Przeskocz do treści
  • Kursy Dietetyki
  • Baza wiedzy
  • Nowości w dietetyce
  • Dietetyka sportowa
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka pediatryczna
  • Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Psychodietetyka
  • Technologia żywności
Aktualne terminy kursów dietetyki

Zapraszamy do kontaktu od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Sprawdź aktualne terminy
webinarów tematycznych
Baza Wiedzy
Dietetyka – baza wiedzy

Witamina B3 i jej rola w organizmie człowieka

27 października 202230 marca 2021

Ponad dwa wieki temu hiszpański lekarz Gasper Casal opisał chorobę ubogich rolników, których dieta była uboga w mięso i zależała głównie od kukurydzy. Choroba ta … więcej

Witamina B2 i jej rola w organizmie człowieka

27 października 202223 marca 2021

Ryboflawina (RF) została po raz pierwszy udokumentowana w 1879 roku  jako żółty pigment znajdujący się w mleku. Z chemicznego punktu widzenia to 7,8-dimetylo-10-(1’-D-rybitylo)-izoaloksazyna, która składa … więcej

Witamina B1 i jej rola w organizmie

27 października 202217 marca 2021

Tiamina, czyli witamina B1, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, niezbędną do katabolizmu węglowodanów i aminokwasów oraz glukoneogenezy. W szczególności ważną rolę pełni pirofosforan tiaminy (TPP) … więcej

Witamina B12 i jej rola w organizmie człowieka

27 października 20229 marca 2021

Witamina B12 jest to uogólniona nazwa substancji chemicznej z grupy kobalamin. Występuje w 4 formach chemicznych: metylo- , hydroksyl-, i dezoksyadenozylokobalaminy oraz cyjanokobalaminy. Formy te … więcej

Insulinooporność

Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami

6 sierpnia 202127 stycznia 2021

Insulinooporność nie jest uznana jako choroba. Jest to stan, w którym organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę. Zmniejsza się wówczas wrażliwość tkanek na działanie insuliny … więcej

O Hashimoto słów kilka

27 października 202219 stycznia 2021

Choroba Hashimoto nazywana jest także autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy lub przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy i jest schorzeniem, w którym występuje zaburzona praca układu immunologicznego. Układ ten … więcej

Fizjologia głody i sytości

Fizjologia głodu i sytości

27 października 202224 lipca 2020

Umiejętność odróżniania apetytu od fizjologicznego głodu jest ważne dla zachowania prawidłowej masy ciała. Za fizjologiczną regulację odczucia potrzeby jedzenia odpowiadają ośrodki głodu i sytości. Zlokalizowane … więcej

Operacja bariatryczna i co dalej?

Operacja bariatryczna i co dalej?

27 października 202216 lipca 2020

Bariatria to dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką, a także leczeniem chorób związanych z otyłością. Chirurgiczne zabiegi to najskuteczniejsza broń, którą dysponuje. Tutaj opisano wskazania i … więcej

Bariatria – cz. 1

27 października 202216 lipca 2020

W Polsce 2/3 społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. Nadmiaru kilogramów nie można lekceważyć. Otyłość jest chorobą przewlekłą i prowadzi do wielu innych chorób i … więcej

Czy doczekamy się burgera z probówki na sklepowej półce?

18 maja 202117 czerwca 2020

Rok 2020 zaledwie w miesiąc przyniósł wiele katastrof przypominając nam wszystkim jaki wpływ na Ziemię ma człowiek i uświadamiając wielu konieczność zmian. Branża mięsna to … więcej

Kulturystyka okiem Dietetyka

18 maja 20216 grudnia 2019

Celebrowanie własnego ciała, poprzez budowanie muskulatury zawdzięczamy starożytnym państwom Greckim, w których odbywały się popularne pokazy tężyzny fizycznej m.in. w miejscowości Olimpia. Do chwili obecnej … więcej

Dieta podczas wypraw wysokogórskich

16 lutego 20226 grudnia 2019

Wyprawa wysokogórska czy zdobycie szczytu świata to marzenie wielu, ale jest to też wymagający test dla organizmu człowieka. Poza mięśniami i psychiką, ciężką próbę przechodzi … więcej

Zobacz wpisy
Starsze wpisy
1 2 … 25 Następne →

Kategorie

  • Suplementy
  • Nowości w dietetyce
  • Dietetyka sportowa
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka pediatryczna
  • Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Psychodietetyka
  • Technologia żywności

Webinary specjalistyczne-aktualne-terminy

Webinary specjalistyczne

Webinary specjalistyczne, to jedno- lub dwudniowe szkolenia z zakresu dietetyki specjalistycznej, np. psychodietetyki, żywienia osób starszych, żywienia w chorobach tarczycy, insulinooporności itp.

więcej…

Kurs żywienie w sporcie

Specjalistyczne szkolenie po którym kursant otrzymuje zaświadczenie MEN i dyplom specjalisty żywienia w sporcie.

więcej…


Kurs żywienie dzieci

Kurs specjalistyczny po którym uczestnik szkolenia otrzymuje zaświadczenie MEN i dyplom specjalisty żywienia dzieci.

więcej…


Kurs żywienie kobiet w ciąży

Kurs po którym słuchacz otrzymuje zaświadczenie MEN i dyplom specjalisty żywienia kobiet w ciąży i karmiących piersią.

więcej…


Plansze edukacyjne z dietetyki

Skuteczna pomoc dydaktyczna, ozdoba gabinetu i sali szkoleniowej. Zapraszamy do zakupu 7 atrakcyjnych plansz edukacyjnych z dietetyki.

więcej…


Baza wiedzy – kategorie

  • Suplementy
  • Nowości w dietetyce
  • Dietetyka sportowa
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka pediatryczna
  • Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Psychodietetyka
  • Technologia żywności

Najnowsze artykuły

  • Witamina B3 i jej rola w organizmie człowieka
  • Witamina B2 i jej rola w organizmie człowieka
  • Witamina B1 i jej rola w organizmie
  • Witamina B12 i jej rola w organizmie człowieka
  • Uchroń się przed insulinoopornością i współistniejącymi chorobami
  • O Hashimoto słów kilka
  • Fizjologia głodu i sytości
  • Operacja bariatryczna i co dalej?
  • Bariatria – cz. 1
  • Czy doczekamy się burgera z probówki na sklepowej półce?

Kursy dietetyki – telefony:

MIASTO TELEFON KONTAKTOWY
KRAKÓW 12 399 49 99
ŁÓDŹ 42 637 23 73
WARSZAWA 22 250 13 50
WROCŁAW 71 707 00 08

Zapraszamy do kontaktu
we wszystkich miastach
od poniedziałku do piątku
w godzinach 9:00 – 17:00

Akademia Dietetyki – centrala:

Jaracza 36 B lok. 3
90-252 Łódź

42 637 23 73
42 630 06 80

biuro@akademiadietetyki.pl

         

© 2018 Akademia Dietetyki