akademia dietetyki

Otyłość u dzieci - jak zapobiegać?


Profilaktyka otyłości jest bardzo złożona. Jednak pewne podstawowe zasady żywienia dzieci pozwalają uniknąć dodatniego bilansu energetycznego, a dzięki temu uchronić je przed nadmiernym przyrostem masy ciała i licznymi chorobami w przyszłości.

  • dziecko i hamburger

Częstość posiłków

Wykazano odwrotnie proporcjonalny związek między liczbą posiłków w ciągu dnia a rozwojem otyłości u dzieci. Wniosek jest pozornie paradoksalny – im mniej posiłków dziecko zjada, tym większa szansa, że będzie otyłe! Ma to jednak swoje uzasadnienie w procesach metabolicznych. Regularne spożywanie posiłków powoduje względnie stabilne stężenie glukozy we krwi, bez dużych wahań, dzięki czemu mniejsze też są wahania w poziomie insuliny. Organizm nie nastawia się na „tryb oszczędny”, nie gromadzi zapasów, nie spada podstawowa przemiana materii. Dziecko zdecydowanie rzadziej odczuwa silny głód, nie kuszą go więc aż tak bardzo wysokokaloryczne przekąski. W Polsce zaleca się, aby dzieci jadły minimum cztery, a najlepiej pięć posiłków dziennie – trzy główne (śniadanie, obiad i kolacja) i dwa mniejsze (II śniadanie i podwieczorek).

 

dziecko je śniadanie

Spożywanie śniadań

Dzieci absolutnie nie powinny opuszczać tego posiłku. Wykazano, że dzieci i młodzież spożywające śniadania są mniej narażone na ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, a także mają niższe BMI w porównaniu z rówieśnikami, którzy śniadań nie jedzą. Stwierdzono, że dzieci opuszczające śniadania częściej wybierają bogatotłuszczowe przekąski. Może to być spowodowane tym, że pominięcie pierwszego posiłku wywołuje zwiększony apetyt w ciągu dnia, a więc pokusę sięgnięcia po wysokokaloryczne produkty. Wilczy głód często kończy się przejadaniem, które prowadzi do zwiększonego spożycia energii. Jeśli dziecko jest niechętne do jedzenia śniadania, to przekonywanie go należy zacząć wieczorem, od wcześniejszej kolacji i odpowiedniej pory kładzenia się spać. Wyspane i z pustym żołądkiem chętniej zje poranny posiłek.

rodzinny obiad

Rodzinne, domowe obiady

Rolę miłej atmosfery i towarzystwa przy stole podkreślano od lat, choć przy obecnym tempie życia chyba nieco o tym zapomniano. Tymczasem badania dowodzą, że częstotliwość rodzinnych posiłków jest odwrotnie proporcjonalna do występowania nadwagi, a także wpływa pozytywnie na zachowania socjalne dzieci i młodzieży. Warto więc poświęcić czas na przygotowanie wspólnego obiadu, zamiast zezwalać dzieciom na zakup posiłku we własnym zakresie. Chętnie wybierane przez młodzież dania typu fast food ewidentnie sprzyjają otyłości. Charakteryzują się wysoką gęstością energetyczną, dużą zawartością tłuszczu, a niską - witamin i błonnika pokarmowego. Zwykle są bogate w sód, który jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, a podawane do nich napoje obfitują w cukier sprzyjający otyłości i próchnicy zębów.

 

dziecko je

Przekąski

Dziecko nie powinno spożywać zbyt wiele pomiędzy posiłkami, gdyż nie będzie miało wtedy apetytu na pełnowartościowe dania. Niebezpieczne są zwłaszcza przekąski o wysokiej gęstości energetycznej, takie jak chipsy, paluszki, batony, wafle przekładane masą czy ciastka. Spożywane są często niemalże bezwiednie, przy okazji oglądania telewizji lub grania na komputerze. Prawie niezauważalne, wnoszą nierzadko duże ilości energii do diety dziecka. Nie oznacza to, że należy całkowicie zrezygnować z jakichkolwiek przekąsek. Można zaproponować dziecku pokrojone warzywa, owoce, orzechy czy nawet domowe ciasteczka owsiane. Nie mogą one jednak zastąpić głównego posiłku i nie powinny być spożywane podczas wykonywania innych czynności.

Piśmiennictwo:

1. Gawęcki J (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, wyd. PWN, Warszawa 2010.

2. Jarosz M (red.), Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.

3. Mazur A, Rola czynników zależnych od diety odpowiedzialnych za rozwój otyłości u dzieci – stanowisko Komitetu Żywienia ESPGHAN, Stand Med, Pediatr 2013;11(1)supl.2;37-42.

autor:
Agata Jagielska
dietetyk
absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź