Zapraszamy do kontaktu we wszystkich miastach od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Dietetyk ma coraz więcej pracyPowrót do spisu aktualności

Dietetyk – zawód kojarzony przede wszystkim z odchudzaniem, układaniem diet. Do dietetyka najczęściej zgłaszają się osoby z nadmierną masą ciała, które chcą  poprawić swoją sylwetkę i liczą na profesjonalną pomoc. Ale czy to jedyne zajęcie w pracy dietetyka?

Motywator, edukator, opiekun…

W zależności od sytuacji, każde z tych określeń będzie opisywało dietetyka. Można być jednym z nich, jednak większość dietetyków jest każdym po trochu. Wiąże się to oczywiście z większą ilością pracy.  Otóż odchudzanie to tylko jedna z czynności, którymi zajmuje się dietetyk. Współpraca z dietetykiem przede wszystkim ma na celu zmianę nawyków żywieniowych pacjenta. Niestety nie da się tego osiągnąć podczas jednej czy dwóch wizyt. Wymaga to czasu i zaangażowania zarówno ze strony pacjenta, jak i dietetyka.

Dlatego też, gdy dietetyk już zyska nowego klienta, współpracuje z nim przez dłuższy czas. Wówczas staje się motywatorem, zachęca do wytrwania w nowych postanowieniach, ratuje w chwilach słabości. Jednak gdy doda się do siebie liczne spotkania z jednym pacjentem i pozyskiwanie nowych pacjentów – wówczas liczba godzin pracy niewyobrażalnie rośnie.

Co więcej, pojawia się coraz więcej wyników badań, które wskazują na wpływ diety na rozwój chorób. Oczywiście jest to działanie dwustronne. W zdecydowanej większości przypadków to właśnie dieta jest pierwszym elementem , który należy zmienić przy leczeniu wielu schorzeń. Prawidłowo ułożony jadłospis może znacznie poprawić komfort życia pacjenta, zmniejszyć ilość przyjmowanych leków, a nawet doprowadzić do cofnięcia zmian chorobowych i ustąpienia objawów. Rola dietetyka jako edukatora jest niezmiernie ważna, a pacjentów z chorobami dieto zależnymi nie brakuje.

Dietetyk poszukiwany

Indywidualna praca z pacjentami to tylko jedna z możliwości, jaką może zajmować się dietetyk. Osoba posiadająca wiedzę nt. żywienia jest również potrzebna przede wszystkim w szpitalach, w placówkach oświatowych (przedszkola, żłobki, szkoły), w ośrodkach opiekuńczych (sanatoria, domy pomocy społecznej ).

Prężnie rozwija się również rynek cateringu dietetycznego, umożliwiający zamawianie zestawu gotowych posiłków. Jest to tzw. dieta pudełkowa. Świeże posiłki, o konkretnej kaloryczności, w pełni zbilansowane, przygotowane pod okiem dietetyka są zamawiane przez klientów z dostawą do domu lub biura. Dla dietetyków jest to nie tylko kolejne miejsce pracy, ale również możliwość rozwinięcia swoich talentów kulinarnych i wykazania się kreatywnością w tworzeniu oryginalnych jadłospisów.

Jak widać, jest wiele miejsc, gdzie dietetyk może pracować i jeszcze więcej miejsc, gdzie obecność dietetyka jest koniecznością. Dodatkowo wielu dietetyków, jednocześnie z pracą zawodową prowadzi warsztaty edukacyjne, szkolenia, działa jako wykładowca. Wielu prowadzi własne blogi kulinarne, edukacyjne. Jeszcze inni są trenerami personalnymi lub angażują się w prace badawczo-naukowe.

Osoba, która poważnie myśli o byciu dietetykiem i chce stale się rozwijać, nie może ograniczać się jedynie do indywidualnej pracy z pacjentem we własnym gabinecie. Jednak wszystkie dodatkowe działania wymagają ogromnego nakładu pracy i poświęcenia swojego wolnego czasu.

Dietetyk ma coraz więcej pracy
3 (60%) 10 votes