akademia dietetyki

Motywacja do jedzenia, a tycie


Dlaczego jemy? Proste pytanie, na które jednak niewielu z nas zna odpowiedź. Jesteśmy głodni i już. Czy aby na pewno głód stanowi nasz jedyny napęd?

  • motywacja do jedzenia

Każdym z nas kieruje określona dominująca motywacja towarzysząca spożywaniu pokarmów. Jeden z podziałów obejmuje rozróżnienie na jedzenie motywowane:

  1. wisceralnie
  2. zmysłowo

Poczynione przez naukowców obserwacje dały podstawy do wyróżnienia dwóch rodzajów przyjemności płynącej z jedzenia. Pierwsza jest związana z reakcją zmysłów: węchu, wzroku czy smaku. Druga łączy się z uczuciem błogości wywoływanym przez poczucie sytości. Każde z odczuć odgrywają istotną rolę w motywacji, stały się więc podstawą do wyodrębnienia na jedzenie wisceralne i zmysłowe. Jedzenie wisceralne nazywa się również dolnym. Charakterystyczne jest dla niego przede wszystkim dążenie do uczucia sytości, a podstawową motywację stanowi redukcja głodu połączona z niską tolerancją na ssanie w żołądku. Osoby o takim typie działania preferują potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie zwracają również uwagi na otoczenie w którym spożywają posiłek, często też zapobiegawczo jedzą na zapas. Nie delektują się oraz nie przywiązują uwagi do estetycznej oprawy. Nie umiejąc docenić wyszukanego posiłku, uważają go za stratę czasu i pieniędzy. 

odczuwanie smaku a tycie

Drugi typ, to jedzenie górne (zmysłowe). Jak sama nazwa wskazuje osoby te poszukują zaspokojenia zmysłów, przywiązując wagę do sposobu podania i smaku, celebrują jedzenie. W tym przypadku podstawową motywację stanowi poszukiwanie wrażeń smakowych lub / i estetycznych. Taka osoba woli zjeść mniej, ale za to coś dobrego, jest wybredna i czerpie przyjemność z delektowania się dobrym jedzeniem. Zamiast nastawienia na uczucie błogości płynące z żołądka, woli wrażenia smakowe. Czerpie radość z odkrywania nowych smaków, lubi oglądać programy kulinarne. To do tych osób kierują swoją ofertę różnego rodzaju luksusowe restauracje.

Badania pokazują, że w sposób wisceralny częściej jedzą starsi mężczyźni oraz osoby biedniejsze, gorzej wykształcone. Ten styl bywa nazywany również jedzeniem popędowym, osoby u których dominuje nie delektują się jedzeniem, ze względu na wspomniany wcześniej zwyczaj jedzenia na zapas, nazywani bywają również „zajadaczami dyskomfortu”. Jedzenie motywowane w ten sposób wiąże się przede wszystkim z:

- słabym różnicowaniem produktów podobnych (np. nie przywiązywaniem wagi do różnicy pomiędzy serem Królewskim, Edamskim a Mimolette),

- małą potrzebą urozmaicenia jedzenia ( np. przygotowywaniem codziennie tych samych kanapek),

- szybkim tempem jedzenia (nawet jeśli mamy dużo czasu na posiłek),

- lenistwem (nawet jeśli nie musimy się spieszyć, zjemy kromkę chleba, wędlinę i ogórka).

zmysł zapachu i smaku a jedzenie

Styl ten związany z przedziałowym sposobem działania (patrz „Pokaż jak jesz, a dowiesz się dlaczego masz kłopoty na diecie”) oraz niską samodyscypliną, pozwala wnioskować o szerszym obszarze akceptacji, zarówno dla produktów jak i sposobu jedzenia. Zgodnie z badaniami współistnieje z tendencją do podjadania lub/i przejadania się.  W rezultacie tam gdzie jedzenie jest łatwo dostępne, przedziałowcy szybko tyją (Wieczorkowska – Wierzbińska, 2011).

Podział ten powoduje również rozróżnienie w sytuacjach zakupowych. Osoby motywowane zmysłowo częściej w swoich wyborach kierują się smakiem i wyglądem, drudzy natomiast przede wszystkim ceną. Preferujący górny styl jedzenia są również w stanie zapłacić za nie więcej.

Jak się również okazuje, jedzenie motywowane zmysłowo współistnieje z większym stopniem kontroli nad procesem spożywania posiłku, nie udało się jednak badaczom udowodnić żadnego związku z masą ciała. Po przeprowadzeniu kolejnych badań okazało się, że czynnikiem w sposób bezpośredni odpowiedzialnym za zmianę masy ciała jest nie tyle motywacja, co jej połączenie z wiedzą na temat wartości odżywczych. Dochodzimy tu do kluczowego aspektu, mianowicie ten typ jedzenia sprzyja zwiększaniu świadomości dotyczącej spożywanego pokarmu. Również celebrowanie jedzenia jest korzystne jedynie wówczas, gdy posiadamy odpowiednią wiedze na temat wartości odżywczych, zapobiega wtedy zwyczajowi niezdrowego biesiadowania.

motywacja i dieta

Jak więc się okazuje, typ motywacji w sposób bezpośredni determinuje losy wagi naszego ciała. Zmiana jest jednak możliwa jedynie w przypadku świadomości dotyczącej prawidłowości żywieniowych. Warto więc nie wychodzić z założenia,  że istnieje jeden skuteczny sposób odchudzania, ale dopasować dietę do naszego typu motywacji.

Osoby zmysłowe powinny więc poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia i unikać otaczania się zbyt dużą ilością bodźców pobudzających apetyt. W stylu dolnym, warto natomiast, włożyć więcej wysiłku w planowanie i przygotowywanie posiłków, co pozwoli uchronić się przed atakami głodu. Dopiero takie połączenie gwarantuje nie tylko przyjemne doznania kulinarne, ale również radość płynącą ze stawania na wadze.
 

Piśmiennictwo:

1. Kawka P., Styl jedzenia a dieta, 2013

2. Lange E., Poznaj swój styl jedzenia, 2013

3. Wieczorkowska – Wierzbińska G.,, Języczek u wagi, Psychologia dziś numer 2, 2012

4. Wieczorkowska – Wierzbińska G.,, Psychologiczne ograniczenia, Warszawa 2011
 

autor:
mgr psychologii Agata Orłowska
spec. psychologii klinicznej
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź