akademia dietetyki

Żywność funkcjonalna - programowana


Obecnie człowiek stawia coraz większe wymagania producentom żywności. Ludzie chcą aby spożywane przez nich produkty nie tylko zaspokajały ich głód ale również oddziaływały korzystnie na ich organizm.  Na rynku spożywczym pojawia się więc żywność mająca konkretne właściwości tzw. żywność funkcjonalna.

  • żywność nowej generacji

Żywność  Funkcjonalna – pojęcie to zostało wprowadzone po raz pierwszy w Japonii w 1991 roku. Produkty, które zaliczane są do tego rodzaju żywności powinny spełniać konkretne wymagania. Oprócz dostarczania do organizmu cennych wartości odżywczych muszą  korzystnie oddziaływać  na stan zdrowia, samopoczucie lub zmniejszać  ryzyko chorób [3].

Prozdrowotne właściwości żywności muszą być poparte i udowodnione badaniami naukowymi. Funkcjonalność ta jest określana za pomocą pewnych wskaźników tzw. markerów, poprzez które można uzasadnić pozytywne działanie na organizm badanych  składników żywności [2].  Poza tym, że żywność funkcjonalna  jest przydatna ze względów zdrowotnych powinna także zachowywać formę tradycyjnej żywności. Wykluczone jest aby występowała  pod  postacią tabletek, proszków, zawiesin czy też pastylek. Ponadto naukowcy zakładają, że korzystny wpływ na organizm człowieka nie może wynikać z nadmiernego spożywania tego typu żywności ale z przyjmowania zwyczajowych ilości w codziennej diecie [6,7].

Co odpowiada za korzystne działanie żywności funkcjonalnej?

Za prozdrowotność omawianej żywności odpowiadają w szczególności występujące w niej substancje bioaktywne. Zaliczamy do nich m.in. [1,7]:

żywność funkcjonalna

-błonnik pokarmowy

-niektóre białka

-kwasy tłuszczowe wielonienasycone

-oligosacharydy

-bakterie fermentacji mlekowej

-witaminy antyoksydacyjne

-fitozwiązki

-cholina, lecytyna

Żywność funkcjonalna określana jest również żywnością projektowaną do zaspokojenia konkretnych wymagań organizmu (designer foods, tailored foods). Można spotkać ją w formie tradycyjnej lub technologicznie modyfikowanej. Do produkcji żywności projektowanej tradycyjnej wykorzystywane są zazwyczaj metody klasyczne. Surowce niezbędne do jej wyrobu pochodzą natomiast ze specjalnych hodowli i upraw wymagających odpowiednich warunków lub uzyskuje się je poprzez selekcję odmian albo modyfikacje biotechnologiczną. Wszelkie wymienione wyżej zabiegi przeprowadzane są w celu regulacji w surowcu ilości substancji pożądanych i niepożądanych.
 

Żywność projektowaną technologicznie modyfikowaną uzyskujemy z kolei poprzez:

- wzbogacenie w cenne substancje bioaktywne

- właściwe dobieranie składników

- zmniejszanie ilości lub całkowite usunięcie niezdrowych i niepotrzebnych składników takich jak np. cholesterol, cukier, sól

- usunięcie antyżywieniowych substancji  i  dostarczenie elementów działających synergicznie mając na celu poprawę przyswajalności pożądanych składników

żywność wzbogacona

Żywność funkcjonalna w większości przypadków ma działanie wielokierunkowe. Możemy wyróżnić jednak trzy typy żywności ze względu na zakres działania:

1. Wspomagająca leczenie,  wpływająca na zahamowanie zmian chorobowych lub zmniejszająca ryzyko wystąpienia chorób np. chorób układu krążenia, osteoporozy, alergii, cukrzycy, chorób nowotworowych, zaburzeń ze strony układu pokarmowego.

2. Dostarczająca potrzebnych składników odżywczych w okresie zwiększonego zapotrzebowania na nie, jest to żywność skierowana np. dla kobiet będących w ciąży, sportowców, osób w okresie wzrostu lub rekonwalescencji.

3. Żywność wpływająca na poprawę samopoczucia i zwiększająca wydajność psychofizyczną.

W obecnej dobie rynek żywności funkcjonalnej ulega coraz szybszemu rozwojowi. Szczególnie w krajach wysokorozwiniętych panuje moda na zdrowy styl życia, ludzie jak najdłużej chcą zachować zdrowie i piękny wygląd. W związku z czym na rynku pojawia się coraz więcej żywności o specjalnym działaniu mającej na celu sprostać coraz to liczniejszym wymaganiom stawianym przez konsumentów [5].

Piśmiennictwo:

  1. Antosiewicz I (1997): Żywność o określonych funkcjach prozdrowotnych – żywność funkcjonalna na tle doświadczeń japońskich. Żywność, Żywienie a Zdrowie, t. 4, s.346–352.
  2. Cygan P., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F. (2003): Żywność funkcjonalna przyszłość, perspektywa, trendy. Przemysł Spożywczy, t. 57, nr 3, s. 12-15.
  3. Diplock A. Aggett P, Ashwell M, Bornet, F, Fern E, Roberfroid M. (1999):. Scientific concepts of functional foods in Europe – Consensus Document. Br. J. Nutr. t. 81, s. 1-27
  4. Hawkes C. (2004): Nutrition labels and health claims, the global regulatory environment. WHO.
  5. Janicki A.(2001): Żywność funkcjonalna – potrzeba żywieniowa czy promocja nowych wyrobów. Bezpieczna Żywność., t.1.
  6. Scientific Concepts of Functional Foods in Europe. Consensus Document. Br J Nutr (1999), t. 81, s. 1–S27.
  7. Świderski F (red.) (1999): Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT,  s. 28–32, 229–245,260–285,m 297–299.

autor:
mgr inż. Wioleta Cieplak
technolog żywności spec. żywienie człowieka i nauki konsumenckie
absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź