akademia dietetyki

Śniadania - wątpliwa konieczność u szczupłych?


Istnieje przekonanie, podzielane przez większość specjalistów, iż śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nawet nasze babcie zwykły mówić, w kontekście hierarchii posiłków, o śniadaniu królewskim, obiedzie książęcym a kolacji żebraczej. Jak widać, istotność spożywania śniadań w kontekście zachowania zdrowia, należy do wiedzy powszechnej. Celem artykułu jest ocena związku przyczynowo - skutkowego pomiędzy regularnym spożyciem śniadań a równowagą energetyczną w kontekście zdrowia człowieka. 

  • rodzinne zdrowe śniadanie

Spotyka się, w prasie fachowej, artykuły sugerujące, iż powiązanie istotności porannego posiłku ze stanem odżywienia jest zaledwie przypuszczeniem [1]. Istnieją jednak, badania epidemiologiczne wskazujące, iż okazjonalne spożywanie śniadań powiązane jest z zwiększonym ryzykiem otłuszczenia, cukrzycy oraz chorób serca [2]. Niejednokrotnie jednak, taki wynik wiązał się z faktem, że osoby jedzące śniadania prowadzą zdrowszy tryb życia. Piją mniej alkoholu, spożywają mniej tłuszczu, są aktywni fizycznie oraz stronią też od tytoniu[3]. Śniadanie zdaje się bardziej wyrastać na elementem zdrowego trybu niż na przeważający determinant zachowania zdrowia.

śniadanie tosty

W ramach badania The Batch Breakfast Procejct (2010-2013) grupa naukowców pod przewodnictwem Bettsa starała się ujawnić wpływ śniadania na adaptacje metaboliczne [4]. Oceniano zarówno parametry antropometryczne, jak i spoczynkową przemianę materii, termogenezę związaną z wysiłkiem fizycznym, reakcję glikemiczną oraz pobór energii z pożywieniem. Do badania zakwalifikowano szczupłe kobiety (n=21) i mężczyzn (n=12) z terenów wschodniej Anglii, będących w wieku 21-60 lat. Wszyscy respondenci musieli spełnić rygorystyczne kryteria włączenia do badania. Przez okres sześciu tygodni badani byli monitorowani pod kątem spożywania energii (dzienniki żywieniowe) oraz jej wydatkowania (rejestratory elektryczne). W czasie obserwacji badacze klasyfikowali ludzi zgodnie z ich wstępnymi przyzwyczajeniami. Na tej podstawie powstały dwie grupy: śniadaniowa - spożywająca codziennie więcej, lub mniej niż 700kcal przed godziną 12.00, gdzie połowa tych kalorii musiała być zjadana w przeciągu 2 godzin od pobudki; oraz grupę pomijającą śniadania, dla której pierwszy posiłek przypadał dopiero po 12.00. Szczegółowe badania antropometryczne i biochemiczne wykonano na początku i po 6 tygodniach obserwacji.

W przeciwieństwie do tego, co należałoby się spodziewać, nie odnotowano metabolicznych adaptacji do śniadania (choćby zwiększenia podstawowej przemiany materii). Jedynie termogeneza związana z wysiłkiem fizycznym była wyraźnie wyższa w grupie śniadaniowej. Prawdopodobnie jednak, było to bardziej związane z międzygrupową różnicą w porannej aktywności fizycznej.

śniadanie jogurt z płatkami

Poczyniono za to obserwacje zwiększenia poboru energii w drugiej części dnia, wśród członków grupy nie spożywającej śniadania. Mimo tego, że różnica była nie wielka dało się wyraźnie oznaczyć.

Ponadto nie ujawniono żadnego negatywnego wpływu na układ krążenia. Wszystkie biochemiczne wskaźniki stanu wydolności krążeniowej nie różniły się między grupami. Masa ciała, czy też otłuszczenie badanych nie wykazywało różnic, zarówno na początku badania jak i pod koniec. Zauważono jedynie, iż popołudniowe i wieczorne glikemie były bardziej stabilne w grupie śniadaniowej.

Na podstawie powyższych danych można stwierdzić, iż nie ma absolutnej konieczności przymuszania osób szczupłych do zjadania śniadania zaraz po przebudzeniu. Jednak w grupie osób otyłych, czy też obciążonych chorobami dietozależnymi  trzeba traktować regularne jedzenie śniadań jako nieodzowny element wprowadzania zdrowego stylu życia.

 

Piśmiennictwo:

1. Casazza K, Fontaine KR, Astrup A, Birch LL, Brown AW, Bohan Brown MM, Durant N, Dutton G, Foster EM, Heymsfield SB, et al. Myths, presumptions, and facts about obesity. N Engl J Med 2013;368: 446–54.

2. Barton BA, Eldridge AL, Thompson D, Affenito SG, Striegel-Moore RH, Franko DL, Albertson AM, Crockett SJ. The relationship of breakfast and cereal consumption to nutrient intake and body mass index: the National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study. J Am Diet Assoc 2005;105:1383–9.

3. Duval K, Strychar I, Cyr MJ, Prud’homme D, Rabasa-Lhoret R, Doucet E. Physical activity is a confounding factor of the relation between eating frequency and body composition. Am J Clin Nutr 2008; 88:1200–5.

4. James A Betts, Judith D Richardson, Enhad A Chowdhury, Geoffrey D Holman, Kostas Tsintzas, and Dylan Thompson. The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. Am J Clin Nutr2014;100:539–47.

autor:
mgr Paweł Janus
fizjoterapeuta, dietetyk
absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie
absolwent Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź