Czy doczekamy się burgera z probówki na sklepowej półce?
Rok 2020 zaledwie w miesiąc przyniósł wiele katastrof przypominając nam wszystkim jaki wpływ na Ziemię ma człowiek i uświadamiając wielu konieczność zmian. Branża mięsna to … więcej
Technologia żywności jest obszerną dyscypliną naukową zajmującą się opracowaniem nowych produktów żywnościowych i technologii jej produkcji. Poniższe artykuły zawierają naukowo udowodnione nowe informacje dotyczące nie tylko samej technologii produkcji żywności ale jej spojrzenia na zdrowe żywienie człowieka.
Rok 2020 zaledwie w miesiąc przyniósł wiele katastrof przypominając nam wszystkim jaki wpływ na Ziemię ma człowiek i uświadamiając wielu konieczność zmian. Branża mięsna to … więcej
W obecnych czasach nieustannie jesteśmy bombardowani wiadomościami na temat żywności i zdrowego stylu życia. Media informują nas co powinniśmy jeść, a co jest szkodliwe. Ostrzegają … więcej
Natura jest bogata w najzdrowsze, najwspanialsze i najtańsze rośliny zielarskie. Dziś kiedy powraca moda na zdrową ekologiczną żywność, warto zwrócić uwagę na właściwości chwastów i … więcej
W obecnych czasach napoje energetyzujące (NE) są bardzo popularną używką wśród dorosłych, młodzież oraz niestety dzieci. Pierwszy napój energetyzujący został wyprodukowany w Japonii w latach … więcej
Powszechne są reklamy cukierków czy lizaków wzbogacanych w witaminy, jodowanej wody mineralnej i serków z wapniem. Czy rzeczywiście takie produkty są potrzebne? Czy są one … więcej
Powszechne są reklamy cukierków czy lizaków wzbogacanych w witaminy, jodowanej wody mineralnej i serków z wapniem. Czy rzeczywiście takie produkty są potrzebne? Czy są one … więcej
W miarę jak upowszechniały się różnorodne diety, powstawały również pomysły jak stworzyć najbardziej optymalne żywieniowo posiłki przy minimalnym nakładzie pracy i pieniędzy. Dodatkowym atutem takich … więcej
Produkty dietetyczne są niezwykle chętnie i entuzjastycznie reklamowane przez swoich producentów hasłami „30% mniej tłuszczu”, „lekkie” czy „light”, jednak czym tak naprawdę karmią nas wielkie … więcej
Obecnie człowiek stawia coraz większe wymagania producentom żywności. Ludzie chcą aby spożywane przez nich produkty nie tylko zaspokajały ich głód ale również oddziaływały korzystnie na … więcej
Świat roślin jest niezwykle zróżnicowany. Różne smaki, zapachy, kształty i właściwości całych roślin oraz ich owoców z powodzeniem zjednują konsumentów na całym świecie. Najczęściej właśnie … więcej
W ostatnim czasie zawrzała gorąca dyskusja na temat GMO. Wynika to z faktu podpisania przez prezydenta Polski nowelizacji ustawy o organizmach zmodyfikowanych genetycznie (GMO). Społeczna … więcej
W obecnych czasach kładziony jest coraz większy nacisk na edukację żywieniową. Świadczą o tym ogólnopolskie programy mające na celu zwiększenie świadomości Polaków odnośnie spożywanych pokarmów. … więcej