akademia dietetyki

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI


Technologia żywności jest obszerną dyscypliną naukową zajmującą się opracowaniem nowych produktów żywnościowych i technologii jej produkcji. Poniższe artykuły zawierają naukowo udowodnione nowe informacje dotyczące nie tylko samej technologii produkcji żywności ale jej spojrzenia na zdrowe żywienie człowieka. 

  • Technologia i biotechnologia żywności i żywienie człowieka

Baza wiedzy jest współfinansowana przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej 
w ramach Rządowego programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych

Mięso z probówki - czy laboratorium zastąpi masarnie?

Mięso towarzyszy człowiekowi praktycznie od zawsze. Zawsze stanowiło synonim bogatego posiłku, docenianego nawet przez naszych prehistorycznych przodków.

Wzbogacanie żywności - trend żywieniowy

Powszechne są reklamy cukierków czy lizaków wzbogacanych w witaminy, jodowanej wody mineralnej i serków z wapniem. Czy rzeczywiście takie produkty są potrzebne?

Futurystyczny suplement - Soylent

W miarę jak upowszechniały się różnorodne diety, powstawały również pomysły jak stworzyć najbardziej optymalne żywieniowo posiłki przy minimalnym nakładzie pracy i pieniędzy.

Żywność funkcjonalna - programowana

Obecnie człowiek stawia coraz większe wymagania producentom żywności. Ludzie chcą aby spożywane przez nich produkty nie tylko zaspokajały ich głód ale również oddziaływały korzystnie na ich organizm. 

Janowe, strąkowe jest zdrowe – czyli kilka słów o chlebie świętojańskim 

Szarańczyn strąkowy, drzewo karbowe, karob, ceratonia (Certonia siliqua L.) nazywana także chlebem świętojańskim, dawniej zaliczany był do brezylkowatych, obecnie wchodzi w skład odrębnej grupy bobowatych.

Jak w pełni wykorzystać wartość odżywczą wybranych produktów spożywczych

W obecnych czasach kładziony jest coraz większy nacisk na edukację żywieniową. Świadczą o tym ogólnopolskie programy mające na celu zwiększenie świadomości Polaków odnośnie spożywanych pokarmów. 

Prozdrowotne właściwości serwatki – niedocenianego skarbu

Obecnie nowe technologie umożliwiają rozdzielenie i pozyskanie z serwatki frakcji białek serwatkowych. Proces ten otwiera nowe możliwości wykorzystania serwatki w diecie codziennej, a także w różnorodnych procesach biotechnologicznych.

Nabici w PET

W 1941 r. w laboratoriach brytyjskiej firmy Calico Printers' Association opracowano nowy materiał do produkcji włókien syntetycznych – PET. Inaczej tereftalan etylenu, termoplastyczny polimer z grupy poliestrów o szerokim zastosowaniu w przemyśle tekstylnym i opakowaniowym.

Walory odżywcze suszonych owoców

Suszenie owoców stanowi prostą i tanią formę przedłużania trwałości żywności. W czasie szeregu tych działań siłą rzeczy dochodzi do zniszczenia wielu cennych składników i korzystnych właściwości.

Esencja smaku

Jeszcze kilkanaście lat temu istnienie smaku umami, określanym jako piąty smak było tylko przypuszczeniem, dziś to niepodważalny fakt. 

owoce w misce

Straty walorów odżywczych warzyw i owoców

Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest dobrze zbilansowana dieta. Jednak wiele artykułów spożywczych, które znajdują się w naszej diecie ma formę przetworzoną.

« Powrót do strony głównej

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź