Strona główna » Dietetyka » Dietoprofilaktyka » Antyoksydanty – najwartościowsze składniki odżywcze?

Antyoksydanty – najwartościowsze składniki odżywcze?

Data dodania: 10-06-2024

Antyoksydanty – najwartościowsze składniki odżywcze?

Antyoksydanty są szeroką grupą związków chemicznych występujących w przyrodzie oraz posiadających właściwości neutralizowania wolnych rodników. Obecnie wiele się mówi o antyoksydantach i ich dobroczynnych właściwościach przeciw-nowotworowych, zmniejszających ryzyko cukrzycy, chorób serca oraz spowalniających starzenie organizmu.
 

1. Czym są wolne rodniki i na co wpływają wolne rodniki w organizmie człowieka: 

alt

Wolne rodniki powstają m.in. w procesie metabolizmu tlenu w organizmie, również w procesach niefizjologicznych, np. podczas kąpieli słonecznejpalenia papierosów. Namnażaniu sprzyjają procesy spalania: smażenia potraw, grillowania.

Stres, niezdrowy tryb życia, nieprawidłowe odżywianie, zanieczyszczenie środowiska to sprzyjające okoliczności do powstawania wolnych rodników.

Sprzyjają starzeniu się organizmu, są cząsteczkami pozbawionymi jednego lub więcej elektronów, który „kradną”, atakując cząsteczki w zdrowych tkankach organizmu. Wynikiem takiego działania jest uszkodzenie komórek (białek, DNA), konsekwencją uszczerbek na zdrowiu.
 

2. Do czego potrzebne są człowiekowi antyoksydanty?

  • Antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów i problemów ze wzrokiem.
  • Zapewniają zwiększoną odporność organizmu na infekcje.
  • Pozwalają zachować młodość i piękną skórę na długo (walcząc z niszczeniem komórek).

3. Jakie jest zadanie antyoksydantów?

Antyoksydanty zajmują się „rozbrajaniem” wolnych rodników dochodzi do tego w wyniku działania antyoksydantów, czyli związków chemicznych, wykazujących właściwości neutralizowania pozbawionych elektronu cząsteczek tlenu. Działanie antyoksydantów polega na krążeniu w organizmie i dobrowolnym oddawaniu wolnym rodnikom brakującego im elektronu. W wyniku tego, ANTYOKSYDANTY zamieniają się w neutralne cząsteczki i są wydalane z organizmu.

alt
Podpis

4. Jak wzbogacić dietę w antyoksydanty? Jak zaspokoić zapotrzebowanie na antyoksydanty bez użycia suplementów?

Aby wspomóc organizm w walce z wolnymi rodnikami należy mu dostarczać ANTYOKSYDANTY zawarte w pożywieniu – głównie w postaci warzyw oraz owoców i przypraw, a także regularnie podejmować wysiłek fizyczny, który wzmacnia komórki organizmu. Do źródeł ANTYOKSYDANTÓW zaliczamy:

  • Przyprawy i zioła ( cynamon, oregano, curry ).
  • Aronię, czarną jagodę, jeżynę, jeżynę, czarny bez.
  • Truskawki, jabłka, mandarynki.
  • Kawę, herbatę zieloną.
  • Czerwoną kapustę, buraki, fasolę.
  • Oleje roślinne.
 

5. Jaka dieta powoduje niedobór antyoksydantów?

Na niedobór antyoksydantów są też narażone osoby na diecie odchudzającej – pozbawionej owoców i warzyw, stosujące środki przeczyszczające.

alt
Źródła antyoksydantów

6. W czym są antyoksydanty?

Największe ilości antyoksydantów posiadają: większość przypraw, bez względu na to czy są świeże czy suche i zmielone, czekolada czarna półgorzka, jagody, orzechy włoskie.



Interesują Cię Antyoksydanty i ich źródła w diecie? Chciałabyś/Chciałbyś mieć ściągę z produktami zawierającymi antyoksydanty?
Zajrzyj do naszego działu PLANSZE EDUKACYJNE.

Znajdziesz tam planszę z Antyoksydantami i inne przydatne ikonografiki.

 

alt
Kliknij w planszę








Piśmiennictwo

  1. Jurzak M., Kadzik-Wasyl M., Wpływ hormonów na starzenie się skóry, W: Stan skóry wykładnikiem stanu zdrowia, wyd. Oficyna Wydawnicza AFM, Kraków 2012.
  2. Tracz J., Kaj K., Skóra nie lubi wolnych rodników, Post Kosmetologii 2010.
  3. Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M., Antyoksydanty
    a reaktywne formy tlenu, Bromat Chem Toksykol 2010.
  4. Sieniawska E., Losy roślinnych antyoksydantów w organizmie ludzkim, Post Fitoterapii 2012.
  5. Sadowska A, Żebrowska-Krasuska M, Świderski F, Przeciwutleniacze
    w żywności, Post Techn Przetw Spoż 2012.
  6. Bojarowicz H., Płowiec A., Wpływ witaminy A na kondycję skóry, Probl Hig Epidemiol 2010.
  7. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E,  Chemik 2014.
  8. Lebiedzińska A., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P., Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C, Bromat Chem Toksykol 2012.
  9. Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, Post Hig Med Dosw (online) 2015.
  10. Mitek M., Gasik A., Polifenole w żywności Właściwości przeciwutleniające, Przem Spoż 2007.
  11. Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Med Rodz 2011.
  12. Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Med Rodz 2011.
  13. Nowak A., Zielonka J., Turek M., Klimowicz A., Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, Post Fitoterapii 2014.
  14. Ambrożewicz E., Zapora E., Szczepaniak M., Wnuczko K., Dziakowska I., Skrzydlewska E., Porównanie działania czarnej i zielonej herbaty na komórki śródbłonka, Bromat Chem Toksykol 2010.
  15. Całka J., Zasadowski A., Juranek J., Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty, Bromat Chem Toksykol 2008.
  16. Sielecka M., Pachołek B., Zagórska A., Właściwości przeciwutleniające wybranych herbatek będących suplementami diety, ŻNTJ 2010.
  17. Kopeć A., Piątkowska E., Leszczyńska T., Bieżanowska-Kopeć R., Prozdrowotne właściwości resweratrolu, ŻNTJ 2011.
  18. Sinkiewicz W., Czerwone wino, procyjanidy, resweratrol i długowieczność, Kardiol Dypl 2010.
  19. Pieszka M., Szczurek P., Ropka-Molik K., Oczkowicz M., Pieszka M., Rola resweratrolu w regulacji metabolizmu komórkowego, Post Hig Med Dosw (online)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Dietoprofilaktyka
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ