Diabulimia - zaburzenia odżywiania w cukrzycy


Zaburzenia odżywiania stają się coraz bardziej powszechnym problemem, który obejmuje coraz więcej grup społecznych. Dobrze znane - anoreksja i bulimia to choroby już nie tylko dotyczące młodych nastolatek, chcących wbrew wszystkiemu schudnąć.  Nowe formy zaburzeń odżywiania dotyczą również specyficznych grup, u których występowanie wszelkich nieprawidłowości żywieniowych staje się szczególnie niebezpieczne.

  • diabulimia

Diabulimia – pojęcie powstało z połączenia dwóch słów ang.  diabetes  - cukrzyca oraz ang. bulimia -  jedno z zaburzeń odżywiania. Typowym dla bulimii zachowaniem jest prowokowanie wymiotów lub stosowanie środków przeczyszczających w celu obniżenia masy ciała. Specyficznym, dla osób chorych na cukrzycę odpowiednikiem powyższych zachowań jest pomijanie dawek insuliny. Takie postępowanie  to podstawowy element zaburzeń odżywiania  określanych diabulimią. Ta nietypowa anomalia żywieniowa dotyczy wyłącznie osób chorych na cukrzycę insulinozależną (typ I).   Diabetycy wykorzystując swoją  wiedzę dotyczącą zależności pomiędzy insuliną a przyrostem tkanki tłuszczowej świadomie chcą w ten sposób redukować swoją masę ciała [2]. Określenie diabulimia nie jest zarejestrowane jako termin medyczny.  W prasie popularnej pojawiło się ono już od 2007 roku [9].Pomimo tego, iż termin ten nie jest jeszcze bardzo rozpowszechniony sam problem tego typu zaburzeń był już opisywany i badany w latach 1970-1980 [1,6]. Z badań naukowych wynika, że diabulimia, podobnie jak w pozostałych żywieniowych chorobach psychosomatycznych dotyczy w  większości przypadków kobiet. Jest to związane z tym, że płeć żeńska bardziej przykłada uwagę do wyglądu zewnętrznego, a co za tym idzie - chcąc utrzymać zgrabną sylwetkę celowo stara się kontrolować masę ciała [2, 3].Naukowcy sugerują, że problem celowego pomijania dawkowania insuliny może dotyczyć od 15 do nawet 40% młodych diabetyków [7].

zaburzenia odżywiania w cukrzycy

Chorzy na cukrzycę typu I są „uzależnieni” od przyjmowania insuliny. Wynika to z faktu, iż ich trzustka pozbawiona jest komórek beta - dlatego też ich organizm nie jest w stanie sam wyprodukować insuliny. W celu zachowania równowagi metabolicznej hormon ten musi być dostarczany do ustroju diabetyka [4]. Zbyt niski poziom insuliny prowadzi do hiperglikemii, a następnie glikozurii i jednoczesnego spadku masy ciała. Po rozpoczęciu procesu leczenie waga zazwyczaj powraca, a chorzy w wyniku hormonoterapii muszą ciągle kontrolować i zapobiegać zbytniemu przyrostowi tkanki tłuszczowej [5].

Diabulimia, jak pozostałe anomalie żywieniowe przynosi negatywne skutki zdrowotne. W przypadku zaburzeń odżywiania występujących u diabetyków problemy te są wzmożone, gdyż u jednej osoby nakładają się dwie choroby, które prowadzą do niszczących dla organizmu efektów. Objawy i skutki diabulimii występują w zależności od długości trwania choroby, można podzielić je na trzy etapy, które obrazuje tabela 1 [8,9].

 

Tabela 1. Etapy diabulimii – objawy i konsekwencje zdrowotne

Etapy choroby

Objawy i konsekwencje zdrowotne

Etap pierwszy (początkowy)

-ból głowy

-osłabienie oraz wzmożona senność

-wysokie stężenie glukozy we krwi

-wzmożone pragnienie

-częste oddawanie moczu

Etap drugi

-nasilenie objawów występujących w etapie I

-odwodnienie organizmu

-zanik mięśni

-zmniejszenie masy ciała

Etap trzeci

-skrajne zmęczenie

-uszkodzenie nerek

-uszkodzenie wzroku prowadzące nawet do ślepoty

-nefropatia

-neuropatia obwodowa i autonomiczna

-retinopatia

-kwasica ketonowa

Diabulimia jest bardzo poważną chorobą, której nie należy bagatelizować. Osoby chore na cukrzycę muszą być świadome konsekwencji, do których prowadzi zaniedbywanie leczenia. Celowe unikanie terapii insulinozależnej może prowadzić nie tylko do utraty masy ciała, (do której dążą chorzy), ale w szczególności do bardzo poważnych skutków zdrowotnych. Zbyt długi okres pomijania dawek insuliny może w konsekwencji doprowadzić do śpiączki a nawet śmierci chorego.

Piśmiennictwo:

  1. Cantwell R., Steel J.M. (1996): Screening for eating disorders in diabetes mellitus. J.  Psychosom. Res., t. 40, 1, s. 15-20.
  2. Crow S. J., Keel P. K., Kendal D. (1998): Eating Disorders and Insulin- Dependent Diabetes Mellitus; Psychosomatics, t. 39 s. 233–243.
  3. Fairburn C. G., Cooper Z., Dolla H. A., Norman P. A., O’Connor M. E. (1991): The natural course of bulimia nervosa and binge heating disorders in young women. Arch. Gen. Psychiat., t. 57, s. 659-665.
  4. Górczyńska-Kosiorz S., Grzeszczak W., Mazur B. (2005): Klasyfikacja cukrzycy z uwzględnieniem podłoża genetycznego a badania laboratoryjne przydatne do rozpoznania zaburzeń przemiany węglowodanów, Diabet. Dośw. Klin., t. 5, 4, s. 260–272.
  5. Hasken J., Kresl L., Nydegger T., Temmed M. (2010): Diabulimia and the Role of School Health Personnel. J. School Health, t. 80, 10, s. 465- 469.
  6. Hillar J. R., Lobo M.C., Keeling R.P.(1983): Bulimia and diabetes: a potentially life-threatening combination. Psychosomatics, t. 24, 3, s. 292-295.
  7. Meltzer L. J., Johanson S. B., Prine J. M. (2001): Disordered Eating, Body Mass and Glycemic Control in Adolescents with Type 1 Diabetes. Diabetes Care, t. 26, s. 678-682.
  8. Polansky W. H., Anderson B. J., Lohrer P. A., Aponte J. E., Jacobson A. M., Cole C. F. (1994): Insulin omission in women with IDDM. Diabetes Care, t. 17, s. 1178-1185.
  9. Ruth-Sahd L. A., Schneider M., Haagen B. (2009): Diabulimia What it is and how to recognize it in critical care. Dimens. Crit. Care. Nurs. t. 28, 4, s. 147-153.

autor:
mgr inż. Wioleta Cieplak
technolog żywności spec. żywienie człowieka i nauki konsumenckie
absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

image_1.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

image_3.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

image_5.jpg

Paweł Janus

Kraków

image_20.jpg

Olga Mrawiec

Warszawa

robert-gajda.jpg

Robert Gajda

Wrocław


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...