akademia dietetyki

Dietetyka


Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki, która zajmuje się żywieniem zarówno zdrowego jak i chorego człowieka. Opiera się przede wszystkie na wiedzy medycznej, biochemicznej i technologicznej, ale czerpie również informacje z bardzo wielu obszarów nauki, przemysłu i usług. Ze względu na coraz większe zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi i jednoczesny kult szczupłej sylwetki, dietetyk zyskuje coraz większe, a nawet kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia społeczeństwa.

Czym jest dietetyka?

kursy

Dietetyka to nauka zajmująca się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia i psychologią żywienia. Rozwój medycyny i nauki o żywieniu dostarcza niezbitych dowodów na to, że racjonalne, prawidłowe żywienie jest najważniejszym czynnikiem zmniejszającym ryzyko  rozwoju otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, chorób nowotworowych, osteoporozy, próchnicy) oraz przyczynia się do przedłużenia życia z jednoczesną poprawą jego jakości.

Kim jest dietetyk?

Dietetyk w przeważającej mierze pełni rolę edukatora, dostarcza informacji na temat zdrowego żywienia zarówno dla osób zdrowych, jaki i chorych. Jednak głównym zadaniem dietetyka jest działanie na rzecz zmiany zachowań żywieniowych, aby były one korzystne dla zdrowia pacjenta. Wraz ze wzrostem częstości chorób dietozależnych, wzrasta świadomość społeczeństwa, że to właśnie dietetyk jest najbardziej kompetentnym źródłem informacji o żywieniu.

W ostatnich latach zauważalny jest wzrost popularności usług świadczonych przez dietetyków. W wielu przypadkach jest to efekt rosnącej mody na zdrowe odżywianie. Przyczyną jest także wzrost świadomości społeczeństwa na temat znaczenia zdrowego stylu życia, co wywołane jest wciąż zwiększającą się liczbą osób otyłych i zapadających na choroby cywilizacyjne.

Taki stan rzeczy daje możliwości działania dla dietetyków. Niestety w świadomości społeczeństwa pozostaje przeświadczenie, że dietetyk to osoba, która zajmuje się komponowaniem diet, głównie odchudzających. Natomiast zawód dietetyka wiąże się ze znacznie szerszym zakresem obowiązków. Według definicji Polskiego Towarzystwa Dietetyki „dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez dobór odpowiedniej diety prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych oraz jest odpowiedzialny za leczenie żywieniowe w różnych stanach chorobowych. Zajmuje się również upowszechnianiem wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia”.

Jak widać, leczenie dietetyczne ma bardzo duże znaczenie. Może być uzupełnieniem leczenia farmakologicznego, ale często jest jedyną formą leczenia danego schorzenia. Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga bezpiecznie schudnąć, szybciej wrócić do zdrowia, uzupełnić niedobory wywołane chorobą lub leczeniem szpitalnym. Dietetyk pełni ważną funkcję w żywieniu zbiorowym, np. zapewniając właściwy rozwój dzieci w szkołach i żłobkach. Pomaga również sportowcom osiągnąć jak najlepszą formę. Dietetycy pełnią również rolę edukatorów, współtworzą programy, mające na celu podnoszenie świadomości społeczeństwa na temat zdrowego żywienia i skutków nieprawidłowej diety. Wielu dietetyków współpracuje także z psychologami i terapeutami, co jest szczególnie ważne przy leczeniu otyłości. 

Dietetyk - zawodem interdyscyplinarnym

Różnorodność działań dietetyka sprawia, że jest to zawód interdyscyplinarny. Kompleksowe leczenie dietetyczne nie może więc ograniczać się jedynie do udzielania porad, ale wymaga wiedzy z różnych dziedzin nauki. Wiąże się to także z dużą odpowiedzialnością, ponieważ nieodpowiednio dostosowana dieta może wywołać negatywne skutki zdrowotne. Dlatego bardzo ważnym elementem pracy dietetyka jest umiejętnie przeprowadzony wywiad. Dla wykwalifikowanej osoby zebrane dane będą wystarczające do ułożenia prawidłowego planu żywieniowego.

Zebranie wywiadu wiąże się z koniecznością posiadania wiedzy z zakresu psychologii i socjologii. Jest to praca z pacjentem, więc należy wykazać się indywidualnym podejściem, wyrozumiałością, cierpliwością i empatią. Dietetyk musi być również konsekwentny i precyzyjny, aby od pacjenta uzyskać konkretne i przydane informacje. Tworzenia jadłospisu wiąże się także ze znajomością technik kulinarnych i procesów technologicznych.

Dietetyk wykazuje się także znajomością anatomii i fizjologii człowieka, zna skutki spożywania konkretnych produktów spożywczych i wie jakie interakcje mogą występować miedzy składnikami pożywienia. Zalecana jest również znajomość wpływu żywności na metabolizm leków i suplementów.

Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty i zadania dietetyk, powinien on stale współpracować z lekarzem, psychologiem, rehabilitantem i jednocześnie cały czas uzupełniać swoją wiedzę i być na bieżąco z pojawiającymi się nowościami w świecie naukowym.

Gdzie może pracować dietetyk?

Zawód dietetyka przygotowuje do pracy w wielu placówkach. Może to być prowadzenie własnej poradni dietetycznej, praca w szpitalu, w niepublicznych instytucjach ochrony zdrowia, w zakładach żywienia zbiorowego. Stanowisko dietetyka znajduje się również w szkołach, żłobkach, ośrodkach naukowo-badawczych.

Z odpowiednimi kwalifikacjami dietetyk może również pracować jako specjalista do spraw żywienia przy centrach fitness i ośrodkach sportowych. Coraz częściej dietetycy zatrudniani są w firmach cateringowych i jadłodajniach dietetycznych.

Badania naukowe wykazują, że przyczyną wielu chorób jest nieodpowiednie żywienie. Taka sytuacja sprawia, że dietetycy są bardzo potrzebni, a ich zawód zyskuje coraz większy szacunek i prestiż. Stale rosnące zainteresowanie ich usługami powoduje, że na polskim rynku pojawia się coraz więcej nowych miejsc pracy dla dietetyków.

Piśmiennictwo:

1. Walczak M., Krasowska-Walczak G., Dietetyk-warunki wykonywania zawodu i opodatkowanie podatkiem od towarów i usług, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w poznaniu, 2013, t. 47, nr 2, s. 151-154

2. Zadania zawodowe dietetyka,[www.ptd.org.pl/zadania-zawodowe]

3. Walczak M., Dietetyk w systemie ochrony zdrowia w Polsce i wybranych krajach, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2013, nr 319

4. Pachocka L., Znaczenie dietetyki i rola dietetyka w prewencji i leczeniu-materiały konferencyjne, Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie, 2001, nr  2

« Powrót do strony głównej

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź