akademia dietetyki

Slow food – ratunkiem kuchni regionalnej


Postępująca globalizacja doprowadziła do tego, że praktycznie w każdym zakątku świata możemy dostać to samo danie, tak samo szybko i smacznie. Ale co z kuchnią regionalną? Czy wszechobecne fast foody wygrają walkę o nasze podniebienia?

  • tradycyjna żywność

W 1986 roku w pobliżu Schodów Hiszpańskich w Rzymie, popularnego miejsca wśród turystów, władze miasta chciały otworzyć kolejną w mieście restaurację sieci McDonald’s. Spotkało się to ze zdecydowanym sprzeciwem znacznej grupy aktywistów, na czele której stanął Carlo Petrini. Założył on organizację Arcigola, która stała się podstawą do uformowania międzynarodowego ruchu będącego alternatywą dla fast foodów. Tak powstał ruch Slow Food, którego manifest został podpisany w 1989r w Paryżu przez przedstawicieli 15 krajów z całego świata.

żywność regionalna slow food

Ideą ruchu Slow Food jest zachowanie tradycyjnej, regionalnej kuchni i zachęcanie do hodowli roślin i zwierząt charakterystycznych dla lokalnego ekosystemu. Jako cele tego ruchu określa się promowanie zrównoważonej produkcji żywności i lokalnych małych przedsiębiorstw oraz równoczesne propagowanie działań politycznych skierowanych przeciwko globalizacji produkcji żywności.

Ideą ruchu Slow Food jest zachowanie tradycyjnej, regionalnej kuchni i zachęcanie do hodowli roślin i zwierząt charakterystycznych dla lokalnego ekosystemu. Jako cele tego ruchu określa się promowanie zrównoważonej produkcji żywności i lokalnych małych przedsiębiorstw oraz równoczesne propagowanie działań politycznych skierowanych przeciwko globalizacji produkcji żywności.

Obecnie organizacja Slow Food składa się z ponad 100 000 członków w ponad 150 krajach. W każdym państwie członkowskim istnieje złożona struktura organizacyjna zaangażowana w promocję lokalnych rzemieślników, rolników i potraw poprzez m.in. organizowanie regionalnych imprez, na których można spróbować takich specjałów i spotkać się z ich producentami. 

żywność tradycyjna slow food

Jak określono w manifeście Slow Food, wszyscy ludzie mają prawo do dobrego, czystego i jasno pozyskanego jedzenia. Dobre, oznacza produkt wysokiej jakości, pełny wyraźnego smaku. Czyste w znaczeniu naturalnego procesu produkcji i dostarczenia, a jasno pozyskane odnosi się do adekwatnej ceny i traktowania zarówno producenta jak i konsumenta. W swojej misji organizacja Slow Food realizuje szereg celów, m.in.:

- rozwijanie projektu „Arka Smaku” dla każdego ekoregionu, który został powołany do odbudowy bioróżnorodności regionalnej,

- tworzenie organizacji obywatelskich „Praesidia”, które mają propagować ruch w społeczeństwie

- utworzenie i utrzymywanie banków nasion roślin odmian pierwotnie uprawianych w danym regionie, a obecnie nie wykorzystywanych do upraw przemysłowych, w celu zachowania bioróżnorodności

- ochrona i promowanie lokalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych, razem z ich tradycyjnym sposobem wyrobu (przepisy i receptury)

- organizowanie imprez promujących specjały kuchni regionalnej, jak również ich wytwórców

- propagowanie działań edukacyjnych z zakresu szeroko pojętego  przemysłu żywnościowego (np. wystąpienia dotyczące ryzyka związanego z fast foodami, rolnictwem komercyjnym, monokulturami rolniczymi, nauczanie technik ogrodniczych w szkołach i więzieniach)

- zaangażowanie polityczne, głównie poprzez lobbowanie na rzecz zmian w polityce rolnej, mających na celu wsparcie dla farm organicznych, farm rodzinnych lub zaniechanie stosowania modyfikacji genetycznych żywności i używania pestycydów.

tradycyjna żywność regionalna

Do Polski ruch Slow Food zawitał  4 grudnia 2002r. Pierwszy ośrodek Slow Food powstał w Krakowie. Obecnie w każdym dużym mieście możemy znaleźć  miejsca propagujące ten ruch. Spowolnione rozprzestrzenianie się ruchu Slow Food w Polsce pod koniec lat 90. XXw prawdopodobnie było spowodowane ciągłymi zmianami w mentalności ludzi, kiedy to zdecydowanie większą popularnością cieszyły się wpływy kultury zachodniej. Obecnie ten trend się zmienia i ludzie coraz bardziej świadomie sięgają po dobra charakterystyczne dla danego regionu, traktując to jak swego rodzaju ekskluzywny towar.

Pierwszym produktem, wybranym do szczególnej ochrony i promocji przez organizację jest oscypek produkowany przez baców. Wśród innych chronionych polskich produktów znajdują się również:

- znana w Małopolsce czerwona krowa, będąca pod opieką ojców cystersów ze Szczyrzycu,

- sery (bundz owczy, bundz krowi, bryndza, gołka, sidziński ser, świeże sery kozie, ser twarogowy)

- wędliny (kiełbasa lisiecka, królewska, wątrobiana, polędwica w ziołach)

- alkohole (wino jabłkowe, miody pitne, nalewki, piwo żywe)

- pieczywo

- miody

- soki

- przetwory (powidła, konfitury, syropy, ogórki konserwowe, śliwka w occie, ćwikła z chrzanem,

- oleje

- ciasta i ciasteczka (owsiane, florentynki, babki drożdżowe, placek z maślaną kruszonką).

Slow Food

Wytwórcy wyselekcjonowanych produktów otrzymują wsparcie promocyjne od organizacji, co bardzo często oznacza nowe możliwości dla rodzinnych biznesów.

Podobnie sytuacja ma się z restauracjami, które zostają wyróżnione czerwonym ślimakiem – logiem organizacji Slow Food. Oznaczenie to zyskują lokale, w których klient może delektować się tradycyjną polską kuchnią jak i przysmakami z całego świata.

Oprócz szeroko zakrojonej promocji lokalnych rarytasów i tradycji kulinarnych, organizacja Slow Food jest znana z propagowania kultury spożywania żywności, czyli celebrowania i delektowania się posiłkami zamiast szybkiego napełniania żołądków, zgodnie z zasadą „jeść dla przyjemności, a nie odżywiać się”. Jako alternatywa dla fast foodów, jak grzyby po deszczu powstają lokale typu „Slow Food”, w których można zjeść coś smacznego i pożywnego. I jak pokazuje ich rosnąca popularność, konsumenci zgadzają się z tym podejściem.

Obecnie ludzie są bardziej niż kiedykolwiek świadomi tego co trafia na ich talerze. Dlatego idea szybkiego, nie zawsze zdrowego posiłku nie spełnia już oczekiwań przeciętnego konsumenta. Propagowanie tego co jest blisko, tego co było sprawdzone już przez pokolenia jest szansą na zachowanie wyjątkowości każdego regionu na świecie. 

Piśmiennictwo:

  • C.Gazzoli „Eat it or Lose it: promoting and preserving real British food”; The Ecologist
  • K.Severson „Slow Food Savors Its Big Moment”, The NY Times; 23.07.2008
  • Meneley „Extra Virgin Olive Oil and Slow Food”, Trent University; Antropologica 46 (2004) 165-175.
  • S.Pigott „Goosnagh cake, sea lavender honey, medlar butter - forgotten foods making a comeback”; The Independent, 30.05.2014
  • www.slowfood.com – oficjalna strona organizacji
  • www.slowfood.pl – oficjalna strona polskiej organizacji

autor:
Marta Hubisz
biotechnolog
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź