobotna,
  • osoba poszukująca pracy.
Przeczytaj instrukcję , jak otrzymać pieniądze z Urzędu Pracy. I działaj !!!
  • Opis produktu
  • Szczegółowy program kursu
  • Linki (1)

Kurs dietetyki podstawowy - z modułem dla zdrowia i urody. Kurs na żywo, z zaświadczeniem MEN i certyfikatem 

alt
Plansza edukacyjna w prezencie. Sprawdź jaką możesz dostać!

Chcesz poznać sekrety tworzenia diet i jadłospisów, które nie tylko wspierają zdrowie, ale także podkreślają Twoje piękno?

Ten kurs to Twój klucz do kompleksowej wiedzy o żywieniu!

Co zyskasz, biorąc udział w kursie?

Zrozumiesz, jak składniki odżywcze wpływają na Twój organizm i nauczysz się, w jakich proporcjach powinny znaleźć się na talerzu, by zapewnić optymalne funkcjonowanie.

Dowiesz się, jak dzięki odpowiedniej diecie zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, które są coraz większym wyzwaniem współczesnego świata.

Poznasz kluczowe składniki odżywcze dla pięknej cery, mocnych włosów i zdrowych paznokci, a także dowiesz się, czego unikać, aby utrzymać je w doskonałej kondycji.

Zgłębisz normy żywienia i nauczysz się je stosować w praktyce, rozpoznając indywidualne potrzeby żywieniowe różnych osób.

Opanujesz sztukę układania lekkostrawnych jadłospisów, idealnie dopasowanych do wieku, płci, aktywności fizycznej i konkretnych potrzeb każdego.

Formuła kursu webinarowego pozwala na kontakt z wykładowcą - doświadczonym dietetykiem, na zadawanie pytań w trakcie zajęć oraz wymianę doświadczeń z innymi uczestnikami.

Kurs dietetyki jest dla wszystkich osób dorosłych, niezależnie od poziomu wykształcenia, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą dietetyką - kosmetyczek, trenerów personalnych, pracowników przedszkoli, żłobków, opiekunek osób niepełnosprawnych czy starszych, itd.

Organizacja kursu dietetyki  

Zajęcia na kursie podstawowym dietetyki prowadzimy webinarowo, na platformie Clickmeeting.com. Każdy kurs składa się z 4 webinarów realizowanych w dwie kolejne soboty i niedziele, w godzinach 9:00 – 15:00. 
Kurs obejmuje 30 godzin lekcyjnych zajęć.
Dzięki realizacji kursu na platformie Clickmeeting możesz brać udział w zajęciach bez względu gdzie się teraz znajdujszesz! Na wakacjach, w podróży czy w domu na leżaku.


Program kursu dietetyki obejmuje następujące zagadnienia:

  • Wstęp do nauki o żywieniu człowieka – 5 godz. lek.,  
  • Wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu człowieka – 5 godz. lek.,
  • Normy i zasady planowania żywienia – 5 godz. lek.,  
  • Żywienie dietetyczne – 6 godz. lek.,  
  • Żywienie dla zdrowia i urody - 3 godz. lek.,  
  • Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – 6 godz. lek.
Dzięki udziałowi w kursie nauczysz się:
  • rozpoznawać składniki odżywcze i ich znaczenie dla organizmu,

  • poznasz normy i zasady prawidłowego planowania żywienia,

  • czym są tabele wartości spożywczych i jak z nich korzystać,

  • co to jest bilans energetyczny i jak się go wylicza,

  • jakie wartości energetyczne mają poszczególne produkty spożywcze, 

  • czym są składniki odżywcze i nieodżywcze,

  • jak wyliczyć zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze,

  • co to jest równowaga kwasowo-zasadowo i jak ją zachować,

  • 10 zasad racjonalnego żywienia,

     

  • dowiesz się jakie są problemy żywieniowe Polaków i jak im zapobiegać,

  • jaka jest klasyfikacja diet i na czym polegają,

  • które i w jaki sposób składniki pokarmowe wpływają na naszą cerę, włosy i paznokcie,

  • oraz wiele innych praktycznych rzeczy z zakresu komponowania diety.


Zaświadczenia MEiN i certyfikaty wydawane po ukończeniu kursu podstawowego dietetyki
altalt
Kurs dietetyki podstawowy kończy się (obowiązkowym) testem z wiedzy teoretycznej.
Do testu uczestnik może podejść w dowolnym, dogodnym dla siebie, momencie, jednak nie dłużej niż w 30 dni po zakończeniu szkolenia.


Do zaliczenia kursu wymagana jest obecność na 80% zajęć, tj. można opuścić jeden dzień zajęć. Tylko osoby z taką frekwencją otrzymają link do testu.


Absolwenci szkolenia otrzymują zaświadczenia MEN o ukończeniu kursu, zgodnie rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 6 października 2023 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych zobacz rozporządzenie oraz certyfikaty Akademii Dietetyki wraz z programem szkolenia.

 
alt
Podręcznik do kursu podstawowego
w cenie szkolenia

Materiały szkoleniowe

Każdy uczestnik kursu podstawowego dietetyki otrzymuje autorski podręcznik, opracowany przez dydaktyków Akademii Dietetyki. Jest on wysyłany (w wersji PDF) do każdego uczestnika szkolenia indywidualnie – na adres mailowy podany w formularzu zgłoszeniowym, w tygodniu po pierwszym weekendzie zajęć.



Kolejny etap kształcenia w zakresie dietetyki – Kurs dietetyki zaawansowany.

Program kursu podstawowego dietetyki  

Cały kurs trwa 40 godzin dydaktycznych* i obejmuje następujące zagadnienia:

I. Wstęp do nauki o żywieniu człowieka

Liczba godzin: 5

Treść zajęć edukacyjnych:

  • podstawowe pojęcia
  • rola instytucji zajmujących się problematyką żywienia – WHO, IŻiŻ, Sanepid
  • podział produktów spożywczych na grupy
  • budowa i funkcje układu pokarmowego
  • rola hormonów w funkcjonowaniu organizmu człowieka
  • skóra, włosy, paznokcie 
  • antagonistyczne działanie ośrodków głodu i sytości
  • trawienie i wchłanianie składników odżywczych

II. Wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu człowieka

Liczba godzin: 5

Treść zajęć edukacyjnych:

  • bilans energetyczny organizmu
  • wartość energetyczna pożywienia
  • rola składników pokarmowych
  • białka
  • tłuszcze
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
  • cholesterol
  • węglowodany
  • błonnik pokarmowy
  • składniki mineralne
  • równowaga kwasowo – zasadowa
  • woda, bilans wodny
  • witaminy
  • składniki nieodżywcze w żywności

III. Normy i zasady planowania żywienia 

Liczba godzin: 5

Treść zajęć edukacyjnych:

  • zasady racjonalnego żywienia
  • piramidy żywienia
  • talerz zdrowego żywienia 
  • normy żywienia dla różnych grup ludności 
  • tabele składu i wartości odżywczej żywności

IV. Żywienie dietetyczne

Liczba godzin: 9

Treść zajęć edukacyjnych:

  • główne problemy żywieniowe Polaków 
  • analiza masy ciała – PPM, CPM, BMI, WHR
  • dodatni bilans energetyczny 
  • żywienie dietetyczne
  • klasyfikacja diet
  • żywienie dla zdrowia i urody

V. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Liczba godzin: 6

Treść zajęć edukacyjnych:

  • charakterystyka chorób przewlekłych niezakaźnych (cywilizacyjnych)
  • błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
  • składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 
  • sól kuchenna 
  • choroby układu krążenia
  • osteoporoza
* 1 godzina dydaktyczna = 45 minut
Pozostałe produkty z kategorii
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ