Przeskocz do treści
  • Kursy Dietetyki
  • Baza wiedzy
  • Nowości w dietetyce
  • Dietetyka sportowa
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka pediatryczna
  • Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Psychodietetyka
  • Technologia żywności
Aktualne terminy kursów dietetyki

Zapraszamy do kontaktu we wszystkich miastach od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Baza Wiedzy
Dietetyka – baza wiedzy / Nowości w dietetyce

Nowości w dietetyce

Prowadzenie dietoprofilaktyki służy zapobieganiu chorobie. Poniżej prezentujemy artykuły zawierające najnowsze wskazania i zalecenia dotyczące nowości z zakresu profilaktyki żywieniowej. Pozwalają ona zaktualizować wiedze i nabyć informacje służące promocji zdrowego żywienia.


Aktualne terminy kursów dietetyki

Czy witamina D może być skuteczna w walce z migreną?

18 maja 202119 lutego 2019

Migrena jest najczęściej spotykanym samoistnym bólem głowy, dotykającym przede wszystkim  osoby młode. W badaniach wykazano, że w krajach rozwiniętych migrena dotyka 15% populacji między 22 … więcej

Dieta MIND – zalety i wady

10 września 202117 grudnia 2018

Dieta MIND – „Dieta, która odżywia mózg” to sposób żywienia, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Dieta ta stanowi połączenie diety … więcej

Przeszczepienie mikroflory kałowej

7 grudnia 202117 grudnia 2018

Termin ,,mikrobiota” określa populacje organizmów, które obecne są w różnych ekosystemach ciała. Ludzkie jelito skolonizowane jest przez ponad 1000 odrębnych gatunków bakterii. Szacuje się, że … więcej

Neurogastronomia – o niezwykłej roli zmysłów w codziennym życiu

6 sierpnia 202117 grudnia 2018

Smak nie jest u człowieka zaliczany do zmysłów niezbędnych do przetrwania i zachowania zdrowia. Coraz częściej jednak postuluje się, że wiele mechanizmów rządzących fizjologią naszego … więcej

Nowa żywność 2018 r

7 grudnia 202111 grudnia 2018

XXI wiek, to czas innowacji. Poziom świadomości społeczeństwa rośnie, konsumenci coraz częściej sięgają po nietradycyjne i nowatorskie produkty żywnościowe. Perspektyw rozwoju dla przemysłu spożywczego jest … więcej

Dieta dostosowana do kodu genetycznego

7 grudnia 202111 grudnia 2018

“Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa wypowiedziane przez ojca współczesnej medycyny – Hipokratesa doprowadziły do wzrostu zainteresowania wpływem diety na przebieg leczenia czy … więcej

Dieta bezglutenowa – między koniecznością a modą

29 października 202111 grudnia 2018

Prawdopodobnie jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie uwierzyłby, że dieta bezglutenowa – kojarzona z niskorosłymi i wychudzonymi dziećmi chorymi na celiakię, których smutne fotografie widnieją … więcej

Wszyscy jesteśmy „dietetykami” – internet ułatwia kreowanie ekspertów

7 grudnia 202110 grudnia 2018

Zgodnie z danymi GUS, w 2016 r. dostęp do internetu posiadało 80,4% gospodarstw domowych. Jak się okazuje, 79% internautów loguje się w sieci niemal każdego … więcej

Gluten – winny dolegliwościom? – dieta bezglutenowa

29 października 202130 listopada 2018

Od jakiegoś czasu, z każdej strony, gluten posądza się o przysparzanie szeregu dolegliwości. Ponad 30% osób dorosłych w krajach rozwiniętych twierdzi, że gluten im nie … więcej

Kokumi – nowy, szósty smak?

10 grudnia 201829 listopada 2018

Smak jest jednym z pięciu zmysłów, służy człowiekowi do chemicznej analizy składu pokarmu. Kubki smakowe rozmieszone na języku, podniebieniu, w nabłonku gardła, nagłośni oraz górnej okolicy … więcej

ProAna – niebezpieczeństwo w sieci

7 grudnia 202128 listopada 2018

ProAna to złożenie dwóch słów: pro (ang. professional – profesjonalny lub promotion – promocja lub pro – być za) i ana – skrót od anorexia. ProAna określa wszelkie przejawy propagowania i popierania anoreksji. … więcej

Polski Konsensus Tłuszczowy – cała prawda o tłuszczu w żywności

10 grudnia 201827 listopada 2018

Krytyka tłustego mięsa i smalcu jest powszechna i dość akceptowalna, choć paradoksalnie smalec ma ponad dwa razy mniej cholesterolu niż masło. Wciąż jednak pozostają pewne kwestie … więcej

Zobacz wpisy
Starsze wpisy
1 2 3 Następne →

Kategorie

  • Suplementy
  • Nowości w dietetyce
  • Dietetyka sportowa
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka pediatryczna
  • Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Psychodietetyka
  • Technologia żywności

Dietetyka - webinary specjalistyczne

Webinary specjalistyczne

Webinary specjalistyczne, to jedno- lub dwudniowe szkolenia z zakresu dietetyki specjalistycznej, np. psychodietetyki, żywienia osób starszych, żywienia w chorobach tarczycy, insulinooporności itp.

więcej…


Kursy dietetyki – zaśw. MEN

Kurs podstawowy i zaawansowany dietetyki z Akredytacją Kuratorium Oświaty. Zaświadczenia MEN i dyplom dietetyka po zdaniu egzaminu.

więcej…


Kurs żywienie w sporcie

Specjalistyczne szkolenie po którym kursant otrzymuje zaświadczenie MEN i dyplom specjalisty żywienia w sporcie.

więcej…


Kurs żywienie dzieci

Kurs specjalistyczny po którym uczestnik szkolenia otrzymuje zaświadczenie MEN i dyplom specjalisty żywienia dzieci.

więcej…


Kurs żywienie kobiet w ciąży

Kurs po którym słuchacz otrzymuje zaświadczenie MEN i dyplom specjalisty żywienia kobiet w ciąży i karmiących piersią.

więcej…


Plansze edukacyjne z dietetyki

Skuteczna pomoc dydaktyczna, ozdoba gabinetu i sali szkoleniowej. Zapraszamy do zakupu 7 atrakcyjnych plansz edukacyjnych z dietetyki.

więcej…


Baza wiedzy – kategorie

  • Suplementy
  • Nowości w dietetyce
  • Dietetyka sportowa
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka pediatryczna
  • Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Psychodietetyka
  • Technologia żywności

Najnowsze artykuły

  • Witamina B3 i jej rola w organizmie człowieka
  • Witamina B2 i jej rola w organizmie człowieka
  • Witamina B1 i jej rola w organizmie
  • Witamina B12 i jej rola w organizmie człowieka
  • Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
  • O Hashimoto słów kilka
  • Fizjologia głodu i sytości
  • Operacja bariatryczna i co dalej?
  • Bariatria – cz. 1
  • Czy doczekamy się burgera z probówki na sklepowej półce?

Kursy dietetyki – telefony:

MIASTO TELEFON KONTAKTOWY
KRAKÓW 12 399 49 99
ŁÓDŹ 42 637 23 73
WARSZAWA 22 250 13 50
WROCŁAW 71 707 00 08

Zapraszamy do kontaktu
we wszystkich miastach
od poniedziałku do piątku
w godzinach 9:00 – 17:00

Akademia Dietetyki – centrala:

Jaracza 36 B lok. 3
90-252 Łódź

42 637 23 73
42 630 06 80

biuro@akademiadietetyki.pl

         

© 2018 Akademia Dietetyki