akademia dietetyki

Jod z mlekiem matki czy obok mleka?


Niedobory jodu wśród dzieci są istotnym problemem światowej służby zdrowia. Szacuje się, iż w skali globu (dane z 92% populacji), niedobry jodu dotyczą około 1,9 miliarda osób. Wśród tak znacznej liczby, 15% stanowią dzieci szkolne. Przy czym, nieadekwatne spożycie jodu w porównaniu do zalecanych norm dotyka nieco ponad 36% wszystkich uczących się podrostków[1]. 

  • karmienie piersią

Do objawów niedoboru pierwiastka zaliczymy niedoczynność tarczycy, wole, przewlekłe zmęczenie, spowolnienie umysłowe, depresje, przybieranie na masie, i obniżenie ciepłoty ciała [2]. U dzieci niedobory jodu mogą również skutkować obniżeniem sprawności intelektualnej rozumianej jako wynik testu IQ. Uznaje się, że niedoborom jodu towarzyszy obniżenie IQ o 6,9-10,2 punktów skali w porównaniu do dzieci żywieniowo wyrównanych [3].

sól

Występowanie jodu w naturze ograniczone jest względami geograficznymi. Tereny bogatsze koncentrują w rejonach mórz i oceanów, podczas gdy w krainach bardziej oddalonych do linii brzegowej odnotowuje się jego braki . Minimalizacji tej różnicy, służą rządowe programy wzbogacania tradycyjnych produktów spożywczych o jod. W naszym kraju od czasów Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej sprzedaje się sól jodowaną.

W poczet produktów żywnościowych naturalnie bogatych w morski mikroelement zaliczymy: pieczone ziemniaki, mleko krowie, nori (składnik sushi), suszone wodorosty, dorsza, krewetki, pierś z indyka, fasolę typu „Jasiek”, jogurt naturalny, biały chleb, żurawinę, homary, czy sól himalajską. 

niemowlę

Z uwagi na duże ryzyko rozwinięcia niedoboru jodu już w bardzo młodym wieku, uwaga badaczy skierowana jest w stronę zalecanego jego dziennego spożycia wśród matek ciężarnych i karmiących swoje dzieci. Polskie normy [4], zalecają konsumpcję na poziomie RDA (zalecanego dziennego spożycia) odpowiednio: kobiety ciężarne- 220 mcg/d, karmiące- 290 mcg/d, noworodki 110-130 mcg/d (norma adekwatnego spożycia) i 90 mcg/d dzieci do lat trzech.

Na szczególną uwagę zasługuje pewne randomizowane i podwójnie zaślepione badanie, dotyczące wpływu podaży suplementów jodu podrostkom bezpośrednio lub za pośrednictwem mleka matki. 

dziecko

Na przełomie lutego i sierpnia 2011 roku, grupa badaczy pod przewodnictwem  Raschida R. Bouhoucha przeprowadziła ciekawy eksperyment w Maroko [5].  Naukowcy wyselekcjonowali 241 par matek karmiących i ich dzieci. Używając metod randomizacji i podwójnego zaślepienia, przypisali badane panie i ich pociechy do grupy pośredniej bądź bezpośredniej suplementacji jodem.W grupie suplementacji pośredniej (SP) matką podawano preparat w dawce 400mg jodu dziennie, podczas gdy dziecko otrzymywało placebo. W grupie suplementacji bezpośredniej (SBS) to matki otrzymywały placebo, podczas gdy dzieci preparat zawierający 100 mg jodu. Punktami końcowymi doświadczenia były zawartość jodu w moczu matek i dzieci, zawartość jodu w mleku matki, matczyne i dziecięce stężenie hormonu tyreotropowego (TSH) oraz tyrozyny (T4). Dane zebrano przed włączeniem do badania, a następnie w 3, 6 i 9 miesiącu jego trwania.

W czasie badania stężenie jodu w moczu matek i dzieci oraz pokarmie kobiecym było wyższe w grupie suplementacji pośredniej. Nie zauważono istotnej różnicy w koncentracji hormonów tarczycy pomiędzy grupami, jednakże ilość dzieci z niedoczynnością tarczycy była niższa jeżeli mamy przyjmowały preparat z jodem. W trzecim i szóstym miesiącu w grupie spożywającej jod pośrednio z mlekiem matki, zawartość pierwiastka w moczu uzyskało wystarczające stężenie, zaś w grupie bezpośredniej udało się to osiągnąć dopiero w 6 miesiącu. Koncentracja jodu w moczu na poziomie >100mcg/L jest odzwierciedleniem jego wystarczającej fizjologicznej zawartości. 

Konkluzja z badania płynie taka, że nim zdecydujemy się podawać preparaty jodu dzieciom matek karmiących, weźmy pod  opiekę same mamy. To ich pokarm jest gwarancją zdrowia kolejnego pokolenia.  

Piśmiennictwo:

  1. Bruno de Benoist, Maria Andersson, Bahi Takkouche, Ines Egli. Prevalence of iodine deficiency worldwide. The Lancet, Volume 362, Issue 9398, Pages 1859 - 1860, 29 November 2003
  2. Felig, Philip; Frohman, Lawrence A. (2001). "Endemic Goiter". Endocrinology & metabolism. McGraw-Hill Professional.
  3. Bougma, Karim, et al. "Iodine and mental development of children 5 years old and under: a systematic review and meta-analysis." Nutrients 5.4 (2013): 1384-1416.
  4. Jarosz M. (red). Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. IŻŻ, 2012, Warszawa
  5. Bouhouch, Raschida R., et al. "Direct iodine supplementation of infants versus supplementation of their breastfeeding mothers: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial." The Lancet Diabetes & Endocrinology 2.3 (2014): 197-209.

autor:
mgr Paweł Janus
fizjoterapeuta, dietetyk
absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie
absolwent Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

 

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź