akademia dietetyki

Jak zapobiec alergii u dziecka?


Układ immunologiczny (odpornościowy) nie zawsze funkcjonuje prawidłowo. Czasem wykazuje swego rodzaju nadwrażliwość na czynniki z pozoru zupełnie nieszkodliwe. Alergią na pokarm nazywamy powtarzalną, niepożądaną reakcję na pożywienie, która jest wynikiem specyficznej odpowiedzi immunologicznej.

  • zapobieganie alergii u dziecka

Alergia pokarmowa dotyka od 1-2% do 10% populacji, zależnie od kraju. W Polsce częstość alergii pokarmowej u niemowląt wynosi 4,5%, a wśród dzieci w wieku od 1 roku do 3 lat – 2,8%. Najczęstszymi alergenami są białka mleka krowiego, jaja kurzego, gluten, soja, orzeszki ziemne, ryby i skorupiaki. W Polsce obserwuje się też częstsze niż w innych krajach uczulenie na owoce cytrusowe. Rośnie problem coraz powszechniejszego występowania anafilaksji popokarmowej, czyli bardzo gwałtownej, ciężkiej, potencjalnie zagrażającej życiu reakcji wieloukładowej na spożyty pokarm. Objawia się ona m.in. niewydolnością oddechową i spadkiem ciśnienia, którym towarzyszą zmiany na skórze, błonach śluzowych i reakcje ze strony przewodu pokarmowego.

dzieci - ryzyko alergii

Czy można zrobić coś, żeby ustrzec się przed alergią? W znacznej mierze za jej wystąpienie odpowiadają czynniki genetyczne, na które nie mamy wpływu. Niemniej, pewne kroki podjęte w 1. roku życia dziecka mogą zmniejszać ryzyko pojawienia się alergii.

Pierwszą i najważniejszą zasadą jest wyłączne karmienie piersią przez okres 4-6 miesięcy. Mimo ogromnego postępu nauki wciąż nie jesteśmy w stanie wiernie odtworzyć wszystkich składników pokarmu kobiecego, a szczególnie tych, które wspomagają układ odpornościowy dziecka. Nie ma też żadnych powodów, aby matka karmiąca rezygnowała z potencjalnie alergizujących pokarmów, nawet jeśli dziecko należy do tzw. grup ryzyka. Nie udowodniono bowiem, aby takie postępowanie zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u dziecka, może za to prowadzić do niedoborów żywieniowych u matki.

zupka dla dziecka

Produkty uzupełniające należy wprowadzać najwcześniej po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia, a najpóźniej w 26. tygodniu życia. Zaczyna się zwykle od warzyw, owoców lub kaszki, niedługo potem dodaje się mięso, a już w 7. miesiącu można rozszerzyć jadłospis niemowlęcia o ryby i jaja. Nie wykazano, aby opóźnianie podawania potencjalnych alergenów odnosiło korzystny skutek. Wręcz przeciwnie – badania wskazują na mniejsze ryzyko rozwoju alergii przy wprowadzaniu ich razem z innymi pokarmami uzupełniającymi niż przy opóźnianiu ich podawania. Jedynie w przypadku mleka krowiego sugeruje się wstrzymanie karmienia do ukończenia przez dziecko 1. roku życia, ale jest to spowodowane głównie jego nieodpowiednim dla niemowląt składem – zawiera zbyt dużo białka, soli mineralnych (zwłaszcza sodu), a za mało żelaza. Nie powinno więc stanowić głównego napoju niemowlęcia. Może być jednak wprowadzany przed ukończeniem 1. roku jako niewielki dodatek do potraw, w postaci płynnej albo w formie jogurtu, kefiru czy twarożku.

hydrolizaty o nieznacznym stopniu hydrolizy

W żywieniu dzieci z grup ryzyka wystąpienia alergii na białko mleka krowiego (obciążonych rodzinnie) stosuje się hydrolizaty o nieznacznym stopniu hydrolizy (oznaczane jako HA), oczywiście tylko wtedy, gdy dziecko nie może być karmione piersią. Nie poleca się preparatów sojowych, ponieważ białka soi również często wywołują u tych dzieci uczulenie. O wyborze odpowiedniej mieszanki powinien jednak zadecydować lekarz.

Dopóki u dziecka nie stwierdzono alergii, nie należy na własną rękę wprowadzać ograniczeń dietetycznych. Warto jedynie zadbać, by pierwsze próby podania pokarmów potencjalnie alergizujących odbyły się w domu, a nie w żłobku czy restauracji.

O profilaktykę alergii należy się troszczyć już od samego początku. Karmienie piersią i rozsądne wprowadzanie pokarmów uzupełniających oraz przestrzeganie zaleceń lekarza znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia uczulenia. A rodzice małych alergików mogą pocieszyć się myślą, że z wielu alergii pokarmowych dość szybko się wyrasta.

 

Piśmiennictwo:

1. Jedynak-Wąsowicz U, Zalecenia żywieniowe w zapobieganiu chorobom alergicznym oraz wytyczne postępowania w alergii na pokarm u dzieci – stanowisko AAP i NIAID, Stand Med, Pediatr 2013;11(1)supl.2;37-42.

2. Szajewska H, Socha P, Horvath A, Rybak A, Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Stand Med, Pediatr 2014;11;321-338.

 

autor:
Agata Jagielska
dietetyk
absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź