Witamina B3 i jej rola w organizmie człowieka
Ponad dwa wieki temu hiszpański lekarz Gasper Casal opisał chorobę ubogich rolników, których dieta była uboga w mięso i zależała głównie od kukurydzy. Choroba ta … więcej
Prowadzenie dietoprofilaktyki służy zapobieganiu chorobie. Poniżej prezentujemy artykuły zawierające najnowsze wskazania i zalecenia dotyczące nowości z zakresu profilaktyki żywieniowej. Pozwalają ona zaktualizować wiedze i nabyć informacje służące promocji zdrowego żywienia.
Ponad dwa wieki temu hiszpański lekarz Gasper Casal opisał chorobę ubogich rolników, których dieta była uboga w mięso i zależała głównie od kukurydzy. Choroba ta … więcej
Witamina B12 jest to uogólniona nazwa substancji chemicznej z grupy kobalamin. Występuje w 4 formach chemicznych: metylo- , hydroksyl-, i dezoksyadenozylokobalaminy oraz cyjanokobalaminy. Formy te … więcej
Insulinooporność nie jest uznana jako choroba. Jest to stan, w którym organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę. Zmniejsza się wówczas wrażliwość tkanek na działanie insuliny … więcej
Cytując wielokrotnie powielone spoty reklamowe dotyczące „super tabletki na wątrobę i na cholesterol”. Można dojść do wniosku, że cholesterol to dziś wróg publiczny numer 1. … więcej
Nasiona roślin strączkowych to dostępne w przystępnej cenie małe ziarenka o niedocenionych właściwościach prozdrowotnych. Do roślin strączkowych zaliczamy różne odmiany fasoli, groszku, ciecierzycy, soczewicy, soi, … więcej
Diety roślinne cieszą się coraz większą popularnością zarówno w Polsce, jak i poza granicami kraju. Wyniki licznych badań sugerują, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko chorób … więcej
Niezależnie od niewątpliwego i budzącego podziw rozwoju medycyny konwencjonalnej, w ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrasta popularność medycyny alternatywnej. Charakterystyczny dla współczesnego podejścia do leczenia podział organizmu … więcej
Menopauza to stan naturalnie występujący u kobiet po 50. roku życia, związany z niedoborem estrogenów w wyniku zanikania pęcherzyków jajnikowych. Najczęstsze objawy w tym okresie … więcej
Japończycy słyną z długowieczności. Według Światowej Organizacji Zdrowia w 2016 r. przewidywana długość życia dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni wynosiła 84,2 lata, a dla Polaków … więcej
Zainteresowanie zdrowym odżywianiem stale rośnie. Tendencja ta cieszy, zwłaszcza w czasach, gdy zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej stają się powszechnym problemem wśród dzieci i dorosłych. … więcej
W dawnych czasach sól uchodziła za cenny towar wymienny i nazywana była “białym złotem”. Kopalnia soli w Wieliczce, bezcenny zabytek wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa … więcej
Owoce to najprostszy, a zarazem najprzyjemniejszy sposób na pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii oraz odzyskanie sił witalnych. Chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów warto w … więcej