akademia dietetyki

Nowe metody badania składu ciała - BIA, DEXA


Metody pośrednie szacowania składu ciała umożliwiają przeprowadzenie analizy na osobniku żywym, co prawda są mniej dokładne niż pomiary bezpośrednie (ilościowa ocena tkanek w badaniu sekcyjnym), za to ich użyteczność rekompensuje klinicyście większy zakres błędu pomiarowego. Najpopularniejszym badaniem antropometrycznym jest ocena grubości fałdów skórno- tłuszczowych. Najlepiej charakteryzującymi otłuszczenie są fałdy: na ramieniu, pod łopatką i na brzuchu powyżej talerza biodrowego.

  • badanie składu ciała

Inną metodą, pozwalającą określić względną ilość tkanki tłuszczowej, jest ocena rentgenograficzna. Na zdjęciach RTG wykonanych techniką miękką, widoczne są rozdzielone cienie trzech tkanek: kostnej, mięśniowej i tłuszczowej. Badanie polega na pomiarze liniowym ich szerokości. Metoda choć dokładna nie przyjęła się z uwagi na czasochłonność i konieczność obciążenia pacjenta dawką szkodliwego promieniowania rentgenowskiego. Absorpcjometria promieniowania X o dwóch energiach (DXA) jest metodą wykorzystującą zjawisko osłabiania wiązki promieniowania jonizującego, przechodzącego przez tkanki o różnej gęstości. 

badanie DEXA

Komórki człowieka składają się z pierwiastków chemicznych o różnej proporcji, z których każdy kolejny cechuje się inną liczbą atomową (lm). Wiąże się to z  odmiennym pochłanianiem promieniowania. Na przykład węgiel o lm = 6 (główny atom tworzący materię ożywioną) pochłania znacznie mniej promieniowania rentgenowskiego niż ołów o liczbie atomowej 82 [2].

 

Za pomocą DXA ocenić można gęstość mineralną kości, zwartość procentową tłuszczu, oraz masę ciała. Metoda ta odnosi wyniki pomiaru osobnika do wyników populacji z której pochodzi. Dokładność pomiaru maleje wraz z wzrostem masy ciała badanego (powyżej 100kg), zaś graniczna masa ciała jaką można zanalizować wynosi ok. 130kg. Jest to wynikiem coraz większych rozbieżności pomiędzy populacyjnymi tabelami danych referencyjnych a cechami pacjenta lub problemami natury technicznej[3].

Najprostszą metodą stosowaną do oceny składników tkankowych ciała jest metoda bioimpendancji elektrycznej (BIA). Zasadniczym urządzeniem pomiarowym jest w tej metodzie specjalny analizator który za pomocą elektrod mierzy oporność, a dokładnie dwie jej składowe rezystencję i reaktancje. Rezystencja to nic innego jak opór Ohma, korelujący wprost proporcjonalnie z objętością ciała oraz odwrotnie proporcjonalnie z całkowitą wodą w ciele. Dokładność oszacowania zawartości wody w zależności od urządzenia waha się w okolicach 1,5%. Pomiar reaktancji (oporu biernego) służy do określania masy komórkowej. Relacja pomiędzy rezystencją a reaktancją określa tzw. kąt fazowy, kąt ten rośnie ze wzrostem ilości błon komórkowych , a maleje, gdy zwiększa się ilość tłuszczu, białek oraz wody z elektrolitami. Analizator we współpracy z komputerem po wprowadzeniu danych takich jak wiek, płeć, wzrost, aktywność fizyczna jest wstanie oszacować podstawowe informacje o składzie ciała [4] 

badanie BIA

BIA jest dobrym narzędziem pomiarowym dla szacowania procentowej zawartości tłuszczu w zakresie normy. Wykazuje jednak tendencje do przeszacowywania wyników pomiarów osób szczupłych, oraz niedoszacowania wyników osób otyłych w porównaniu do badania DEXA- złotego standardu [5]. Z kolei sprawdzając zdolność do wychwytywania zmian tkankowych w procesie odchudzania, bioimpendacja  w porównaniu do DEXA, znacząco zawyża masę tkanki beztłuszczowej oraz zaniża masę tkanki tłuszczowej [6].

 

Dla przykładu, w stosunku do złotego standardu – badania DEXA (Dual Energy X-ray Absoptiometry), zdolność BMI do wykrywania osób rzeczywiście nie otyłych kształtuje się na poziomie nawet 100% przy dosyć niskiej zdolności, rzędu 13% [7], do wykrywania osób prawdziwie otyłych.

wydruk badanie TANITA

typ budowy– standardowy

płeć– mężczyzna

wiek– 20 lat

wysokość ciała– 185 [cm]

ciężar ciała– 101,4 [kg]

BMI– 29,6 [kg/m2]

BMR– Basic Metabolic Rate- podstawowa przemiana materii– 2256 [kcal]

opór– 435 Omów

zawartość procentowa tkanki tłuszczowej– 23,1 [%]

ciężar tkanki tłuszczowej– 23,4 [kg]

FFM– tkanka aktywna– 78 [kg]

TBW– całkowita zawartość wody– 57,1 [kg]

FAT%– zakres normy procentowej zawartości

FAT MASS– norma ciężaru tkanki tłuszczowej

Ryc. 2. Wydruk z analizatora B.I.A. Tanita TBF-300 (Źródło: materiał własny)

Piśmiennictwo:

1. Wattanapenpaiboon N., Lukito W., Strauss B.J.G. et al.: Agreement of skinfold measurement and bio-electrical impedance analysis (BIA) methods with dual energy X-ray absorptometry (DEXA) in estimating total body fat in Anglo-Celtic Australians. In. J. Obes. 1998, 22, 854.

2. Działanie technologii DEXA - PID Polska, url: www.pidpolska.pl/userfiles/ dexa_technology_pl.pdf, [dostęp: 28.11.2014].

3. Kucharska, K., et al. "Metody oceny ilości tkanki tłuszczowej u osób z przewlekłą chorobą nerek." Nephrol Dial Pol 13 (2009): 75-78.

4. Lewitt, Anna, Elżbieta Mądro, and Andrzej Krupienicz. "Podstawy teoretyczne i zastosowania analizy impedancji bioelektrycznej (BIA)." Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2.4 (2007): 79-84.

5. Sun G, French CR, Martin GR, Younghusband B, Green RC, et al. Comparison of multifrequency bioelectrical impedance analysis with dual-energy X-ray absorptiometry for assessment of percentage body fat in a large, healthy population.Am J Clin Nutr. Jan 2005; 81(1): 74-78.

6. Verdich C, Barbe P, Petersen M, Grau K, Ward L, et al. Changes in body composition during weight loss in obese subjects in the NUGENOB study: comparison of bioelectrical impedance vs. dual-energy X-ray absorptiometry.Diabetes Metab. Jun 2011; 37(3): 222-229

7. Curtin F, Morabia A, Pichard C, Slosman DO. Body mass index compared to dual-energy x-ray absorptiometry: evidence for a spectrum bias. J Clin Epidemiol. Jul 1997; 50(7): 837-843.

autor:
mgr Paweł Janus
fizjoterapeuta, dietetyk
absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie
absolwent Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź