akademia dietetyki

Matczyne wybory żywieniowe i styl życia to główne czynniki wpływające na zdrowie dziecka


Na zdrowie człowieka ma wpływ wiele czynników, a wśród nich największe znaczenie ma styl życia. Stanowi on zespół codziennych zachowań związanych z wyborem optymalnego sposobu odżywiania, ograniczeniu stosowania używek oraz pamiętaniu o codziennej aktywności fizycznej. Nawyki żywieniowe kobiety przed ciążą jak i w trakcie jej trwania mają wpływ na rozwój dziecka w okresie płodowym, ale również wpływają na stan jego zdrowia, rozwój fizyczny i intelektualny w dzieciństwie, a nawet w wieku dorosłym. Ponadto do około 10 roku życia kształtują się u dziecka nawyki żywieniowe, które są przekazywane przez rodziców. Ukształtowane nawyki ciężko później zmienić, dlatego szczególną rolę odgrywa tu matka, która kształtuje preferencje smakowe i żywieniowe dziecka.

  • żywienie kobiet w ciąży

Zbilansowana dieta i urozmaicony wachlarz żywności przyczyniają się do spełnienia wymagań energetycznych i odżywczych do prawidłowego rozwoju dziecka. Pomagają utrzymać dobrą formę i samopoczucie. Całkowite zapotrzebowanie na energię podczas ciąży u większość kobiet wynosi 2000 – 2800 kcal/dziennie w zależności od BMI, aktywności fizycznej i masy ciała. Niekorzystny wpływ na płód ma zarówno niedożywienie jak i nadwaga matki. Środowisko w brzuchu otyłej matki spowalnia metabolizm dziecka i uczy je, że do przetrwania konieczne jest gromadzenie tłuszczu. W późniejszym rozwoju u dzieci urodzonych przez otyłe matki obserwuje się większy odsetek osób cierpiących na nadwagę i zespół metaboliczny. Aktywność fizyczna jest niezbędna w codziennym życiu człowieka, gdyż stymuluje prace całego organizmu. Ćwiczenia fizyczne (oddechowe, rozluźniające, rozciągające) zwiększają możliwości adaptacyjne i sprzyjają równowadze psychicznej i emocjonalnej.

suplementacja kobiet w ciąży

Niedobory żywieniowe ciężarnych i karmiących związane z nieprawidłowymi zwyczajami powinny zostać uzupełnione suplementami witamin i pierwiastków śladowych. W profilaktyce wad cewy nerwowej zaleca się u kobiet w okresie przedkoncepcyjnym oraz w pierwszych 12 tyg. ciąży stosować suplementację kwasem foliowym.

Kwas foliowy naturalnie występuje w zielonych liściach warzyw, orzechach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Podczas ciąży organizm potrzebuje przede wszystkim fosforu, wapnia i żelaza. Wapno można znaleźć w serach twarogowych, mleku, jogurcie, brokułach. Fosfor występuje w praktycznie wszystkich produktach spożywczych. Żelazo zapobiega przedwczesnym porodom, a jego źródłem jest mięso, ryby. Jod pomoże w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia niedorozwoju umysłowego. Niedostateczne spożycie ryb jest wskazaniem do stosowania suplementów kwasami omega-3. Spożywanie witamin i składników mineralnych przed i w okresie ciąży jest ochroną ale nie  środkiem zastępującym rozsądną dietę. Podczas ciąży groźne mogą być nie tylko niedobory np. żelaza, cynku, jodu, wapnia, kwasu foliowego, czy witamin antyoksydacyjnych, ale także nadmiary, głównie witaminy A, D i E.  

napoje dla kobiet w ciąży

Dziennie należy spożywać około 1,5 litra płynów albo i więcej (mleko, soki owocowe, wodę mineralną). Napoje energetyczne nie są zalecane w czasie ciąży. Nie wskazane są także kofeina i alkohol, które mogą przechodzić przez łożysko i wpływać na rytm pracy serca i oddechów u dziecka. Spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 200 mg na dobę. 

Tolerancja płodu na alkohol jest bardzo niska. Narażenie na oddziaływanie alkoholu powoduje zaburzenia rozwoju nerwowego, a nawet może doprowadzić do poronienia. Jeśli matka jest uzależniona od alkoholu i pije podczas ciąży, to potomstwo w późniejszym okresie życia będzie również podatne na uzależnienia. Herbata pita do posiłków hamuje przyswajalność przez organizm żelaza. Spożywanie słodyczy przez kobiety w pierwszych miesiącach ciąży może powodować większą skłonność u dziecka do spożywania słodyczy, co jest związane z rozwojem receptorów smaku u płodu. W wyniku przedostawania się substancji smakowych i zapachowych, pochodzących z pokarmu spożywanego przez matkę do płynu owodniowego, niemowlę uczy się je wcześniej rozpoznawać i akceptować. Palenie tytoniu w czasie rozwoju płodu zwiększana podatność dziecka na uzależnienie od palenia. Dzieci kobiet palących rodzą się z niższą masą, częściej zapadają na choroby układu oddechowego. Negatywny wpływ na dziecko ma głownie tlenek węgla, który powoduje braki tlenu, niezbędnego do rozwoju płodu.

zdrowie kobiety w ciąży

Kobiety w ciąży i ich nienarodzone dzieci są bardziej podatne na zatrucia pokarmowe, dlatego należy zredukować ryzyko wystąpienia chorób, przestrzegając higieny jedzenia, gdyż szkodliwe bakterie z zanieczyszczonego jedzenia i wody mogą być bardzo niebezpieczne. Należy gotować żywności do minimalnych bezpiecznych temperatur, unikać niepasteryzowanych produktów: soku, mleka i serów. Najodpowiedniejszym sposobem żywienia dzieci od urodzenia do 6 miesiąca według zaleceń WHO jest wyłączne karmienie piersią, ze względu na walory odżywcze i zdrowotne mleka kobiecego.

Warunkiem prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży jest nie tylko znajomość zasad racjonalnego odżywiania, ale również wiedza kobiet na temat wpływu żywienia na przebieg ciąży oraz prawidłowy rozwój dziecka zarówno fizyczny jak i umysłowy oraz prawidłowy stan zdrowia w późniejszym okresie życia.

 

Piśmiennictwo:

1. Borszewska-Kornacka M.K., Rachtan-Janicka J., Wesołowska A. i wsp.: Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie congestive parameters of children development. Addict Behav. 1998; 23: 635-638.

2. Hamułka J., Wawrzyniak A., Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych u kobiet w ciąży [w:] Roczn. PZH 2005, 56 NR 3, 245-251

3. Jabłoński E, Sobczak M: Składniki mineralne w diecie kobiet ciężarnych i karmiących. Część II. Mikrominerały: żelazo, cynk, miedź, selen, jod, fluor,mangan,molibden,chrom. Przegl Lek 2007, 64, 3: 170-174.

4. Jabłoński E, Wilczyński J: Produkty spożywcze naturalnym źródłem witamin dla kobiet w ciąży. Gin Pol 2006, 77, 3: 227-237.

5. Krulewitch C. Alcohol consumption during pregnancy. Annu Rev Nurs Res. 2005; 23: 101-134.

6. Lassen K, Oei T. Effects of maternal cigarette smoking during pregnancy on long- term physical and

7. Rapacka M. Odżywianie kobiety ciężarnej. [w:] Położnictwo – podręcznik dla położnych i pielęgniarek. Bręborowicz G(red). PZWL, Warszawa 2002.

8. Stomko Z, Hasik J i wsp. Żywienie kobiet ciężarnych. [w:] Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Hasik J, Gawędzki J (red). PWN, Warszawa 2004.

9. Woynarowska B. Czynniki warunkujące zdrowie i dbałość o zdrowie. [w:] Edukacja zdrowotna. Woynarowska B (red). PWN, Warszawa 2010: 44-55.

10. Zagórecka E., Socha P., Stolarczyk A. i wsp.: Realizacja zaleceń dotycząca żywienia niemowląt a zwyczaje żywieniowe. [w:] Żywienie w zdrowiu publicznym. red. P. Januszewicz, P. Socha, A. Mazur, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2009, 84 -105.

autor:
mgr inż. Emilia  Kliber
technologia żywności
absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź