akademia dietetyki

Lecz się grzybami!


Grzyby medyczne mogą stanowić bardzo ważny element w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Ich zastosowanie wywodzi się z tradycyjnej medycyny ludowej. Powszechnie używane są w krajach azjatyckich, głównie w Chinach, Japonii, Tajwanie i Korei. W polskim ziołolecznictwie są stosunkowo mało znane, jednakże coraz więcej prowadzonych badań nad prozdrowotnymi właściwościami grzybów wielkoowocnikowych daje nadzieję na zastosowanie ich potencjału w naszym kraju, bowiem zostało udowodnione, iż grzyby medyczne posiadają szereg właściwości, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. 

  • grzyby medyczne

Grzyby, ze względu na swoje właściwości - wykorzystywane są już od wielu stuleci w tradycyjnej medycynie krajów Dalekiego Wschodu, gdzie dzięki zawartym w nich związkom biologicznie czynnym, takim jak polisacharydy, lektyny, terpenoidy, statyny czy enzymy stanowią istotny czynnik w zapobieganiu i leczeniu licznych schorzeń i dolegliwości. Ponadto, grzyby znalazły zastosowanie jako tak zwana żywność funkcjonalna. Zgodnie z definicją Unii Europejskiej są to produkty, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, udokumentowany badaniami naukowymi [1]. 

  • Właściwości grzybów medycznych

Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum)

Lakownica lśniąca

Lakownica lśniąca, znana również jako Reishi lub Ling Zhi, od ponad dwóch tysięcy lat stosowana jest w medycynie chińskiej. Najnowsze badania naukowe potwierdziły lecznicze właściwości składników zawartych w tym grzybie i dlatego może on być nadzieją dla współczesnej medycyny w leczeniu i zapobieganiu wielu schorzeń. Jedną z najważniejszych właściwości lakownicy jest działanie przeciwnowotworowe. Zebrane dane wskazują, iż wyciągi z Ganoderma lucidum mogą mieć zastosowanie w prewencji występowania lub nawrotów nowotworów, w zmniejszaniu nasilających się bólów nowotworowych (w zaawansowanych stadiach choroby) oraz w obniżaniu prawdopodobieństwa wystąpienia przerzutów nowotworowych. Pozytywne efekty zaobserwowano w terapii nowotworów, takich jak: rak płuc, piersi, odbytnicy, trzustki, guza mózgu czy białaczki. Potwierdzono, iż polisacharyd o nazwie GSG (Ganoderma lucidum spores glucan), wyizolowany z zarodników lakownicy lśniącej wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na niski ciężar cząsteczkowy i rozpuszczalność w wodzie, GSG może być zastosowany w czasie iniekcji dożylnych w leczeniu nowotworów [3]. Ponadto poszukuje się korzystnego działania lakownicy w leczeniu dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Dowiedziono, że preparaty z Ganoderma lucidum zapobiegają zapaleniom żył i zakrzepicy. Triterpeny wyizolowane z lakownicy wpływają na obniżenie ciśnienia krwi oraz hamują syntezę cholesterolu. Oprócz tego zaobserwowano także zdolności zmniejszania lepkości krwi i poprawę ukrwienia, co pośrednio może zapobiegać powstawaniu skrzepów [4].
 

Twardziak jadalny (Lentinula edodes)

Twardziak jadalny

Twardziak jadalny, znany również pod nazwą Shiitake, w medycynie Dalekiego Wschodu określany jest jako „eliksir życia”. Uważa się, iż posiada on właściwości poprawy wigoru i witalności oraz pomaga w zwalczaniu stresu. Od setek lat stosowany jest w leczeniu chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, otyłości, problemów z potencją. Twardziak jadalny znalazł również zastosowanie w leczeniu kamicy woreczka żółciowego, wrzodów i zaparć. Shiitake posiada także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ostatnie doniesienia wskazują, że grzyb ten może zapobiegać rozmnażaniu się wirusa HIV w tkankach organizmu. Szczególne zainteresowanie twardziakiem nastąpiło, gdy w jego składzie chemicznym odkryto obecność dwóch związków biologicznie czynnych. Pierwszy z nich – lentinan, polisacharyd posiadający unikalne właściwości przeciwnowotworowe oraz fitoncydy - grzybowe związki lotne, nieposiadające odpowiedników w królestwie roślin. Związki te posiadają zdolności walki z wirusami, od mało szkodliwych adenowirusów do wirusa HIV [5].
 

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)

Boczniak ostrygowaty

Boczniak ostrygowaty jest hodowlanym grzybem wykorzystywanym w gastronomi i kuchni domowej. Oprócz jego udokumentowanych wartości odżywczych, posiada również cenne właściwości prozdrowotne [1]. Właściwości te wynikają z obecności β-glukanów. Pleuran - polisacharyd boczniaka ostrygowatego bierze udział w stymulowaniu układu immunologicznego przede wszystkim poprzez aktywację makrofagów. Co więcej, może obniżać poziom cholesterolu LDL i glukozy we krwi [6]. Spożywanie boczniaków wpływa na zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy, uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego. Pleuran wpływa na zmniejszenie guzów nowotworowych. W tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich boczniak wykorzystywany był do wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, obniżania ciśnienia w gałkach ocznych oraz zmniejszenia objawów związanych z przemęczeniem mięśni, ścięgien i stawów [7].
 

Aktualna wiedza na temat grzybów medycznych w naszym kraju jest znikoma. Większość polskiego społeczeństwa obawia się spożywania preparatów nieznanych w naszym kraju. Medycyna powinna korzystać z każdego dobra matki natury. Ważne aby wiedza na temat działania grzybów medycznych była pozyskiwana z wiarygodnych i rzetelnych źródeł. Doświadczenia krajów azjatyckich, a także nowoczesne badania naukowe pokazują, iż grzyby te posiadają duży potencjał leczniczy i warte są szerszego zainteresowania.

Piśmiennictwo:

  1. Rajewska J., Bałasińska M., Biologically active compounds of edible mushrooms and their beneficial impact on health, Postepy Hig Med Dosw. (online) (2004) 58: 352-357.
  2. Stamets P., Mycelium running: How Mushrooms Can save The World, Ten Speed Press 2005.
  3. Grys A., Hołderna-Kędzia E., Łowicki Z., Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych, Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2011, 28-33.
  4. Siwulski M., Sobieralski K. (red.), Lakownica lśniąca Ganoderma lucidum- biologia, uprawa i właściwości lecznicze, wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2011: 175-192.
  5. http://shiitakepolska.pl/7.html
  6. Augustín J., Jaworska G., Dandăr A., Cejpek K.., Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) jako źródło β-D-glukanów- żywność, Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 170-176.
  7. http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/lecznicze_boczniaki.html

Aleksandra Nowak
biolog
absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź