akademia dietetyki

DIETOPROFILAKTYKA


Prowadzenie dietoprofilaktyki służy zapobieganiu chorobie. Poniżej prezentujemy artykuły zawierające najnowsze wskazania i zalecenia dotyczące nowości z zakresu profilaktyki żywieniowej. Pozwalają ona zaktualizować wiedze i nabyć informacje służące promocji zdrowego żywienia.

  • profilaktyka dietetyczna - zdrowa dieta

Baza wiedzy jest współfinansowana przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej 
w ramach Rządowego programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych

Alkohol nie taki zdrowy dla serca

Alkohol etylowy jest węglowodorem alifatycznym, który może występować fizjologicznie jak i patologicznie we krwi człowieka. Chemicznie związek ten opisuje się wzorem sumarycznym C2H5OH.

Imbir - przyprawa korzenna o wielu właściwościach

Przyprawy to ważny element kuchni każdego rejonu świata. Jednak stosunkowo niewiele osób wie, że przyprawy mogą dostarczyć czegoś więcej niż wyrazisty smak i zapach.

Czy częste spożywanie ryb może uchronić przed utratą słuchu?

Wśród korzyści z jedzenia ryb wymienia się głównie obniżanie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i chorób naczyniowych mózgu. Tymczasem okazuje się, że składniki zawarte w rybim mięsie mają również inne, zaskakujące działania.

„Miód obłędu” – trująca słodkość!

Miód często nazywa się płynnym złotem, zapewne nie tylko ze względu na kolor, ale i na walory zdrowotne. Chemicznie, jest to mieszanka węglowodanów (glukozy, fruktozy i maltozy) wzbogacona o szereg substancji: witamin, minerałów i enzymów.

Różne twarze aloesu

Królestwo roślin to niewyczerpane źródło fascynujących i tajemniczych organizmów zawierających wiele niezbadanych do tej pory składników.

Wpływ diety ketogennej na redukcję tkanki tłuszczowej

Dieta ketogenna wciąż budzi wiele kontrowersji wśród lekarzy, sportowców i trenerów. Bardzo mało jest doniesień naukowych, dotyczących wpływu diet ubogich w węglowodany na skład ciała czy możliwości wysiłkowe u sportowców.

Brak ruchu bardziej szkodliwy niż otyłość?

„Ruch to zdrowie” mówi znane powiedzenie. Okazuje się, że jest w tym dużo prawdy, ponieważ ostatnie badania opublikowane przez American Journal of Clinical Nutrition wskazują na to, że unikanie aktywności fizycznej może nieść za sobą więcej negatywnych konsekwencji niż otyłość.

Owoce i warzywa? Oczywiście, że tak!

Warzywa i owoce to ważne elementy zdrowej, zrównoważonej diety. Wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli, są zachęcani do włączania ich do swojego codziennego jadłospisu.

Oleje rybne – dla dzieci i nie tylko

Jeszcze nie tak dawno w wielu domach obowiązkowo podawano dzieciom codzienną porcję tranu. Maluchy krzywiły się i broniły przed tym procederem, czemu trudno się dziwić, bo mało kto lubi pić olej łyżkami.

Owoc dzikiej róży - czerwona bomba witaminowa

Nie od dziś wiadomo, że rośliny to niewyczerpane źródło cennych składników odżywczych.Jednak dopiero teraz posiadając nowoczesne narzędzia analityczne możemy dokładnie poznać tajemnice, jakie kryją w sobie rośliny.

Amarantus - zboże XXI wieku

Amarantus (szarłat wyniosły, Amaranthus sp.) należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Badania wykazały, iż roślina ta była uprawiana już około 4000 lat przed nasza erą na obszarze Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej.

Kelp - rośliny z ogrodu Neptuna

Życie, jak powszechnie wiadomo, wyszło z wody. Dlatego właśnie w morzach i oceanach należy szukać źródła sił witalnych. Kelp to duża grupa wodorostów należąca do brunatnic (Phaeophyta).

Witamina D - dobro z nieba

Mimo, że jest dostępna za darmo, korzystamy z jej dobroczynności coraz mniej. Na niedobór tej witaminy jest narażone nawet 75% populacji.

Jet lag – czy żywienie może pomóc?

Zespół nagłej zmiany strefy czasowej, inaczej zwany zespołem długu czasowego lub z angielskiego jet lag jest ceną, jaką płacimy za udogodnienia współczesnej cywilizacji.

Yerba Mate sprzyja redukcji masy ciała!

Yerba mate, lub po prostu mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego wykorzystywane do robienia naparu, szczególnie popularnego w krajach Ameryki Południowej.

Cynamon – lecznicza przyprawa

Przyprawy pełnią bardzo ważną rolę w kuchniach całego świata, gdzie wykorzystywane są od setek lat. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, jakie nadają wielu potrawom, niektóre z nich posiadają również właściwości, dzięki którym można wspomóc leczenie wielu dolegliwości.

Stewia – naturalna roślina słodząca o wielu właściwościach prozdrowotnych

We współczesnym świecie ludzie są coraz bardziej narażeni na wiele chorób metabolicznych, w tym między innymi na otyłość i cukrzycę, które stanowią poważne wyzwanie dla zdrowia publicznego.

Olej kokosowy – wróg czy naturalne lekarstwo dla organizmu?

Wielu lekarzy nakazuje ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych. Olej kokosowy który jest ich przedstawicielem okazuje się jednak wielkim sprzymierzeńcem człowieka

Znaczenie diety oraz świadomości konsumenckiej w celiakii

,,Zdrowie to stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego - a nie tylko brak choroby czy niepełnosprawności’’ – tak definicje zdrowia przedstawia WHO (Światowa Organizacja Zdrowia).

Żywieniowe znaczenie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży

Kwas foliowy jest witaminą mającą istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Grupą, która szczególnie narażona jest na jej niedobór są kobiety w ciąży.

Zanim sięgniesz po masło orzechowe

Popularnym produktem kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej jest masło orzechowe, które coraz częściej obecne jest także w polskim menu. Orzechy to jeden z najbardziej wartościowych produktów, po które sięgamy.

Obnażając produkty dietetyczne

Produkty dietetyczne są niezwykle chętnie i entuzjastycznie reklamowane przez swoich producentów hasłami „ 30% mniej tłuszczu”, „lekkie” czy „light”, jednak czym tak naprawdę karmią nas wielkie koncerny?

Wpływ słodzików na powstawanie nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2

Na początku istnienia ludzkości spożycie sacharozy wiązało się z dostarczaniem określonej energii, a w konsekwencji z przetrwaniem.

Polifenole – strażnicy naszego zdrowia

Coraz więcej uwagi w dietetyce poświęca się chemioprewencji, czyli stosowaniu substancji bioaktywnych, występujących w żywności, w celu zahamowania procesów chorobowych.

Jak schudnąć do lata?

Fałdy tłuszczowe  – tak nieatrakcyjne dla wielu z nas – to gromadzące się w warstwie podskórnej naszego ciała warstwy tłuszczu. Kiedy powstaje ich najwięcej? W okresie jesienno-zimowym, gdy organizm gromadzi energię w postaci tkanki tłuszczowej. 

Tęczą w raka

Czy ktoś kiedyś zastanawiał się jak smakuje tęcza? Wydawać by się mogło, że nie da się jej spróbować, powąchać czy dotknąć. Nic bardziej mylnego! Dzięki walorom otaczającego nas świata tęcza może gościć na naszych talerzach każdego dnia. 

suplementy witaminy d

Suplementacja witaminy D - moda czy konieczność?

Dietetyka stanowi jedną z najszybciej rozwijających się dziedzin nauk medycznych XXI wieku. Zasady żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz suplementacja diety to tylko jedne z wielu aspektów budujących interdyscyplinarną naukę jaką jest dietetyka.

profilaktyka rozrostu gruczołu krokowego

Profilaktyka rozrostu gruczołu krokowego (BPH)

Mężczyznom bardzo trudno zaakceptować problemy związane z ich seksualnością. Często są one lekceważone i zaniedbywane, co znacząco wpływa później na pogorszenie jakości zdrowia i życia.

przyprawa estragon

Estragon – przyprawa czy lek?

Estragon (Artemisia dracunculus L.), nazywany również bylicą estragonową bądź bylicą draganek, jest aromatyczną rośliną pierwotnie występująca w środkowej i południowej Rosji, na Syberii oraz w zachodniej części Ameryki Północnej.

karmienie piersią wskazania

Karmienie piersią – korzyści, wskazania, przeciwwskazania

Wokół karmienia piersią powstało wiele mitów, sprzecznych opinii i przekonań. Tymczasem w znakomitej większości lekarze i dietetycy są zgodni – jest to najlepszy sposób żywienia nowo narodzonego dziecka. 

kobiety po 40

Styl życia i sposób żywienia kobiet powyżej 40 roku życia

Rodzina i związane z nią obowiązki, praca zawodowa a także szybki styl życia i natłok obowiązków, a do tego pojawiające się w tym wieku zmiany w organizmie kobiety jak m.in. zwolnienie tempa przemiany materii może powodować poważne problemy ze zdrowiem.

śniadania a nadwaga

Wpływ nie spożywania śniadań na rozwój nadwagi i otyłości

Obecnie na świecie żyje około 1,6 mld osób z nadwagą oraz ponad 522 mln osób otyłych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz International Obesity Task Force (IOTF) szacują, że do 2025 roku ponad połowa mieszkańców Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Australii będzie otyła.

karmienie niemowlęta

Jak wykarmić małego geniusza?

Wzmianki o diecie i produktach spożywczych, które poprawiają pracę naszego mózgu, zwłaszcza w czasie wysiłku intelektualnego, są coraz częstsze. Wspomina się zwłaszcza o spożywaniu pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb, orzechów oraz owoców i warzyw.

witaminy w truskawkach

Truskawki- witaminowa bomba dla zdrowia i urody

Początek czerwca to czas kojarzący się wszystkim z truskawkami, które są zapowiedzią zbliżającego się lata. Te sezonowe owoce cieszą wszystkich słodkim smakiem, apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem - ale nie tylko

rzodkiewka - witaminy

Rzodkiewki - wiosenne witaminy

Wiosna to czas, kiedy znów możemy sięgnąć po świeże warzywa i owoce. Sezon ten rozpoczynają dobrze znane nowalijki, takie jak sałata czy rzodkiewka. Mimo że obecnie prawie przez cały rok można cieszyć się świeżymi warzywami i owocami, niektóre z nich smakują najlepiej, gdy pojawiają się na naszych stołach wiosną.

resweratrol w winogronach

Francuski paradoks - czyli resweratrol w roli eliksiru młodości

Francuski paradoks – tak nazwano zjawisko zaobserwowane w tamtejszym społeczeństwie we wczesnych latach 90-tych. Na czym polegał fenomen tego zjawiska i co ma z tym wspólnego resweratrol?

właściwości owsa

Niezapomniany owies - prozdrowotne właściwości

W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie zdrowym stylem życia, a co za tym idzie również zdrową, naturalną żywnością.

czekolada - prawda i mity

„Czekolada ma dużo magnezu” – czyli prawdy i mity o bogatych źródłach składników odżywczych

Szybki i prosty dostęp do informacji i coraz większa świadomość konsumentów sprawiają, że stajemy się coraz bardziej dociekliwi. Część z nas charakteryzuje się łatwowiernością, a część wiele informacji musi sprawdzić

profilaktyka otyłości

Programowanie żywieniowe jako profilaktyka otyłości

Wczesne programowanie żywieniowe pozwala na kształtowanie metabolizmu w najważniejszym okresie rozwoju narządów i tkanek.

etykiety jak czytać

Czytajmy etykiety!

Rynek spożywczy w Polsce staje się coraz bardziej urozmaicony. Niestety coraz częściej na pułkach sklepowych spotykamy wysoko przetworzone artykuły żywieniowe. 

owoc awokado

Awokado - „nie owocowy” owoc

Świat roślin jest niezwykle zróżnicowany. Różne smaki, zapachy, kształty i właściwości całych roślin oraz ich owoców z powodzeniem zjednują konsumentów na całym świecie.

profilaktyka osteoporozy

Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce osteoporozy

Osteoporoza stanowi problem o zasięgu ogólnoświatowym, zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych XXI wieku. 

żywności ekologiczna

Żywność ekologiczna a konwencjonalna - właściwości odżywcze i prozdrowotne

Ścisły związek pomiędzy zdrowiem a dietą i stylem życia, jak również wpływem właściwego odżywiania na zachowanie zdrowia i zapobieganie chorobom cywilizacyjnym jest znany już od dawna. 

niepłodność u mężczyzn

Żywieniowe wspomaganie leczenia niepłodności u mężczyzn

Zdrowie człowieka zależy od wielu czynników. Jak niejednokrotnie udowadniano, najważniejszym z nich jest styl życia, na który składa się m.in.: aktywność fizyczna, odpowiednia dieta czy stosowanie używek.

nadwaga i otyłość - nastolatkowie

Nadwaga i otyłość wśród polskich nastolatków

Odsetek polskich nastolatków z nadmierną masą ciała przekroczył już 10% i stale rośnie. Główną przyczyną otyłości wśród młodzieży są złe nawyki żywieniowe, zwłaszcza zbyt duża podaż kalorii, cukrów prostych i tłuszczów.

batony a dieta

Czy batonik może cię uratować?

Batonik!? Uratować!? Przecież to sam cukier i tłuszcz a tak w ogóle to co on może mieć wspólnego z ratowaniem czegokolwiek!? Fakt, analizując skład trzech popularnych batonów czekoladowych, stwierdzamy że zawartość węglowodanów waha się od 65 aż do 77%.

rzeżucha - zdrowa

Rzeżucha nie tylko od święta

Rzeżucha to roślina kojarząca się wszystkim z okresem wielkanocnym - kiedy wykorzystuje się ją głównie jako element ozdobny wielu świątecznych dekoracji. Tymczasem jest ona także nieocenioną skarbnicą wielu witamin, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.

curry - przyprawa

Curry - najzdrowsza przyprawa świata!

Curry jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Nie jest to jedna przyprawa, lecz mieszanka roślin przyprawowych, które nadają jej charakterystyczny smak, przez co wzbogacają aromat wielu potraw. 

sól może być zdrowa

Sól – najlepszy sprzymierzeniec czy najgorszy wróg?

Jak wskazują badania dla wielu Polaków jest to wciąż nie do pomyślenia! Solimy bez zastanowienia. Nie zdajemy sobie sprawy, że to co posolimy to zaledwie 10% soli jaką spożywamy. 

matczyne wybory żywieniowe

Matczyne wybory żywieniowe i styl życia to główne czynniki wpływające na zdrowie dziecka

Na zdrowie człowieka ma wpływ wiele czynników, a wśród nich największe znaczenie ma styl życia. Stanowi on zespół codziennych zachowań związanych z wyborem optymalnego sposobu odżywiani.

jaja a choroba

Wpływ spożycia jaj na rozwój chorób sercowo-naczyniowych

Choroby sercowo-naczyniowe są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w jajach – przeciętne jajo o masie 50g zawiera około 200 mg cholesterolu, są one kojarzone ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. 

słodzik stewia

Słodzik Stewia - czy naturalny znaczy zdrowy?

Nadmierne spożywanie cukru może być przyczyną wielu schorzeń, dlatego w ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się alternatywne zamienniki sacharozy o niskiej kaloryczności, a równocześnie o podobnych walorach smakowych. 

miłość i dieta

Zakochanie a dieta

Miłość to skomplikowana rzecz. Nierzadko wprowadza istną rewolucję w nasze życie codzienne. Nagle pojawia się energia, która pomogłaby nam góry przenosić. Pokazuje to, że rewolucja dzieje się również w naszym ciele. 

miłość - zdrowie

Jak miłość wpływa na nasze zdrowie?

„All you need is love” śpiewali Beatlesi i wygląda na to, że nie mylili się. Okazuje się, że miłość nie tylko zmienia nasze postrzeganie świata, a także może przynieść wiele korzystnych efektów zdrowotnych.

reklama a zdrowie dziecka

Tuczące reklamy

Otyłość to powszechna choroba XXI wieku, dotycząca nie tylko dorosłych, ale coraz częściej dzieci. Na taki stan rzeczy ma wpływ wiele czynników, z których często pomijanymi są media i ich działanie na postrzeganie żywności.

suplementy diety - zalecenia

Gdzie suplementów sześć tam nie ma celu jeść - czyli mniej znane spojrzenie na suplementację

Gdy jakikolwiek nasz narząd woła o pomoc, często sięgamy na półki apteczne lub sklepowe po kartonik z magicznymi tabletkami.

stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny, seks i edukacja żywieniowa młodych mężczyzn

Stres oksydacyjny, będący negatywnym skutkiem zaburzonej równowagi tlenowej organizmu, towarzyszy wielu problemom zdrowotnym, w tym także ograniczonej płodności.

przeciwutleniacze w ziołach

Przeciwutleniacze w ziołach i przyprawach

Wszechstronne działanie ziół i przypraw oparte jest na zawartości substancji aktywnych. Niektóre z nich wykazują silne właściwości przeciwutleniające.

mleko i trądzik

Mleko i białka serwatkowe a trądzik

Trądzik pospolity jest jedną z najczęściej występujących chorób skóry. Szacuje się że dotyka on ponad 85% młodzieży oraz 50% dorosłych w społeczeństwach zachodnich.

cebula, papryka i pieprz na tacy

Suplementacja dietetyczna i żywność wzbogacona a niedobory żywieniowe na świecie

Na przełomie kilkudziesięciu lat obserwuje się dynamiczne zmiany w sposobie żywienia społeczeństwa. Przyczyny tego zjawiska upatruje się w rozwoju i postępie cywilizacyjnym.

Brzuch kobiety w ciąży

FAS - alkoholowy zespół płodowy – trwający problem

Picie alkoholu przez kobiety w ciąży wiąże się z większym ryzykiem niekorzystnych następstw, ponieważ kobieta naraża na toksyczne działanie nie tylko swój organizm, ale przede wszystkim rozwijający się płód.

grzyby w lesie

Czy warto jeść grzyby?

Już starożytni Grecy uznawali grzyby za pokarm Bogów. Starożytni Egipcjanie podawali je w potrawach wyłącznie Faraonom. Natomiast w Chinach i Japonii starano się je wykorzystywać w medycynie.

dynia wśród owoców

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Dynia pochodzi z rejonów Ameryki Południowej i Środkowej. Ocenia się, iż jest jedny najstarszych warzyw upm zrawianych przez człowieka.

garść tabletek

Suplementy diety – rodzaje

Preparaty będące suplementami diety mogą być źródłem składników o działaniu odżywczym, jak i fizjologicznym. Istnieje wiele substancji, które mogą być zawarte w suplementach diety.

Otyłość w USA

Otyłość i nadwaga - plaga XXI wieku!

W przeciągu ostatnich 30 lat obserwuje się wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości na świecie. Problem ten należy postrzegać w kategorii rozprzestrzeniającej się epidemii.

« Powrót do strony głównej

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź