Zapraszamy do kontaktu we wszystkich miastach od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Co potrafią absolwenci kursów dietetyki

Absolwenci naszych kursów są specjalistami, którzy posiadają wiedzę nie tylko z obszaru żywienia człowieka, ale również takich dziedzin nauki jak: biochemia, anatomia, psychologia oraz medycyny. Poniżej przedstawiamy jakie umiejętności i wiedze zdobywają absolwenci podczas trwania kursu.

Absolwent kursu podstawowego

  • Zna i stosuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki

Wie:

  • jak funkcjonuje układ pokarmowy
  • jak składniki diety wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
  • co to są hormony i jak wybrane z nich wpływają na organizm człowieka
  • Jak poszczególne składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne wpływają na organizm ludzki
  • Jak przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym poprzez właściwą dietę i tryb życia
  • jak posługiwać się normami żywienia i tabelami składu produktów spożywczych
  • jak układać i oceniać jadłospisy dzienne, dekadowe
  • jakie zagrożenia niosą ze sobą „diety cud”
  • jak stosować suplementy i czy warto po nie sięgać

Absolwent kursu zaawansowanego

Wie:

  • jak jest zbudowany i jak działa organizm ludzki
  • jak modyfikować dietę w zależności od stanu zdrowia i indywidualnie dostosowywać ją do preferencji pacjenta i jego możliwości finansowych
  • jak oceniać wybrane parametry ciała BMI, WHR, udział tkanki tłuszczowej
  • jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne organizmu PPM, CPM i określić wielkość deficytu energetycznego niezbędnego do ułożenia prawidłowej diety odchudzającej (bez efektu jo-jo)
  • jak wybrane czynniki psychiczne wpływają na powstawanie otyłości i chorób metabolicznych
  • jak efektywnie prowadzić rozmowę z pacjentem
  • jak dobierać indywidualny program treningowy w zależności od stanu zdrowia, wieku

Absolwent kursu specjalistycznego

Potrafi:

  • pokierować żywieniem osób aktywnych fizycznie
  • odpowiednio skomponować i ocenić  jadłospis indywidualny i zbiorowy dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących i dzieci
  • monitorować przyrost masy ciała w okresie ciąży
  • stosować właściwe techniki karmienia dzieci (zarówno towarzyszące karmieniu naturalnemu, jak i sztucznemu)
  • prowadzić edukację indywidualną lub zbiorową dotyczącą prawidłowych nawyków żywieniowych
  • stosować techniki pracy z „niejadkiem”
  • określić produkty wskazane i przeciwwskazane w chorobach takich jak: celiakia, nietoleracja glutenu, galaktozemia, fenyloketonuria, mukowiscydoza
  • oceniać zmiany parametrów ciała (takich jak wzrost i waga) dziecka, przeciwdziałać otyłości i wdrażać aktywność fizyczną
  • zaplanować żywienie osób starszych z uwzględnieniem interakcji żywności i leków
  • pokierować żywieniem osób z zaburzeniami pracy tarczycy
  • określić i wdrożyć zasady dietetyczne dla osób z niedożywieniem
  • zarejestrować, wyposażyć oraz wypromować gabinet doradztwa żywieniowego
Co potrafią absolwenci kursów dietetyki
4.8 (95%) 8 votes